TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Óriási szükség van rájuk: havonta több száz hívást fogad a kecskeméti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat
12
2018 febr.

Óriási szükség van rájuk: havonta több száz hívást fogad a kecskeméti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat

 

Értő hallgatóság - talán ez a két szó foglalja legjobban össze, mit nyújtanak a kecskeméti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat önkéntes munkatársai a betelefonálóknak. És hogy mekkora a szükség az ő türelmükre és tanácsaikra? Kecskeméten 2018-ban máris több mint 500 telefonhívást fogadott a szolgálat, pedig csak heti 48 órát “rendelnek”.

 

Ha egy lelki trauma kezeletlen marad, a test reagál: jönnek a pszichoszomatikus tünetek és a betegségek. Talán ezért kiemelten fontos, hogy Szabó Pál debreceni ideggyógyász 46 évvel ezelőtt létrehozta a telefonos segélyszolgálatot, ahova non-stop, névtelenül fordulhatnak pár jó szóért az elakadással küzdők. Kecskeméten 32 éve igyekeznek oldani a helyi és környékbeli lakosság lelki terheit, kimozdítani az embereket a krízishelyzetből.

Farkas Éva pszichológus, szolgálatvezető mesélt nekünk nemrég arról, hogyan kell elképzelnünk a tevékenységüket. Amellett, hogy csodálatos érzés és hálás feladat lendületet adni ismeretlen embereknek, hogy túllépjenek egy traumán, kihívásokkal teli az ügyelet. Siker az, amikor az egyén felismeri, hogy nincs gúzsba kötve, van lehetősége változtatni az életén, de eddig a pillanatig hosszú percek, órák vezetnek.

“Aki épp gödörben van, nem tudja precízen, lényegre törően megfogalmazni a problémáit, érzéseit, így nekünk igazán türelmes hallgatóságnak kell lennünk, hogy összerakhassuk a teljes képet - sokszor egészen összetett, szövevényes problémakör bontakozik ki a beszélgetés során. Olyan élethelyzetekkel találkozunk, amik csak alázattal, szociabilitással gördíthetőek tovább. Noha csoportosítani tudjuk a megkeresések okát - egzisztenciális gondok, gyereknevelési elakadások, gyász, stb. -, minden hívás egyedi. Sok év élettapasztalattal a hátunk mögött is találkozunk meglepő szituációkkal. Az a fontos, hogy ne a saját tapasztalatainkból eredő megoldást kínáljuk fel ilyenkor a kliensünknek, hanem jussunk el vele odáig, hogy ő maga talál megoldást a helyzetére, és elindul a jó irányba. Ha életszemléleteket és életeket nem is változtatunk meg ilyen rövid idő alatt, de éppen fennálló blokkokat, frusztrációkat tudunk oldani egy vagy több beszélgetés során. Ennek persze lehetnek hosszú távú pozitív hatásai, például, hogy a következő akadályon önerőből túllép” - magyarázza Éva.

Természetesen a hívó és a hívást fogadó is teljes anonimitást élvez. Ennek ellenére előfordul, hogy a telefonáló a beszélgetés elején még kicsit bizonytalan, de általában feloldódnak a gátak és egyre mélyebbre tudnak ásni a probléma gyökeréhez. Sok az úgynevezett kopogtató hívás, amikor jelentéktelennek tűnő dolog miatt hívják őket, majd szép lassan, akár egy következő hívás alkalmával, lefejtve a héjakat, eljutnak egy fajsúlyosabb témához. Éváék azt vallják egyébként, nincs olyan, hogy jelentéktelen probléma, aki szükségét érzi, hogy kiöntse lelkét, biztatják, hogy tegye meg! A hívásgomb megnyomása már egy komoly lépés a változás felé.

 

 

“Általános probléma hazánkban, hogy az emberek túlnyújtóznak azon a bizonyos takarón, és ebből komoly válságok alakulnak ki. Gyakori a családi, szociális probléma, az érzelmek addigi elfojtása, párkapcsolati játszmák… Nem tudunk kommunikálni, nem tudunk mit kezdeni a tapintatosság fogalmával, és ezt megsínylik az emberi kapcsolataink.”

“Amellett, hogy igyekszünk az adott helyzetből kiutat keresni, próbáljuk elfogadtatni az emberekkel, hogy az élet velejárói a fájdalom, a veszteség, a nehézség; nem létezik olyan szerencsés személy, akit ezek közül soha semmi nem érint, és nem is járna jól, hisz minden egyes probléma fejleszt minket.”

Természetesen a hívásszám ingadozó egy-egy műszakon belül és egy-egy hónapban is, de a LET-esek azt tapasztalják, a lehangoló időjárás éppúgy érződik a statisztikán, mint például a bizonyítványosztás. Valamiért a május és a szeptember is “erős” hónap. A korosztály pedig a meglepően fiatal gyermekektől az idősekig teljesen vegyes.

A hálózat tagjai időnként szupervíziókon vesznek részt, továbbá évente országos találkozón egyrészt saját lelkükön is könnyíthetnek, másrészt ilyenkor nagy a hangsúly a továbbképzésen, tréningeken, hogy minél hatékonyabban tudjanak mankót nyújtani a telefonálóknak.

Az országos Lelki Elsősegély Telefonszolgálat bármilyen mobilszolgáltató hálózatáról, illetve vezetékes telefonról, ingyenesen, éjjel-nappal, az év 365 napján hívható. A kecskeméti önkéntesek heti 48 órát tudnak ebből vállalni jelenlegi csapatukkal. Mivel szeretnék ezt az idősávot bővíteni, toborzó napot tart a LET Kecskeméten. Ha valaki úgy érzi, megvan benne a kellő empátia, jól kommunikál és még a szabadidejéből is tudna másokra áldozni, szeretettel várják a csapatban!

 

Szeretnél Te is segíteni?

 

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálat ügyelői toborzó alkalma

 

Helyszín: Közösségi tér - Kontaktpont Iroda, Horváth Döme krt. 12.

Időpont: 2018. február 13. (kedd) 17:00–19:00

Szívesen segítenél másoknak? A kecskeméti Telefonos Lelki Elsősegély Szolgálat karitatív tevékenységre önkénteseket keres, akik havonta 2-3 önkéntes ügyeletet vállalnának szolgálati helyünkön. Az ingyenes képzés 2018. márciustól indul. 80-120 órás képzés (mely sok-sok önismeretből, elméleti és szimulációs gyakorlati blokkból áll) és vizsga után lehet ügyelő a jelentkező. Részletesebb tájékoztatás, megbeszélés, megismerkedés és jelentkezés a helyszínen! A megbeszélést vezeti Farkas Éva pszichológus, szolgálatvezető. 

Ügyelőnek jelentkezni a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen is lehet, motivációs levéllel.

Feltételek:

  • minimum érettségi
  • minimum 25 év és max. 65 éves életkor
  • nyitottság, jó kommunikációs készség 
  • empátiakészség, szabad kapacitás, segítőkészség
  • jó probléma érzékenység
  • szeressen beszélgetni

 

A Kecskeméti Lelki Elsősegély Telefonszolgálat telefonszáma: 116-123, Facebook oldala

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 12 február 2018 12:51
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449