TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ki tart velünk a műanyagböjtben?

06
2018 márc.
Kép: BYDSEA Blog Kép: BYDSEA Blog

 

Igen, létezik ilyen is, nem csupán ételt vonhatunk meg magunktól a böjti időszakban. A rendhagyó ötlet az anglikán egyháztól származik, ők idén arra buzdítják híveiket, használjanak kevesebb műanyagot, hisz hiába az újrahasznosítás, ez még mindig egy intenzíven vérző sebe szegény Földünknek.

 

Az egyház tippekkel is szolgál követőinek: húsvétig tematikus hetek keretében rengeteg ötlettel látja el a környezetükért tenni akaró embereket, ezek között szerepel a bambusz fogkefe használata, a forró italok helyben fogyasztása, „nem kérek reklámot” matrica felragasztása a postaládákra vagy például a saját táskában tartott evőeszköz.

 

Hogy miért fontos mindez?

A Plastics Europe adatai szerint éves szinten, globálisan 300 millió tonna műanyagszemetet termelünk (és akkor még hol a többi anyag?!). Ráadásul a műanyagok 50 %-át kimondottan egyetlen! Használatra tervezik. Hogy aztán a földön, erdőkben, óceánokban végezze és vívja jó hosszú haláltusáját - az eldobható pelenka például 550 évig. Ijesztő, igaz?

 

Kép: Pinterest

 

Állítsuk meg ezt az őrületet!

Persze nem arról van szó, hogy mostantól legyen agyrém az életed és rettegés fogjon el egy PET-palack láttán. Mindannyiunknak eltérő az életvitele, amiről én könnyen lemondok, te el sem tudod képzelni nélküle a mindennapjaid és fordítva. A lényeg a törekvés: gondold át, mi az, ami kényelmesen belefér a napi rutinodba, mit tudnál kiiktatni. Kezdésnek pont jól jöhet, ha valamihez kötöd, mint az egyház a böjti időszakhoz. Alakíts ki magadnak tematikus heteket: például első héten megpróbálsz zacsimentesen vásárolni - a kecskeméti piacon egyáltalán nem nézik rossz szemmel, következő héten átnézed a fürdőszobád, milyen zöld alternatívákat találnál, stb.

 

Nem tudod, hogyan vágj bele?

Inspirálódj Tóth Andi bloggertől, a Háztartásom hulladék nélkül Facebook csoport alapítójától, aki korábban adott egy stabil mankót a kezünkbe, hogyan induljunk el a hulladékmentes otthonná avanzsálás útvesztőjében. 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(6 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449