TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Így főznek a kecskeméti vállalkozónők, ha jótékonykodnak: 14 kg sertéshús, 22 kg zöldség, 5 kg tejföl

21
2017 nov.

Így főznek a kecskeméti vállalkozónők, ha jótékonykodnak: 14 kg sertéshús, 22 kg zöldség, 5 kg tejföl


Nem szimplán pénzt akartunk adományozni, vagy kiselejtezett ruhát, megunt játékot. Mi magunkból akartunk egy darabot adni a Woytila-ház által pártfogolt rászorulóknak: az időnket, az együttérzésünket, néhány jó szót egy finom ebéd társaságában. Az Egressy utcai népkonyha és szegényellátó szervezet az év 365 napjából 364 napon át lát el étellel 120 nélkülözőt, sokszor épp vállalkozók támogatásával. A szegénység nem válogat,  egyedülálló vagy épp sokgyermekes szülő, tucatnyi unokát egyedül nevelő nagymama, és nyugdíjas korú, egykor szebb napokat megélt művész egyaránt a népkonyha rendszeres látogatója.
Az ötlet születése...

 

Már a májusi reggelin felvetődött a jótékonysági főzés ötlete Szani Editnek köszönhetően. Szeptemberben tártuk a tagjaink elé az ötletet, amit aztán lelkesen támogatott a Trendalelke Vállalkozónői Reggeli közössége, nem csupán anyagilag, hanem tettekkel is.

 

Jelentős izomerővel sikerült csak tolni...


A vállalkozónői összefogásnak köszönhetően múlt hét pénteken délben jöhetett a bazi nagy bevásárlás. Lecsaptunk a legjobb akciókra, hogy minél hatékonyabban használjuk fel az összegyűlt adományt, így alaposan kitömtük a bevásárlókocsinkat egy jófajta tárkonyos raguleves hozzávalóival:

  • 14 kg sertéshús
  • 22 kg zöldség
  • 5 kg tejföl
  • 1 liter olaj
  • 1 kg liszt
  • 2 kg tárkonyos fűszer- és zöldségkeverék

 


Délután aztán bevetettük magunkat a Woytila-ház népkonyhájára, ahol nekiveselkedtünk a tengernyi alapanyag feldolgozásának Mezei Attila, a ház mesterszakácsának segítségével. Nem mondom, hogy nem fáradtunk el, heroikus küzdelemnek bizonyult a hús és a zöldségek felkockázása. Röpke kétórás előkészítés után szaladtunk haza muffint sütni.

Egy  tartalmas raguleves után magától értetődően kívánkozik a desszert, ezért estébe, éjszakába nyúlóan, serényen sütöttünk kb. 300 süteményt (a többség muffint, de volt, aki egy soklapos karamellás szeletet is bevállalt), hogy szombaton egy komplett menüt tálalhassunk.

 


Szombaton 8 órakor kiegészültünk a Woytila népkonyhájának csapatával, Brigivel, Linával és Zsuzsával, és velünk tartott a 8 éves kislányom, Szonja is, aki bár még csak lélekben vállalkozónő (szállodakomplexumot tervez Kecskemétre), de fontosnak tartotta, hogy tevékenyen jelen legyen a jótékonysági főzésen.

 

 

Óriási bográcsban rotyogott a tárkonyos leves, kevertünk, kavartunk, habartunk, és amíg a leves jól elvolt magában, besegítettünk a vasárnapi hideg ellátmány összekészítésében.

 11.30-kor aztán megnyitott a népkonyha, és egy órán keresztül folyamatosan érkeztek a nélkülözők, akik hálás szívvel és sok jó szóval fogadták az asztaluknál felszolgált ételt. A tálalás előtt tengernyinek tűnő raguleves, a hatalmas hegyekben álló muffin-arzenál aztán gyorsan apadt, és fél egy után a repetázóknak köszönhetően egy cseppnyi leves és egy muffinmorzsa sem maradt a népkonyhán.

 

 A tanulság?

Jónak lenni könnyebb, mint gondolnánk. 120 főre bevásárolni, előkészülni, sütni-főzni nem olyan fáradságos, csak kell hozzá egy jó ügy, egy ötletgazda, egy szervező és sok lelkes közösségi ember: vállalkozónők a javából, akiknek az üzlet mellett szívük és lelkük is van.

Köszönet mindenkinek, aki adományozott, bevásárolt, hámozott, aprított, sütött, főzött és fotózott!

Ugye jövőre is adunk magunkból egy darabot?

 Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 30 november 2017 17:27
Értékelés:
(9 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449