TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ezeket biztosan nem tudtad a kecskeméti színházról!

17
2017 okt.

Ezeket biztosan nem tudtad a kecskeméti színházról!

A képen Szabó Gábor és Szabóné Kis Évi; Fotó: Petróczi Réka - petroczireka.hu A képen Szabó Gábor és Szabóné Kis Évi; Fotó: Petróczi Réka - petroczireka.hu

 

A belváros egyik építészeti éke, hol sírunk, hol kacagunk benne, de az biztos, hogy évadról évadra felejthetetlen estéket töltünk a székein. Immár 121. éve, ugyanis 1896. október 14-én nyitotta meg súlyos faajtaját a nagyközönség előtt. Íme 10 érdekesség a Kecskeméti Katona József Színházról:

 

 

1. A színházat abból a 200 ezer koronából építtette Kecskemét városa, amelyet a mai Helvéciáért kaptak, amikor telepítés és a homoki szőlőkultúra fejlesztése céljából értékesítették egy konzorciumnak.

2. A teátrum Katona József Bánk bánjának díszelőadásával nyitotta meg kapuit 1896. október 14-én. Gertrud szerepében Jászai Marit láthatta az előkelő közönség.

3. A kecskeméti színház első évadában 172 bemutató volt – szinte kivétel nélkül teltházzal!

4. A teátrum épületében eredetileg a karzaton is voltak páholyok, ám azokat a színház második évében megszüntették. A helyükbe a közfalakat lebontva erkélyülőhelyeket alakítottak ki.

 

 

5. Nevezetes esemény történt 1897. október 21-én: Gustave Salvini és társulata olaszul adta elő a Bánk bánt, Bánk bano címmel (fordította: Gauss Viktor)

6. Az 1900-ban megjelent színházi etikai kódexben többek között azt is rögzítették, hogy sem próbákon, sem az előadások alatt nem szabad nőt ajkon csókolni, a csók csupán jelezendő.

7. A színház 1916. november 11-én vette fel Katona József nevét.

8. A Kecskeméti Lapok 1929-es beszámolója szerint a teátrumban nagy előszeretettel mutattak be olyan darabokat, amelyekben enni, inni kellett. Két hónap alatt a színpadon 2 hektóliter bor és mintegy 50 kg felvágott fogyott el. A kellékként használt poharakba olcsó házi bor került, ám Fedák Sári kedvéért kivételt tettek. Neki ugyanis megengedték, hogy a Szökik az asszony című operettben elsőrendű szikrai bort „rendeljen” a színpadon.

9. A második világháború csodálatos módon nem okozott károkat a kecskeméti színház épületében. Azonban 1945. december 12. és 1946. március 6-a közt szénhiány miatt az előadásokat az Otthon vendéglőben tartották meg.

10. Világhírű sztárok is forgattak a teátrumban, mint Richard Burton, Ed Harris, Jeremy Irons, Adrien Brody, illetve legutóbb Keira Knightley.

 

Forrás: www.kecskemetikatona.hu

 

Köszönet a bevezető képért Szabó Gábornak, Szabóné Kis Évinek és a fotósnak, Petróczi Rékának.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 17 október 2017 08:57
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449