TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Új sport pörög az Instán - vajon Kecskeméten is menő lesz a plogging?
09
2018 márc.

Új sport pörög az Instán - vajon Kecskeméten is menő lesz a plogging?

Fotók: Safranyik Dóra/Ambiente Radio Fotók: Safranyik Dóra/Ambiente Radio

 

Felkaptuk a fejünket, amikor megláttuk, mivel menőznek újabban a skandinávok: #plogging alatt csupa olyan képet találunk az Instagramon, amin futók - összekötve a kellemest a hasznossal - szemetet szednek. Megkérdeztünk egy kecskeméti futót, Safranyik Dórit, a Fuss Velem Facebook oldal alapítóját, vannak-e már itthoni követői a kezdeményezésnek. Dóri hosszútávfutó, több ezer kilométert és számos versenyt tud már a háta mögött, így biztosak voltunk benne, hogy látott már egyet s mást szemétfronton Kecskeméten és a városon túl.

 

Trendalelke: Fitneszőrületnek titulálják a külföldi cikkekben, de azért jóval többről van itt szó.

Safranyik Dóra: Környezetvédőnek tartom magam, ami futás közben is megnyilvánult: ha láttam egy palackot vagy más eldobott szemetet, felvettem, elvittem a következő szemetesig. Nem gondoltam volna viszont, hogy ezt egyszer valaki felkapja - történetesen a svédek -, és külön sportirányzatot kreálnak belőle. Mindenesetre nagyon jó ötletnek tartom. Az már furcsa azonban, hogy kiemelik a fitnesz-hatását, ahogy lehajolunk, leguggolunk a szemétért. Nem csak futás közben kellene gyűjteni a szemetet, sőt, ideális esetben nincs mit gyűjteni. Lehet, hogy most csak egy hóbortnak tűnik és annak kommunikálják, mégis remek példamutatás. Eleinte biztosan furán néznek azokra, akik ploggingolnak, de majd szépen beépül a köztudatba, és a végén talán már szinte sikkes lesz. Ebben persze nagy szerepe lesz a közösségi médiának, hiszen az ottani megosztások révén egyre többen szembesülnek vele, milyen jó ez a kezdeményezés. Én biztosra veszem, hogy a fiatalok körében hamar népszerű lesz, és jönnek majd az egymást überelni akaró szelfik, ki mennyi szemetet gyűjtött.

 

El tudod képzelni, amint kesztyűben és szemeteszsákkal a kézben futkorászunk Kecskeméten?

Biztosan döbbenten szemlélnék az emberek, de ebben pont ez a jó! Ami meghökkentő, arra felfigyelnek, és máris befészkeli magát a tudatukba.

 

 

Merre szoktál futni? Sok hulladékkal találkozol?

Kecskeméten a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban edzek, illetve Nyárlőrinc és Lakitelek között futok a bicikliúton. Előbbi helyen előfordul, hogy találok ezt-azt, például zsepit, PET-palackot, ilyenkor mindig felkapom és kidobom. A legidegesítőbb, amikor a kuka mellett fél méterrel látok valamit. A fiamat, Attilát ugyancsak arra nevelem, hogy ne derogáljon neki a más által elhajigált dolgokat kidobni, bárhol is legyünk, nem csak futás közben.

Nyárlőrincen és környékén viszont - bármilyen hihetetlenül hangzik - nincs szemét! Nyárlőrincen minden szerdán van Fuss velem! összejövetel, akkor a focipályán futunk, de a tagok olyannyira rákaptak a futás ízére, hogy eljárnak egyedül is. Szuper közösség alakult ott ki, de mi (szerencsére) ploggingolni nem tudunk!

 

Mi a tapasztalatod, egy-egy nagyobb városi versenyen hagynak maguk után szemetet a futók?

Bár a legtöbb futó jó példát mutat az életvitelével, azért akadnak negatív kivételek, akik eldobálják a versenyek alatt a poharat, zselés tasakot, a magnézium tokját, stb. Nem vagyok benne biztos, hogy ezeket maradéktalanul összeszedik.

 

Említetted, hogy környezetvédőnek vallod magad. A háztartásban is próbálod ezt tartani?

Naná! Teljes mértékben szelektíven gyűjtjük a hulladékot, külön tesszük a zöldhulladékot, komposztálunk a kertben. Az elemet, izzót, olajat, gyógyszert pedig a külön leadási helyekre viszem. Mivel hosszú távokat futók, elég hamar, pár hónap alatt tönkremennek a cipőim olyan értelemben, hogy már nem tompítják megfelelően az ütéseket, így gyakran kell cserélnem, ami akár környezetszennyező is lehetne, viszont ezek a cipők még tökéletesen megállják a helyüket sétához, ezért mindig elajándékozom vagy eladományozom őket. A ruhákat szintúgy.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 09 március 2018 08:11
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449