TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Homokbánya fejlődik: zöldül és egyre családbarátabb
13
2018 márc.

Homokbánya fejlődik: zöldül és egyre családbarátabb

 

Bringapark, KRESZ park és futópálya pezsdíti fel hamarosan az életet a Homokbányán. A városrész továbbá pihenő-játszóparkot és új bölcsődét is kap. Ugyancsak itt kel életre egy új, a fogyatékos személyek és az autizmussal élő fiatal felnőttek számára nappali ellátást biztosító intézmény.

 

 

 

A Széchenyi 2020 program keretében a „Zöld város kialakítása a Homokbányán” című projekt megszépíti a városrészt: a Kvarc és az Agyag utca, valamint a két utca közötti terület fejlesztése indult el nemrég. A projekt a két utca között elhelyezkedő zöldterületi közpark és az említett utcákat összekötő, a közparkot határoló út, valamint az összekötő út másik oldalán területmegosztással létrejövő - Kvarc utcával határos - ingatlant érinti. A fejlesztés alapvető célja a homokbányai közterületek környezettudatos, család- és klímabarát megújítása, hogy élhető és vonzó városi alközpont alakuljon ki a területen.

Újragondolják a térhasználatot: a Kvarc és az Agyag utca közötti zöldterületi közpark „Kerékváros bringapark” lesz, ahol kerékpáros készségfejlesztőt, KRESZ pályát és futópályát alakítanak ki. A rekreációs területen megújul egy körülbelül 500 m2-es funkcióját vesztett épület, amely egyrészt zárt helyiségeket és fedett-nyitott teret biztosít a rekreációs területen tervezett tevékenységek kiszolgálásához. Az épület ad otthont a „Bike and Coffee” létesítménynek, valamint – a kapcsolódó félig fedett résszel együtt – a KRESZ parknak és kiszolgáló létesítményeinek.

A Kvarc utca és az összekötő út mellett elhelyezkedő területmegosztással létrejövő ingatlanon az aktív rekreációs zöldterülethez és szomszédos szociális létesítményekhez kapcsolódóan pihenő-játszópark is kialakul.

 

 

Kecskemét iránymutató lehet a fogyatékkal élők nappali ellátásában

Az „Új nappali ellátást biztosító telephely kialakítása Homokbányán” pályázat keretében pedig az Egészségügyi és Szociális Intézmények Igazgatósága (ESZII) által működtetett Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonához kapcsolódó új telephely - 48 fő kapacitással - ugyancsak a Homokbánya városrészben épül fel. Az épület a jelenleg épülő 4 csoportos Katica bölcsőde szomszédja lesz. Egyik részében fogyatékos személyek (24 fő), másik részében pedig az autizmussal élő fiatal felnőttek nappali ellátása (24 fő) történik majd.

A tervezett fejlesztés az értelmi fogyatékosok nappali ellátásának kapacitásbővítésén lényegesen túlmutat, hiszen egy olyan, az országban egyedülálló szociális ellátási innováció jöhet létre, melynek keretében az autizmussal élők ellátása az óvodától a nappali szociális ellátásig – az autizmus kezeléséhez kapcsolódó specifikus feltételrendszernek köszönhetően – biztosított lenne. A projekt kiemelt célja, az autizmussal élők speciális szükségleteit figyelembe vevő, ugyanakkor társadalmi integrációjukat intézményen belül és azon kívül is biztosítani képes nappali ellátási forma kialakítása, amely hozzájárul ahhoz, hogy az autista fiatalok családjuk körében élhessenek, ugyanakkor a speciális ellátáshoz, segítséghez akadálytalanul hozzájuthassanak, így biztosítva Kecskeméten a szolgáltatásokhoz történő egyenlő hozzáférés és az egyenlő bánásmód elvét.

A tervezett beruházás közvetett célja, hogy az érintett családok terheinek csökkentése mellett, a városban korábban nem tapasztalt méretű munkaerőhiány csökkentéséhez is hozzájáruljon a projektgazda a – fiatal, értelmi sérült családtagok ellátásának szervezeti, intézményi hiányosságai miatt inaktívvá vált – szülők munkaerő-piaci re-integrációjával.

A munkálatok várhatóan még idén befejeződnek, a projekt tervezett zárása pedig 2019. április 30.

 

További látványtervek:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 13 március 2018 17:05
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449