TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ All inclusive ellátás jár a kecskeméti madaraknak! Így etessetek télen!

10
2017 dec.

All inclusive ellátás jár a kecskeméti madaraknak! Így etessetek télen!

 

A fagyok elérkeztével szükséges elkezdeni az itt maradó madarak etetését. A legfontosabb szabály, hogy ennek márciusig, a tavasz beköszöntéséig folytonosnak kell lennie, amíg maguk nem találnak eleséget. A Kecskeméti Vadaskert igazgatóhelyettesétől, Zomboryné Polyák Iréntől okosodtunk, hogyan gondoskodhatunk felelősségteljesen a tollas jószágokról, hogy ne maradjon éhes csőr Kecskeméten, télen.

 

 

 

Ezt csemegézik a madárkák

 

“Magkeverékeket már bármely szupermarketben kapunk, de magunk is összeállíthatunk: a napraforgó, köles, búza és kukorica mind jótékony hatású, ezekből bátran szórhatunk ki. Madárpogácsát ugyancsak készíthetünk: egy kis faggyút megmelegítünk, magokba forgatjuk, majd hagyjuk megdermedni, és már készen is van, tehetjük ki repkedő kedvenceinknek. A madárpogácsa azért is hasznos, mert a magokon kívül a zsiradékra szintén szüksége van a madaraknak a téli időben, ezért akár külön szalonnadarabot (sózatlant!) is kiakaszthatunk. Ha kis madáritatóban vizet is tartunk, akkor már teljes az ellátás” - összegezte nekünk Zomboryné Polyák Irén, aki hozzátette, az összes madár, aki nem költözik el télre, védett, tehát fontos, hogy vigyázzunk rájuk!

 

 

FONTOS: kenyeret soha ne adj a madaraknak!

 

Figyelni kell arra is, hogy olyan helyre helyezzük ki az etetőt, ahol a madarakra nem jelentenek veszélyt a bajszos négylábú szőrmókok. A terep felmérése mindössze egy kis logikát igényel. :)

 

Amennyiben legyengült, sérült madárra bukkanunk, a Vadaskertbe egész évben bevihetjük őket, hogy szakértő kezek biztosítsák a felépülésüket, legyen szó házi verébről (igen, ő is védett!) vagy vadmadárról.

 

Kép: Centauri Facebook oldal

 

Már ilyen is van: országos madáretető térkép

 

Novemberben indult el egy magyar kezdeményezés, és azóta több országba is begyűrűzött, folyamatosan nő a regisztrált madáretetők száma a térképen. Regisztrálni az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen lehet, akár több etetőhelyet is bejegyeztethetünk egyszerre. Itt tudjátok nyomon követni, hogyan válik egyre színesebbé a térkép a sok-sok pöttytől.

 

 

Ne dőljetek be a neten keringő hülyeségnek!

 

Egy nagyon kártékony álhír terjedt el nemrég, mely szerint a boltokban kapható cinkegolyó halálos csapda. A rémhír kitalálója mindezt képpel is illusztrálta, és ezzel a hírveréssel többet ártott szegény tollasoknak, mint sok tucat éhes kóbormacska tudna. Bízunk benne, hogy a cáfolat is eljutott már azokhoz, akik a kamuhírt olvasták. A cinkegolyó nagyon is jó, használjátok bátran, imádják a kismadarak, és egyáltalán nem jelent rájuk veszélyt!

 

Mivel szegény énekes- és vadmadarak egyaránt egyre nagyobb baleset- és életveszélynek vannak kitéve az emberek építtette dolgok miatt, ezért érdemes a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Fióka- és Madármentés szakembereinek tanácsait megfogadni. Ők rendszeresen tájékoztatnak az aktuális veszélyekről és a praktikákról, amikkel megelőzhetjük a bajt.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 11 december 2017 09:26
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449