TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Méntelek közelebb van az Atlanti-óceánhoz, mint gondolnád

14
2018 márc.

Méntelek közelebb van az Atlanti-óceánhoz, mint gondolnád

 

Adott egy apuka, Georgi Zoltán, aki behajózta már a világ sok tengerét, megmérette magát Rolex Kupán, átszelte az Atlanti-óceánt. Most pedig gondolt egyet, és szervezett egy környezetvédelmi projektnapot március 22-ére, a víz világnapjára, a Ménteleki Iskolába, ahova kislánya első osztályba jár.

 

A víz világnapját 1993 óta minden év március 22-én tartják azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

Ehhez kapcsolódik Georgi Zoltán projektnapja is: témája a műanyagok okozta szennyezés. Tudtátok, hogy a Karib-tengeren egy Bács-Kiskun megyényi, az Atlanti-óceánon pedig egy két Texas államnyi összefüggő szemétsziget úszik jelenleg? Zoltán tud mesélni olyan felboncolt albatroszról is, amelynek a gyomrából 300 db műanyagdarab került elő, köztük egy törött DVD.

A Karib-tenger és az óceánok távolinak tűnnek. Pedig a probléma közelebbi, mint gondolnánk, a szemétszigetek növekedéséhez mi is hozzájárulunk az elvitelre kért kávékkal, a műanyag szatyrokkal vagy az ásványvizes palackokkal.

A projektnapon a gyerekeknek erről fog mesélni a sokat (főként vizet, de szemetet is bőven) látott vitorlás, aki nem egyedül érkezik a ménteleki iskolába, meghívta vitorlázó barátait, Scholtz Imrét és Szóda Ákost, illetve ott lesz a Jane Goodall Intézet és a Kék Bolygó Egyesület is.

 

 

Persze élménybeszámolóra is számíthatnak a gyerkőcök, milyen volt egy hétfős legénység tagjaként a Femme Fetale nevű vitorlás fedélzetén keresztülutazni az Atlanti-óceánon, illetve hogyan lehet a hullámokon vágtató hajóban kikötözve főzni.

Ugyancsak meghirdetnek egy éves környezetvédelmi vetélkedőt a gyerekeknek, akiknek a család műanyaghulladékának monitorozása lesz a feladata. A legaktívabb 30 gyerek részt vehet egy egynapos, ingyenes balatoni vitorlázáson.

Zoltánnak akadnak más tervei is: 2018. április 6-án, szintén a ménteleki iskolában vele lesz Méder Áron. Aki nem ismerné, ő az az ember, aki 2006 és 2009 között egymaga kerülte meg a Földet egy alig 6 méteres vitorlás hajon.

A 2018-as világnap nemzetközi szlogenje egyébként nem véletlenül lett a „Védd természetesen!”: Bolygónk legégetőbb problémáival a XX. században csak regionális szinteken foglalkoztak a nemzetek, mára azonban már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés. Árvizek, aszályok, vízszennyezés - mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Hogyan csökkenthetjük az ezek által okozott károkat? Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek? A megoldást a természet maga kínálja. A jellemzően egyetlen funkciót – például csatornázás – betöltő szürke infrastruktúra megoldásai mellett a zöld infrastruktúra térhódítása azért fontos, mert több probléma egyidejű kezelésére is lehetőséget nyújt. Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 20 március 2018 11:23
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449