TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A Bohémek ragtime-operájára tapsolt a debreceni közönség
11
2017 nov.

A Bohémek ragtime-operájára tapsolt a debreceni közönség

 

Debrecenben mutatták be Ittzés Tamás és Lanczkor Gábor A Lutherek című ragtime-operáját. Az ősbemutató, amit a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon láthatott a közönség június 18-án, óriási sikert aratott. A Reformáció 500. évfordulója alkalmából született darabból kiderül, ma is aktuálisak azok a kérdések, amik Luther Mártont és Martin Luther Kinget foglalkoztatták.

 

 

A Debreceni Csokonai Nemzeti Színház színpadán, Gemza Péter rendezésében mutatták be november 10-én A Luthereket, a zenetörténet második ragtime-operáját. Az elsőt Scott Joplin szerezte 1911-ben, azóta ennek a különleges műfajnak nem született folytatása.

 

A Lutherek minden olyan zenei elemet felvonultat, ami a jazz műfajába beleillik. - A gospel, a spirituálé, a blues, a ragtime, a dixieland, a kisebb big bandes hangzású swing, a New Orleans-i mocsárszagú blues, mind helyet kap ebben az operában. Mindebből gyúrtam egy olyan elegyet, ami az eklektikussága ellenére egységes, ugyanakkor zeneileg nem egy feltétlenül csak archaizáló, múltba révedő dolog, merthogy az egész darab nem erről szól – emelte ki Ittzés Tamás.

 

A tettek emberei voltak

 

Az amerikai baptista prédikátor csupán ötéves volt, amikor édesapja wittenbergi látogatását követően Luther Márton, a német reformátor tiszteletére nevet változtatott. Így lett a kis Michael Kingből is Martin Luther King. Mi a közös a két Lutherben? Mindketten újítók voltak, a hit és a kegyelem szószólói. Nemcsak a szavak, hanem a tettek emberei, akik kiálltak az igazságért.

 

Az opera vezérfonalát Martin Luther King életének legfőbb mozzanatai adják. Martin Luther King és felesége, Coretta második gyermekük születésére készülnek, miközben a férfi folyamatosan tiltakozásokat szervez a feketék jogainak védelmében. Egy éjjel King álmot lát, melyben maga Luther, a reformátor jelenik meg előtte. Egyre sűrűsödnek a családdal szembeni fizikai fenyegetések, de King továbbra is az erőszakmentesség híve. Egy memphisi demonstráción épp Kingre vár a tömeg, aki azonban nem érkezik meg, mert agyonlőtték.

 

A két címszereplő King halála után, a mennyországban találkozik. Hamar kiderül, hogy azok a kérdések, amik Luther Mártont ötszáz éve vagy Martin Luther Kinget alig félévszázaddal ezelőtt foglalkoztatták, ma is aktuálisak. Az opera a kisebbségek elnyomása elleni tiltakozás.

 

 

Kecskemétiek a színpadon

 

A Lutherek színpadi bemutatójának zenei alapját a kibővített Bohém Ragtime Jazz Band játssza. A zongora mögött a darab szerzője, Ittzés Tamás ül. A darab egyik női főszerepét, Lucy-t Ittzés Tamás felesége, Mudrák Mariann alakítja. 

 

Mariannak, aki a nyáron vehette át klasszikus magánénektanári diplomáját, különleges kihívást jelentett a feladat. – A két női karakter közül Coretta King képviseli a klasszikus éneklési vonalat. Ő eredetileg tényleg énekes lett volna, csak otthagyta a pályát, hogy Martin Luther King felesége, társa lehessen. Az ő szerepében ezt Tamás meg is jeleníti. Lucy szerepében a klasszikus éneklésre és a jazzre egyaránt szükség van. Az én három dalom közül az Angyaldalban és az Altatóban a kettő keveredik, a Memphis Boogie azonban jazzéneklést és torokhangot kíván. Az Álomdal lemegy kis f-ig. Mivel szoprán vagyok, ezért ilyen mélységem nem volt, de megkerestem – árultra el Mudrák Mariann, akitől megtudtuk azt is, hogy a Luthereket klasszikus rendezésben vitte színre Gemza Péter.

 

Szereposztás:

 

  • Martin Luther King - Biri Gergely
  • Coretta, King felesége - Nagy Kíra
  • Lucy, Coretta barátnője - Mudrák Mariann
  • Luther Márton - Kovács István
  • Narrátor - Sárközi-Nagy Ilona

 

  • Díszlet- és jelmeztervező: Mészáros Zsófia
  • Koreográfus: Kasznai Dóra
  • Rendező: Gemza Péter

 

 

Bízunk benne, hogy Kecskeméten is átélhetjük majd ezt az egyedi színpadi és zenés élményt!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szombat, 11 november 2017 11:00
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449