TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Családbarát munkahelyek kerestetnek Kecskeméten
06
2017 dec.

Családbarát munkahelyek kerestetnek Kecskeméten


A felmérések szerint jelenleg 10-ből csupán három foglalkoztatóra illik a családbarát jelző, így különösképp nem kell magyarázni, hogy miért van szükség társadalmi párbeszédre a témában, Kecskeméten is. Tegnap szakmai workshopot tartottak a Városházán, "Felelősen a családbarát gondolkodásért" címmel Kecskemét Megyei Jogú Város Humánszolgáltatási Irodája és a Bács-Kiskun Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház szervezésében, melyen népes számban képviseltették magukat a város jelentős foglalkoztatói, az önkormányzat, kormányhivatal, közintézmények és vállalkozások egyaránt, valamint a civil szervezetek.

 

Szalai Piroska, Engert Jakabné, Ujvári Enikő, Csuthy Annamária2018 Magyarországon a családok éve lesz a családbarát értékrend jegyében, amely remélhetőleg több családbarát munkahelyet eredményez a városunkban is, és megalapozza Családbarát Város cím elnyerésének lehetőségét.

Mit jelent a családbarát értékrend?

  • család- és gyermekbarát szemlélet
  • a munka és a családi élet összeegyeztetése
  • generációk közti együttműködés
  • idősbarát gondolkodás


Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

Ujvári Enikő és Csuthi Annamária előadásából kiderült, a mesés névhez szomorú valóság társul: a fiatalok több gyereket szeretnének, mint amennyi végül megszületik. A Prof. Dr. Kopp Mária által alapított Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom célja, hogy megszülessenek a kívánt gyermekek Magyarországon, a fiatalok pedig megvalósíthassák családdal kapcsolatos álmaikat.

A gyermekvállalás szempontjából meghatározó szerepet játszik egy családbarát munkahely, valamint a munka-magánélet egyensúlya. Ezt felismerve a Mozgalom 2013-ban megalapította a Családbarát Vállalat Díjat. A díjat olyan vállalatoknak ítéli oda a szakmai zsűri, akik kategóriájukban kiemelkedően fontosnak tartják a kisgyermekes munkavállalók támogatását, a gyermekvállalást, a kiegyensúlyozott családi és munkahelyi környezetet, valamint jövőbeli céljaik között fontos szerephez jut a családbarát működés kialakítása is.

Egyelőre nincs kecskeméti díjazott a versenyben, de a workshopon több vállalat vezetője is jelezte, hogy harcba szállnak a családbarát vállalat címért.

 

Kecskemét élen jár, de vannak még lehetőségeink

Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány elnöke, NGM miniszteri tanácsadó a statisztikát hívta segítségül a családi és a munkaerőpiaci körkép szemléltetéséhez. Ebből kiderült, hogy Kecskeméten, illetve Bács-Kiskun Megyében született a legtöbb gyermek tavaly, illetve a munkanélküliség rátája is az országos átlag alatti, kevesebb, mint 5 %.

Előadásában hangsúlyozta, nem kell bonyolult vívmányokra gondolni, ha családbarát megoldásokon törik a fejüket a munkáltatók. Például a munkaidő rugalmas kezelése, az otthoni munkavégzés (részben vagy egészben), a job sharing a legtöbb munkahelyen megoldható lenne.

A workshop szervezői, előadói bátorítják a kecskeméti foglalkoztatókat a családbarát munkahely, vállalat címért való indulásban, a Három Királyfi, Három Kiráylány Mozgalom képviselői készségesen ajánlották fel segítségüket a vállalkozásoknak.

A Családbarát Vállalalat díjról

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 december 2017 15:58
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449