TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Legyen madárbarát minden kecskeméti kert! Íme a gyorstalpaló hozzá

12
2018 máj.

Legyen madárbarát minden kecskeméti kert! Íme a gyorstalpaló hozzá

 

El tudtok képzelni szebb nyári reggelt annál, hogy kiültök a teraszra és hallgatjátok a madarak csicsergését a zöldövezetben? Na jó, talán a tenger nyugtató morajlása sem rossz, de tengert nem tudunk a kertünkbe, lakóövezetünkbe varázsolni, madárbaráttá viszont könnyedén formálhatjuk az udvarunkat. A madarak és fák napja apropójából összegyűjtöttük és pontokba szedtük hozzá a szükséges infókat.

 

 

Tavaszi-nyári teendőlista a madárbarát kerthez

 

1. Tavasszal abba kell hagyni a madáretetést, és az etetőket ki kell üríteni. A költési időszakban ne etessünk, mert ez a cinegefiókákra nézve kockázatos, sőt, halálos is lehet.

2. Az itatás egész évben, de különösen a nyári kánikulában fontos! Kerti itató, esetleg tavacska tehát mindenképp szükséges. Az itatóban mindig legyen friss víz!

3. Az odúkról:

  • 2-4 "B" odú kihelyezése fákra, esetleg nagyobb bokrokra. Megtelepülő fajok: széncinege, kék cinege, barátcinege, mezei veréb, házi veréb.
  • 1-2 "D" odú kihelyezése fákra. Megtelepülő fajok: seregély.
  • "C" odú kihelyezése az eresz alá, a terasz és tornác tetejéhez. Megtelepedő fajok: házi rozsdafarkú, kerti rozsdafarkú, barázdabillegető.

 

 

4. Búvó- és fészkelőhelyet, táplálékot nyújtó növényzetet kell ültetnünk:

Ha nyíratlan gyepfoltokat hagyunk, ahol a bogáncs, a gyermekláncfű és a többi "gaz" szabadon nőhet, az kitűnő a földigiliszták, csigák és olyan rovarok számára, amelyek a fekete rigó, az énekes rigó és a vörösbegy kedvelt táplálékai.

Ha sövényt telepítünk, használjunk olyan őshonos fajokat, mint a galagonya, magyal és a mogyoró! Az őshonos fák, mint amilyen a tölgy, a fűz, a nyír, a kőris és a berkenye számos olyan rovart és hernyót táplálnak, amelyeket a madarak zsákmányolnak. A gyümölcsfák, mint az alma, a körte, a fekete és fehér eper, a cseresznye és a meggy nemcsak mutatósak, de gyümölcseik embert és állatot egyaránt táplálnak. A bogyók hagyományos őszi táplálékai a rigóknak, ezért egy fajgazdag kert nagy választékot nyújt olyan növényekből is, mint amilyen: a sóskaborbolya, a magyal, a bodza, a tűztövis, a borostyán és a madárbirs. A színpompás virágok vonzzák azokat a rovarokat, amiket a poszáták, füzikék, cinegék fogyasztanak, míg a növények magjai a pintyféléknek jelentenek táplálékot.

Fészkelésre is alkalmas lesz a kertünk, ha ezekből a növényekből telepítünk néhányat: lucfenyő, erdei fenyő, közönséges boróka, tiszafa, közönséges gyertyán, mezei juhar, korai juhar, hegyi juhar, májusfa, júdásfa, közönséges puszpáng, kutyabenge, orgona, kányabangita, ostroménfa, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, fagyal, borostyán, vadszőlő, borbolya, kislevelű hárs; közönséges boróka, közönséges gyertyán (többször visszametszve), mogyoró, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, lilaakác, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, húsos som, orgona, fekete bodza.

A növényfajok kiválasztásánál érdemes arra is figyelni, hogy ezek termése nyáron ősszel és télen is táplálékot jelentsenek a madaraknak.
Orgona, fagyal, gyöngyvessző, nyári orgona bokrok vagy sövény, és egynyári virágok ültetésével a kertünk lepke- és rovarbaráttá is válik. Saját tapasztalat, hogy a konyhakertemben számomra ismeretlen, csodás színekben pompázó lepkék előszeretettel repdesik körbe a virágzó fűszernövényeket (rozmaringot, kakukkfüvet, stb.).

 

 

Vigyázz is kerted lakóira!

 

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, legyünk résen, hátha kell a segítségünk, de fontos leszögezni, hogy nem minden esetben szükséges az emberi beavatkozás. Mi is vittünk már be a Kecskeméti Vadaskertbe fészekből kipottyant balkáni gerlét (aki később életerős felnőttként távozott tőlük), de a madármentésnek is vannak szabályai, amiket ha nem tartunk be, akár ártó is lehet a jó szándékunk.

