TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A szurikáta ügy a pszichológus szemével
16
2018 máj.

A szurikáta ügy a pszichológus szemével

 

Az egész ország felkapta a fejét és ontotta a negatívnál negatívabb kommenteket a kecskeméti szurikátalánnyal és kicsinyeivel történt balesetet olvasván. Több tábor is kialakult a hozzászólók között: akadt, aki a Vadaskertet hibáztatta, amiért nem zárták el a látogatók elől a vemhes állatot, míg mások a kisfiút és/vagy annak szüleit, tanárait kezdték ostorozni, nem egy kommentelő verés és hasonló radikális módszereket javasolt. Megkérdeztük a Trendalelke állandó szerzőjét, Leskovics-Ortelli Andi tanácsadó szakpszichológust, mi a véleménye szakmai szemmel az esetről.

 

Ne csináld! Kérlek, hagyd abba! Nem szabad! Légy szíves fejezd be! 

Hányszor, de hányszor mondtuk már el ezeket a mondatokat, sokszor nem is volt elég, ismételni kellett, vagy a hangerőn változtatni. Aki valaha is volt közelebbi kapcsolatban gyerekkel, az tudja, hogy a gyerek bizony nem mindig hallgat a jó szóra. Mert nem az érdekli, amit a szülő, nevelő mond, hanem abban mélyed el, amit épp csinál, ami számára érdekes és izgalmas. Még akkor is, ha veszélyes lehet, magára vagy másra. Sőt, ha igazán mélyen magunkba nézünk, teljesen biztos vagyok, hogy találunk olyan pillanatot, amikor nekünk mondták hasztalanul ezeket a szavakat. 
 
A legtöbbször nem történik semmi. A felnőtt kéri, hogy fejezze be, a gyerek meg előbb utóbb észbe kap és megteszi. De van, hogy bekövetkezik az esemény, ami miatt a tiltás volt. És hátraesik a székkel, mert hintázott, vagy elesik, miközben lefele fut a dombról, vagy belekap a kezébe a kutya, amihez nem szabad közel menni, vagy elejti a mama vázáját, amivel játszott, vagy leesik a várfalról, vagy leejti a tesóját, vagy megharapja a szurikáta. 
 
 
Innen kezdődik a dráma...
 
Neki, vagy másnak baja lesz, nemtörődömsége miatt. Mert fontosabb volt, az az izgalmas dolog, mint amilyen a felnőttnek való megfelelni akarás. És valakinek baja lett. 
 
Beüti a fejét a mögötte lévő padba, kificamodik a bokája, lesz egy harapásnyom a kezén és a papa elaltatja a kutyát, mert "megveszett", mama sírva fakad, mert eltört a váza, amit még az anyukájától kapott, kórházba kerül az osztálykiránduláson, a tanár meg a majdnem a fegyelmi bizottság elé, a tesó beüti a fejét és beteg lesz, a szurikáta meghal. 
 
 
De ez nem jelenti azt, hogy a gyerek rossz, vagy gonosz.
 
Ez nem jelenti azt, hogy szándékosan bajt akart okozni, vagy bárkit bajba sodorni. És semmiképpen nem jelenti azt, hogy kárt akart tenni magában, vagy másban. Hibázott. Kisebbet, vagy nagyobbat és ennek ára van. Nem csak anyagi, hanem lelki is. Minél nagyobb a fájdalom, amit okozott, annál nagyobb a lelki ára. 
 
Biztos vagyok benne, hogy az az ötödikes fiú borzasztóan érzi magát. Rettentően sajnálom a szurikátát, a kicsinyeit és a gondozóját. De egyre jobban sajnálom a fiút, akiről egyre többet tudunk, és akinek a homlokára lett ragasztva a könyörtelen szurikátagyilkos címke. Már most is sokan haragszanak rá, ismeretlenül kígyót békát kiált rá az internet népe. És szerintem az ismerősei, barátai, családja is elmondta neki a véleményét. 
 
Az pedig a világ legtermészetesebb dolga, hogy az édesapja megvédi őt a népharag tüzében is. A családnak ez a funkciója, egy ilyen korú gyermeknél, egy ilyen helyzetben pedig pláne fontos, hogy érezze a család biztonságot jelentő kötelékét.
 
Az én véleményem az, hogy hibázott. De adjunk neki lehetőséget, hogy helyrehozza. Önkénteskedjen állatok között, rajzoljon ne piszkáld az állatokat táblát, legyen büntetése. De ne alázzák meg. Ne legyen ő minden rossz forrása és semmiképpen ne legyen a harag célpontja. A névtelen, mindent elsöprő harag, ami most rá irányul félelmetes. Ezzel nem kell, sőt nem is szabad egy ekkora gyereknek szembenéznie. Nagyon remélem, hogy van, aki támogatja, aki megvédi és aki segít neki feldolgozni a történteket, úgy, hogy tanulni tudjon belőle, hogy jobb ember lehessen.
 
Téged, kedves olvasó, téged, aki haragszol rá, egy ártatlan élet kioltás miatt, arra kérlek, hogy nézz magadba! Gondolkodj el, volt-e olyan eset a gyermekkorodban, mikor többször megkértek, hogy ne csinálj valami veszélyeset és te mégis megtetted. Az, hogy nem lett tragédia a végén, nem a te érdemed. 
 
„Az vesse rá az első követ, aki bűntelen közületek!” (János evangéliuma 8,1-11)
 
Leskovics-Ortelli Andrea
tanácsadó szakpszichológus

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 17 máj. 2018 09:40
Értékelés:
(102 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449