TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Hölgyek! Mindent tudtok a kecskeméti mellrákszűrési lehetőségekről?

19
2017 okt.

Hölgyek! Mindent tudtok a kecskeméti mellrákszűrési lehetőségekről?

Fotó: Kovács László - foto.designest.hu, grafika: Vincze Iza - Vizart Fotó: Kovács László - foto.designest.hu, grafika: Vincze Iza - Vizart

 

Rózsaszín tornyú épületek, rózsaszín jelzésű gumik a forma-1-es autókon, rózsaszín szalag mindenhol - nehéz nem észrevenni, hogy októberben számos formában igyekeznek felhívni a figyelmünket egy fontos betegségre: a mellrákra. Dr. Ambrózay Évával, a MaMMa® Zrt. Kecskeméti Centrumának vezető főorvosával beszélgettünk arról, kecskeméti nőként mit kell tudnunk a szűrővizsgálatról és az emlődaganatokról. Megtudtuk, kihez fordulhatunk, mikortól és milyen időközönként kell szűrésre járnunk, fáj-e a vizsgálat, mik a betegség rizikófaktorai és gyógyulási esélyei.

 

 

 

 

Csomót találtam, mit tegyek?

 

“Ha nőgyógyászati vizsgálat során derül ki a páciensről, hogy csomó van a mellében, akkor az orvos természetesen hozzánk irányítja. Amennyiben otthoni önvizsgálat közben talál gyanús csomót valaki, azonnal forduljon a háziorvosához! A hölgyek ugyanis beutalóval jelenhetnek meg nálunk. Ha a háziorvos úgy ítéli meg, hogy sürgős esetről van szó, ő veszi fel velünk a kapcsolatot - mindig vannak ilyen helyzetekre fenntartott időpontjaink, ezért akár már aznap fogadni tudjuk a beteget. Aki telefonon, egyénileg jelentkezik be, annak is 10 napon belül adunk időpontot” - tudtuk meg Dr. Ambrózay Évától. “Beutalóval, illetve azoknak, akiket a központ hív be, a vizsgálat ingyenes.”

 

 

 

 

 

A veszélyeztetettek

 

Noha a legfiatalabb kecskeméti mellrákkal diagnosztizált beteg 20 éves, a veszélyeztetett korosztály a 45-65 év közötti - ők azok, akiket kétévente hív a központ szűrésre. 65 év felett is ilyen rendszerességgel kell azonban járni, ilyenkor a háziorvost kell felkeresni beutalóért.

 

Tilos a halogatás!

 

A menstruáció utáni időszakban, havonta egyszer szükséges önvizsgálatot tartanunk. Nem okoz fájdalmat a mellünkben növekedő rosszindulatú daganat, így ha gyanús elváltozást észlelünk, nem szabad arra apellálni, hogy amíg nem fáj, nem megyek vele orvoshoz! A gyógyulási esélyek annál jobbak, minél korábban megfelelő kezekbe kerül a páciens. Az egy-másfél cm alatti daganatok gyógyulási aránya 85-90 % fölött van. A többi esetben is rendelkezésünkre áll az onkológiai segítség, amivel ez az arány tovább javítható.

 

“Az önvizsgálat persze bizonyos kor felett nem helyettesíti a mammográfiás vizsgálatot, mi ugyanis a nem tapintható daganatokat keressük!” - hangsúlyozta a doktornő.

 

“40 éves kor alatt a menstruációhoz szoktuk kötni a vizsgálatot, tekintettel arra, hogy a hormonműködéssel is összefügghet a csomó. Terhesség, illetve szoptatás alatt pedig csak abban az esetben végezzük el a mammográfiát, ha feltétlenül szükséges, hiszen sugárterheléssel jár, és nehezen is látható a csomó, hiszen ilyenkor a mell szerkezete megváltozik” - tette hozzá.

 

 

Nem kell rögtön a legrosszabbtól félni!

 

Gyakran a hölgyek cisztát, fibroadenómát tapintanak a mellükben. Ezzel is el kell menni orvoshoz, meg kell mutatni, de nem kell egyből rosszindulatú daganatra gondolni.

 

 

Feleslegesen tartunk a fájdalomtól

 

Az emlődiagnosztikát mindenki egy fájdalmas vizsgálattal azonosítja, azonban egyáltalán nem annyira kellemetlen, mint amennyire izgulunk miatta. “A mammográfia során a gép ugyan összenyomja a mellet, de ez épp olyan érzés, mintha bármely másik testrészünkkel tennénk ezt, illetve csak egy pillanatig tart. A mintavétel esetében is rémképeket látnak a hölgyek lelki szemeik előtt, pedig mindössze a bőrön való áthatolás okoz fájdalmat - mint egy sima injekció beadásakor” - nyugtatott meg minket a doktornő.

 

A hangsúly a prevención van - Kecskemét jó ebben!

 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata évek óta biztosít lehetőséget prevenciós nővér alkalmazására, aki tartja a kapcsolatot a MaMMa Központtal, valamint a háziorvosok asszisztenseivel. Akik nem jelennek meg a szűrővizsgálaton, így azokat a háziorvos figyelmeztetni tudja. A mammográfiás szűrővizsgálaton megjelentek aránya ezáltal európai színvonalon, 70 százalék körül mozog Kecskeméten.

 

“Az emlődaganatos megbetegedés a szűrési korosztályú hölgyeknek a 7-8 ezrelékét jelenti, tehát mi 99 %-ban egészséges hölgyeket vizsgálunk. Azért biztatjuk a rendszeres szűrésre őket, mert ezáltal ha találunk is egyszer daganatot, nagy valószínűséggel az nem olyan méretű lesz, ami az életkilátásait befolyásolná. A prevenciónk eddig tart, sajnos megelőzni a daganat kialakulását nem tudjuk.”

 

 

 

 

Ezek a legnagyobb rizikófaktorok

 

Jelenleg első helyen az elhízást említik, de sok más betegséggel egyetemben kockázati tényező a dohányzás és a rossz táplálkozási szokások is, illetve a lelki okokról és a stresszről sem szabad megfeledkeznünk. Fiatal korban, 30 év alatti emlődaganatosok esetében 25 % körüli az örökletes típusú emlőrák.

 

Az egyre népszerűbb mellimplantátumok nem jelentenek kockázatot, viselőjüknek éppúgy kell szűrővizsgálatokra járni, mint bárki másnak. A digitális technológiának hála jól értékelhető felvételeket tudnak készíteni, így extra vizsgálatokra alapesetben nincs szükség.

 

 

 

Bács-Kiskun Megyei Kórház MaMMa® Szűrő és Diagnosztikai Központ

 

6000 Kecskemét, Nyíri út 38.

Honlap

 

Előjegyzés hétköznapokon 08.00-16.00 óra között:

  • Tel.: (06-76) 482 115
  • e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Nyitvatartás:

  • hétfő, csütörtök, péntek: 7.00-16.00 (szűrés)
  • kedd, szerda: 7.00-17.00 (klinikai)

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 19 október 2017 17:31
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449