TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskemét 21. századi versben: "tök oké egy 49 méter magas valamit dombnak hívni"
09
2018 márc.

Kecskemét 21. századi versben: "tök oké egy 49 méter magas valamit dombnak hívni"

 

Neked mit jelent Kecskemét? A kecskeméti Kovács Brigitta slam poetrybe öntötte a gondolatáradatot, kellemes és fájdalmas emlékek zuhatagát. A Budapesti Gazdasági Egyetem 20 éves hallgatója már általános iskolásként is írt különböző verseket, szövegeket, a slam poetryvel pedig 2014-ben találkozott először. A Kecskeméten is divatos műfaj egy előadó költészeti verseny, amely csakis szóban és leginkább élőben hatásos. Mi most megpróbáljuk mégis írásban visszaadni az élményt:

 

"A napokban egy űrlapon azt kérték: „Jellemezd a szülővárosod néhány szóban!” Néhány szóban…?!

Belekezdtem a prospektusba illő, marketinggurukat is megszégyenítő reklámszövegbe, hogy szecessziós stílusú épületek tökéletes kompozíciója az ország szívében, gyöngyöző kajszibarack nektárok évenkénti orgiájával…

De kit álltatok? Kecskemét nekem nem ez.

Emberek és emlékek keverednek elmém filmtekercsén, snittszerűen váltakozik a szeretet és az elengedés. A „Holnap Malom?” és a két éve nem is beszéltünk.

Úgy peregnek az emlékek, mint az esőben a kocsi oldalán a vízcseppek. Két vízcsepp versenyez: amikor oviban először odajött hozzád valaki, hogy ne egyedül játsszál, és amikor sok-sok évnyi barátság után azt mondtad, hogy jobb, ha többet nem találkoztok. Bekapcsolod az ablaktörlőt.

A Paprika, Paprika Intercity vonat Szeged felől előreláthatólag szétesőben és reménytelen állapotban érkezik – pont, mint te. A kijelölt vagonok, melyek a vonat végén találhatók, Pestre elkurvult és haza már szinte csak látogatóba járó egyetemistáknak ajánlottak. A vágány mellett, kérjük, eret ne vágjanak!

Mikor megkérdezik, hogy hol laksz, még kapásból rávágod, hogy Kecskeméten, pedig a TeKa már Dürer, az Átrium Instant, a köz-tér meg…überelhetetlen!

Mert szeretem, hogy itt tök oké egy 49 méter magas valamit dombnak hívni, a legjobb koncertekre egy volt zsinagógába járni, hogy a városkép olyan, mint egy Petőfi vers:

Megy a juhász a Malomba, húsz zsák lisztet hordá. – Akciós a CBA-ban.

Lenn az alföld tengersík vidékin, ott vagyok épp a Rossmannban, kell valami?

És hogy minden második épületet Katonáról neveztek el, mégis senki sem Bánk… bánkódik ezen.

Mert bárhol is leszek, tudom, hogy mindig itt vár majd a legcifrább palota és a legOPENebb emberek.

Mert bárhol is leszek, ha megkérdezik, honnan jöttem, lelkesen rávágom, hogy Kecskemétről, és hogy jobb szülőhelyet nem is kívánhattam volna. Köszönöm, hogy kecskeméti lehetek."

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 09 március 2018 07:22
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449