TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskeméti busztragédia: már 45 éve...
29
2018 jan.

Kecskeméti busztragédia: már 45 éve...

Fotó: hirosveny.hu Fotó: hirosveny.hu

 

1973 januárjának utolsó napja Kecskemét modern történetének egyik legszomorúbb napjává vált, és egyben hazánk legsúlyosabb vasúti–közúti balesete lett az esti tragédia: egy Kecskemétről Helvéciára tartó autóbusz a Korhánközi úti vasúti átjáróban összeütközött a Fülöpszállás–Kecskemét-vasútvonalon közlekedő vonattal. A balesetben 37-en vesztették életüket, 20-an pedig megsérültek.

 

Az autóbusz-vezető a rossz látási viszonyok miatt a kedvezőtlenül kialakított, beláthatatlan átjáróban nem észlelte a Kecskemét alsó állomás felé a mintegy 40–45 kilométeres sebességgel haladó szerelvényt, így ráhajtott a sínekre. Az érkező vonat hiába vészfékezett, kettészakította a buszt. Noha az autóbusz-vezető kizárólagos felelősségét állapították meg a vizsgálatok, az átjárót átépítették, fénysorompóval látták el és a közút nyomvonalát is módosították.

 

A baleset helyszínén 2009 nyarán emlékművet állítottak: a szobrokat Apró Tamás szobrászművész faragta, az emlékhelyet Borbély Lajos tervei alapján alakították ki. Az emlékművet egy – az életet és a halált szimbolizáló – kapu, a kapu mögött álló faragott nőalak, valamint egy rövid sínpár, 37 talpfa és 37 csavar alkotja.

 

2018-ban is megemlékeznek az áldozatokról

 

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a Korhánközi úti vasúti útátjáróban történt tragédia 45. évfordulója alkalmából megemlékezést tart a baleset helyszínén elhelyezett emlékműnél 2018. január 30-án, 15:00 órakor.

 

Forrás: www.kecskemet.hu, Wikipedia

Utoljára frissítve: kedd, 30 január 2018 08:35
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449