TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Legyen szexi a takarékosság, és ne csak a világnapján!

31
2017 okt.

Legyen szexi a takarékosság, és ne csak a világnapján!

 

Magyarországon ez is tabutéma: talán a szexről többet beszélünk mint a pénzügyeinkről. A kosztpénz beosztása tipikus női feladat, de a megtakarítás, az előtakarékosság, a hitelfelvétel tabu. Pedig a statisztikák szerint egyértelműen tovább élnek a nők. És akkor még ott van az a kis aprócska tény, hogy a nők kisebb havi jövedelemmel rendelkeznek, mint a hasonló pozíciójú férfiak, és sokszor alakul úgy, hogy egyedül kell felnevelnünk a gyermekeinket.

 

 

Talán általánosítható, hogy a hölgyek nem szeretnek pénzezni, az olyan férfias dolog. Pedig nem ördöngösség átlátni a saját pénzügyeinket, és másra nincs is szükségünk, nem kell betörnünk a tőzsdére! ;) Fontos, hogy ne csak évente egyszer, ezen a napon kerüljön reflektorfénybe a pénzügyi tudatosság, ugyanis a folyamatos tervezés garantálja, hogy nem költekezünk túl a kedvenc üzleteinkben, és marad olyan időszakra is, amikor épp megrokkan a bevételi oldal, mert netán meguntuk a munkahelyünket, váltanánk, de előtte pár hónap pihenőre mennénk. Szóval hajrá, gazdálkodjunk okosan! 

 

 

A Takarékossági Világnap ötletét Filippo Ravizza professzor vetette fel 1924-ben, egy Milánóban megrendezett nemzetközi pénzügyi konferencián. A cél az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét az esztelen költekezés veszélyeire, valamint népszerűsítsék az átgondoltabb, előrelátóbb pénzgazdálkodást.

 

Már az akkori tapasztalatok is azt mutatták, hogy az emberek nagy része nem rendelkezik megfelelő pénzügyi tudatossággal, sőt, a nagyfokú felelőtlenség a jellemző. Ez pedig nagyon komoly, nagy veszteségekkel járó, sokszor évtizedes adósságokba torkollik.

 

Ezek a megállapítások közel 100 évvel ezelőttre vonatkoztak – vagy igazak napjainkra is?

 

Nagyon sokszor mondják, hogy a „pénzügyekkel azoknak kell foglalkozni, akiknek sok van belőle”. Én úgy gondolom, hogy ennek pontosan fordítva kellene működnie – azoknak a családoknak van még nagyobb szüksége arra, hogy tudatosabban bánjanak a pénzzel, akik hónapról-hónapra élnek.

 

Fontos leszögezni, hogy a takarékosság nem azt jelenti, hogy „fogunkhoz kell verni a garast”! Mint ahogy az is meggyőződésem, hogy soha nem késő elkezdeni! Ugyanis a mai rossz pénzügyi helyzetünk legtöbbször egy korábban meghozott rossz döntésünk következménye. Tehát ha ma elkezdünk tudatosan jó döntéseket hozni, akkor előbb-utóbb kedvezően fognak alakulni anyagi dolgaink is.

 

A tudatos pénzkezelés azt jelenti, hogy éppoly fontos figyelemmel kísérni bevételi forrásaink alakulását, mint kiadásaink változásait.

 

Javaslom a következő egyszerű számítás elvégzését:

 

  1. Számold ki, hány évet dolgoztál eddig! (Pl. 2017-2002=15 év)
  2. Szorozd be 12-vel! (Összesen ennyi hónapot dolgoztál… 15*12=180 hónap)
  3. Vedd a kezdő és a mostani fizetésed átlagát! Pl. (190.000+78.000) / 2 = 134.000 Ft/hó (a KSH adatai alapján, ezek az átlagos nettó fizetések az adott évben)
  4. Szorozd össze a 2. és a 3. pont eredményét! (134.000*180=24.120.000 Ft) Igen, jól látod, ennyi pénzt kerestél meg az elmúlt 15 évben!!! 24 millió forintot!

 

Most pedig nézd meg, mennyi tartalékod van a folyószámládon, a fiókban, a kamrában a befőttesüvegek mögött, vagy éppen elásva a kertben! (A tartalékképzés ismert és kedvelt módszerei Magyarországon! Ez nem KSH adat, hanem tapasztalat…) Ez a szám fejezi ki azt, hogy az eddig alkalmazott pénzkezelési – költési, megtakarítási, stb. – módszereid mennyire voltak hatékonyak.

 

Na, most számolj el tízig, és csak utána mondd ki, amit gondolsz!

 

 

Ha nem vagy megelégedve az eredménnyel, akkor feltétlen ott a helyed 2017. november 9-én, a „GAZDÁLKODJ ÉS GAZDAGODJ! – Pénzügyi Álomjövő Nőknek” című összejövetelen!

 

A részletekért látogass el az „ÁLOMJŐVŐ” Facebook oldalára! Regisztrációhoz kattints erre a linkre!

 

Ha a kis számtanpélda egy kicsit elkeserített, figyelmedbe ajánljuk az alábbi versidézetet… Látod, népünk nagyjai is ugyanabban a cipőben jártak, mint amiben TE!

 

Petőfi Sándor: Takarékosság /részlet/

 

„Akármikép csűrjük, csavarjuk,
Szép, aki gazdálkodni tud;
Ilyennek aztán az adósság
Nem köt nyakába háborut;
….

S a többi! - szóval, mátul fogva
Takarékos fiú leszek,
Minden garast úgy megbecsűlök,
Miként apám, a jó öreg.
Hej, csakhogy én az efféléket
Mindig pénz fogytán fogadom;
S amint pénzem jön: akkor ismét
Hegyen-völgyön lakodalom.

 

/ Pest, 1844. szeptember /

 

 

 

Csatos Erika - pénzügyi tanácsadó

Álomjövő

(70) 458 6173, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 

 

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 02 november 2017 06:54
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449