TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Mi már tudjuk használni a defibrillátort, tanuld meg te is a videónkból!
25
2017 okt.

Mi már tudjuk használni a defibrillátort, tanuld meg te is a videónkból!

 

Ideális esetben soha nem kerül a kezünkbe defibrillátor az életünk során, mégis adódhat olyan krízishelyzet, amikor magunkra kell képzelni a fehér köpenyt, és életet kell mentenünk. Szerencsére a helyes újraélesztési technika és a készülék használatának elsajátításához nem szükséges a doktori cím, bárkiből lehet hirtelen életmentő! Mutatjuk, hogyan!

 

 

 

A Bács-Kiskun Megyei Kórház főbejáratának előcsarnokában nemrég az „Indíts újra egy szívet!” elnevezésű kampány keretében a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának munkatársai kiokították az érdeklődőket, pontosan mi a teendőnk, ha baj van. Az apropót az újraélesztési világnap adta.

 

Korábban már megmutattuk, mit kell tennünk, ha a bajbajutott egy csecsemő, most pedig a bejegyzés végére görgetve videón megnézhetitek, amint a Sürgősségi Betegellátó munkatársai illusztrálják a defibrillátor helyes használatát.Az automata külső defibrillátorok (AED-k) elektródákkal a beteghez csatlakoztatva képesek a szívritmus elemzésére, és kamrafibrilláció észlelése esetén figyelmeztetnek az elektrosokk szükségességére, így nekünk csak engedélyezni kell egy gomb megnyomásával az áramütést. Ez most így bizonyára túl tudományosnak hat, de valójában onnantól, hogy valaki meghozta a készüléket, miközben mi a hagyományos módon pumpáljuk a beteg mellkasát, egyszerű a teendő, hisz minden Magyarországon forgalomban lévő gép magyarul beszél, és részletesen kapjuk tőle az instrukciókat. Ezeket szigorúan be kell tartani!

 

 

Amint üzembe helyeztük a készüléket (ebben is segít), először a következő üzenetet halljuk: “NE ÉRJEN A BETEGHEZ! RITMUSELEMZÉS FOLYIK.” – a készülék ilyenkor elemzi a beteg szívmüködését, EKG-t készít, és az eredmény alapján dönt helyettünk. Az elemzés alatt nem szabad a beteghez érni, mert saját szívműködésünk megzavarja a vizsgálatot.

 

Kamrafibrilláció, illetve más sokkolható ritmuszavar esetén a készülék figyelmeztet minket: “SOKK JAVASOLT. TÖLTÉS.”, a töltés alatt sípoló hang hallható, majd a teljes energia elérése után újabb utasítást kapunk: “NE ÉRJEN A BETEGHEZ! NYOMJA MEG A VILLOGÓ GOMBOT A SOKK LEADÁSÁHOZ.” A Vészhelyzetben ez az, amikor mindenki félreugrik, hiszen áramütésnek van kitéve, aki a beteghez ér ilyenkor!

 

Ha megnyomtuk a gombot, a készülék “kiüti” a beteget, és ezt konstatálja is: “SOKK LEADVA.”,“MOST MÁR HOZZÁÉRHET A BETEGHEZ.”

 

A sokk leadása után 2 percig kell folytatni az újraélesztést, és amennyiben nem térnek vissza az életjelenségek, meg kell ismételni a ritmusanalízist, és ha a készülék úgy dönt, a defibrillálást. Ha a „SOKK NEM JAVASOLT” üzenetet küldi, az újraélesztést kell folytatnunk, majd 2 percenként megismételjük az elemzést. Mindezt a mentők kiérkezéséig kell folytatni vagy amíg a beteg állapota nem indokolja, hogy abbahagyjuk.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 25 október 2017 08:00
Értékelés:
(1 szavazat)

Média

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449