TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Foglalkozása földkerülő vitorlázó: Méder Áron
25
2018 ápr.

Foglalkozása földkerülő vitorlázó: Méder Áron

 

Noha nincs tengerpartunk, mégis vannak olyan vitorlázó magyarok, akikre felkapta a világ a fejét. Ilyen például Méder Áron, a 3. „szóló” földkerülő, nem mellesleg rekorder is alig 6 méter hosszú hajójával, Carinával. Nemrég Kecskeméten járt, így lehetőségünk nyílt kifaggatni extrém élményeiről, környezetvédelemről, önismeretről.

 

Trendalelke: Csapjunk a hullámok közé: melyek voltak a valaha, vízen átélt legextrémebb élményeid?

Méder Áron: Nagyon sok extrém élményem volt, néhány ezek közül: Carinával a Torres-szoroson 90 fokot megbillentem, és nagyon sok víz be is jött. Éjszaka erős szélben és nagy hullámok között történt és hiretelen azt hittem, hogy akár fel is borulhatok. Egyébként a leghosszabb non-stop vitorlázásom Carinával 51 nap volt Galapagos-szigetek és Marquises-szigetek között, ami kb. 6000 km volt, ez egy ilyen kicsit hajón és egyedül abszolút extrémnek számít már magában is. 2013 őszén a Mini 650-es (6,5 méter hosszú) óceáni versenyvitorlásommal egy szóló Atlanti-óceán átkelő vitorlásversenyen (MiniTransat) eltört az árbócom. Egy hetet vitorláztam egy csonka, kb. 2 méteres (eredetileg 11 méteres) árbóccal, amire szükség vitorlázatot tettem, míg végül Marokkóban ki tudtam kötni…

 

A földkerülésben egyetlen társad Karina volt, a majd’ középkorú “hölgy”. Mennyire viselkedett szeszélyesen?

Carinát jól ismertem, mivel közel 2 évig újítottam fel és szereltem fel a földkerülésemre. Alapvetően nagyon lassúnak számított, mivel kicsi volt és túlterhelt (sok mindennek kellett elférnie benne), de nagyon jól viselkedett! 

 

Se tv, se internet, se más ember - jó kis önismereti túra lehet a vízen sodródni. Nem gyártottál magadnak útitársat Wilson mintájára?

Jól elvoltam egyedül, és Carina volt az én társam. Illetve Magyarországon édesapám segített sokat (szervezői munkákkal), és a rádióamatőrök segítségével tartottuk a kapcsolatot.

 

Hajózásaid során rengeteg kultúrával megismerkedtél már szerte a világban. Varázslóval találkoztál, krokodilt dédelgettél… Ért valahol nagyobb kulturális sokk? Hol érezted magad a legjobban?

Fidszi-szigeteken töltöttem 7 hónapot, ezt a kultúrát ismertem meg legjobban, ezért itt lett a legtöbb barátom, szinte ott is maradtam. Pápua Új-Guinea volt számomra a legnagyobb kulturális sokk: nagyon messze van az ő kultúrájuk az európaitól, de nagyon izgalmas is ezért. Például a '70-es években itt még a kannibalizmus elfogadott volt…


Egy átlag embernek egy egész élet alatt messze nem gyűlik össze ennyi élmény, mint neked szűk 4 évtized alatt. Mi lesz a következő nagy kalandod? Egyáltalán maradt még valami a bakancslistádon?

Két gyermekem is született az elmúlt években, szóval most gyermeket nevelek. Ez egy nagy kalad! A bakancslista nem üres természetesen. Jelenleg vitorlásoktató vagyok az Ocean Sailing SE-ben és főleg az Adrián oktatok tavasztól őszig. Nagyon szeretem az oktatást, ez most nekem teljességet is ad. Ha lesz következő kaland, majd megírom! :)

 

Hányszor érezted úgy vitorlázás közben, hogy “most azonnal haza akarok teleportálni”?

Ilyen érzésem nem volt, inkább az, hogy jó lenne megérkezni a következő szigetre vagy kikötőbe. Kikötés után 1-2 hét után viszont már hiányzott a tenger és általában indultam is tovább.

 

Szívügyed lett a környezetvédelem. Ennyire elrettentő dolgokkal szembesültél hajózásaid során?

Igen, egyesületünknek nagyon fontos téma már évek óta a környezetvédelem. 2014-ben mi is résztvettünk a tiszai PET-kupán, de mi elsősorban a tengerekre koncentrálunk. Sajnos az Adriai-tenger, a Földközi-tenger, ahova főleg járunk vitorlázni a tengeri vitorlástanfolyamaink során, nagyon szenyezett, de a kis ember is tud tenni ez ellen. A lakatlan szigetek tele vannak szeméttel, még a víz alatt is szemét van. Nagyon szomorú a helyzet.

 

Szerencsére egyre több szuper kezdeményezést olvasni, mely az óceánok megtisztítására törekszik. Nemrég olvastam egy focipálya méretű takarítóhajóról - ennek a terveit a Genfi Nemzetközi Találmányi Kiállításon mutatta be egy svájci felfedező-kalandor. El tudnád magad képzelni a fedélzetén? Esetleg valami hasonló saját projekten nem gondolkoztál még?

Szép kezdeményezés, én is hallottam, olvastam ezekről. Ez az irány a közeljövő már, a fő probléma az a szenyeződés, amit szemmel nem is láthatunk, a mikroműanyag (nagyon kicsi műanyag darabkák), illetve az, hogy Afrikában és Ázsiában még a népesség nem figyel a környezetvédelemre. Amúgy igen, szívesen lennék egy ilyen hajón bármilyen beosztásban. Magyarországon egy ilyen projekt nem nagyon tudna megvalósulni, mert túl sok pénz kellene hozzá, plusz nagyon komoly, elkötelezett szponzorok is…

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 25 április 2018 08:55
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449