Meg kell értenünk, hogy a ragadozók, a betegségek és tapasztalatlanság okozta elhullás a természeti folyamatok szerves része. Éppen ezen hatások ellensúlyozása érdekében költ a legtöbb kis- és közepes testméretű énekesmadár évente kétszer (esetleg háromszor), évi akár húsznál is több fiókát felnevelve. Mivel ezek a fajok több évig vagy évtizedig is élhetnek, stabil állomány fennmaradásához nincs szükség minden fióka túlélésére. Sőt, ez kimondottan kedvezőtlen lenne, mivel olyan állományrobbanást eredményezne, melynek következtében rövid időn belül elfogyna a táplálék, betegségek terjednének el, és az állomány magától összeomlana.

 

 

Fiókamentő kommandóra fel!

Bármely madárfaj esetében igaz, hogy a csupasz (sokszor még nem kinyílt szemű), állni és járni nem tudó, csak fehér pehelytollakkal fedett testű fiókák segítségre szorulnak. Ugyanilyen alapelv, hogy a bármilyen korú sérült, a szárnyát vagy a lábát furcsán tartó, lógató, vérző sebű fiókák és kifejlett madarak is beavatkozást igényelnek.

A nagyobb testű fajok, elsősorban a gólyák és a ragadozó madarak – különösen a sasok – már teljesen kitollasodott, a felnőtt egyedekhez hasonló megjelenésű és méretű fiókái csak a tökéletes röpképesség elérésével vállnak önállóvá (de nem önellátóvá!), ezért ha ilyen madarat találunk, rajtuk is segíteni kell. Ilyenkor az a legjobb, ha a közelben (általában a fejünk felett) többnyire megtalálható fészekbe kerülnek vissza (sokszor a Tűzoltóság vagy az áramszolgáltató segítségével) a fiókák.
Elsősorban a települési madaraknál fordulhat elő, hogy extrém helyre költenek. Ilyenkor - ha úgy érezzük, hogy a fészekalj veszélyben van - szintén érdemes beavatkozni, de ezt tényleg csak akkor tegyük meg, ha esély sincs a biztonságos kirepülésre.

Sérült madár, bajban lévő fióka esetén a legjobb megoldás, ha felhívjuk a legközelebbi madármentő állomást vagy állatkertet, majd mi magunk visszük be őket!

 

Kecskeméten hozzájuk fordulhatunk:

  • Kecskeméti Vadaskert, Műkert 1., telefonszám: +36-76-320-121
  • Kiskunsági Nemzeti Park, (76) 482 611

 

 

Tini madarat már nem kell “megmenteni”!

A magányosan kóborló fiókák szinte soha nem árvák, hanem a "szétszóródni és túlélni" biológiai parancsnak tesznek eleget, őket már hiába próbáljuk visszaerőltetni a fészekbe, újra útnak fognak indulni. Amíg nem repülnek tökéletesen, keresnek maguknak egy jó búvóhelyet, és ott keveset mozogva meghúzódnak, majd meghallva az eleséggel érkező szülők hangját, válaszolnak erre, így tudatva az öreg madarakat a búvóhelyükről. Semmi esetre se vigyük tehát haza, a szülők ebben az időszakban etetik őket, tanítgatják az élelemszerzésre, fürdésre, repülésre, közben pedig mint az emberek, még játszanak is velük.

Énekesmadarak esetében a teljes testükön repülőtollakkal fedett; jól szaladó, a szárnyukkal eközben erőteljesen verdeső és valamilyen szinten repülni képes; élénken menekülő; az ágakon stabilan megkapaszkodni tudó; nem bágyadt; láthatóan nem beteg vagy legyengült madarakat ne "mentsük" meg! Kivétel, ha durván esős időszak van épp, akkor a bágyadt, átázott madárkákon mégis csak segíthetünk, ha megszárítgatjuk. Amint a madár megszáradt és felelevenedett, tegyük egy közeli ágra, bokor alá, közben ügyeljünk arra, hogy ne ázzon át ismét.

A tyúkfélék, a ludak és récék fiókái születésüktől önellátók, maguk keresik meg a táplálékukat; a testvérek közelsége és a szülők jelenléte a ragadozók elleni védelem és a túlélés szabályainak megtanulása miatt fontos. Ha a településen ilyen réce családdal találkozunk, az a legjobb, ha segítünk nekik (terelgetés) eljutni a legközelebbi vízhez (általában ennek közelében költenek).

 

 

A fecskék kiemelt figyelmet érdemelnek!

 

Magyarországról nagyjából egymillió fecske tűnt el az ezredfordulót követően, ez azt is jelenti, hogy legalább egymillió kg, azaz ezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar évről évre a környezetünkben marad!

Mit tehetünk, hogy ne fogyjon tovább a számuk?

  • Óvjuk a meglévő fészkeket!
  • Bővítsük a telepeket műfecskefészkekkel!
  • Mivel a a fecskefészkek leverése egész évben tilos, ha ilyet látunk, jelentsük a megyei kormányablakhoz fordulva vagy a nemzeti park igazgatóságánál!

 

Forrás: Magyar Madártani Egyesület

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szombat, 12 máj. 2018 09:01
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449