TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Viszlát, szívószál! Az EU kitoloncol téged és társaid!

30
2018 máj.

Viszlát, szívószál! Az EU kitoloncol téged és társaid!

 

Megvan az az érzés, amikor olvasol, látsz, hallasz valami számodra kedvező hírt és ököllel a levegőbe csapsz, akár egy diadalittas sportoló? Pont ez történt velünk, amikor megtudtuk, hogy az Európai Bizottság milyen javaslatot tett: betiltanák azon egyszer használatos műanyag termékek árusítását, amelyek könnyen és olcsón helyettesíthetők.

 

Brüsszel szigorúbb szabályozást javasolt hétfőn a műanyaghulladék mennyiségének visszaszorítása érdekében, ugyanis ha a helyzet változatlan marad, 2050-re több műanyagdarab lesz a tengerekben, mint hal. Azért ez tényleg ijesztő, ugye? Sajnos minden alkalommal hozzásegítjük a világot ezen tendencia növekedéséhez, amikor műanyagtányérokat- és evőeszközöket, szívószálat vagy épp plasztik keverőpálcikát használunk.

Az EU most a tíz legelterjedtebb egyszer használatos műanyag terméknek, illetve az elvesztett vagy szándékosan otthagyott halászeszközöknek üzen hadat, ugyanis ezek együttesen felelősek a tengeri hulladék 70 százalékáért Európában. A mikroműanyagok a tüdőbe, az ételekbe is bejutnak, élettani hatásuk egyelőre ismeretlen - de nem sejtünk jót...

 

 

A tervezet értelmében betiltanák egyebek mellett a műanyagból készült:

  • fültisztító pálcikákat, 
  • evőeszközöket, 
  • tányérokat, 
  • szívószálakat, 
  • italkeverőket,
  • léggömbpálcikákat

 

Ezeket kizárólag fenntartható anyagokból lenne szabad készíteni. A műanyagból készült egyszer használatos italdobozok csak a csomagoláshoz rögzített kupakkal vagy fedővel lesznek forgalmazhatók.

 A brüsszeli testület tájékoztatása szerint azoknál a termékeknél, amelyeknél egyelőre nem állnak rendelkezésre alternatívák, a hangsúly a használat korlátozásán lesz a tagállami intézkedések, a gyártókra vonatkozó követelmények, valamint a hulladékgazdálkodási előírások révén.

Az EU országainak 2025-re gondoskodniuk kell az egyszer használatos műanyag flakonok 90 százalékának begyűjtéséről, illetve előírják, hogy ezeket ne lehessen ingyenesen kínálni. Emellett csökkenteniük kell majd a műanyag élelmiszertárolók és poharak használatát.

 

 

A javaslatcsomag kötelezettségeket ír elő a termelők számára is: a gyártóknak hozzá kellene járulniuk a hulladékgazdálkodás és -eltávolítás, illetve az egyszer használatos műanyag termékekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő intézkedések költségeihez. Bizonyos termékeket pedig - például az egészségügyi betéteket, a nedves törlőkendőket és a léggömböket - világos és szabványos címkével kell majd ellátni, amely ismerteti, hogyan kell ártalmatlanítani a terméket, annak milyen káros hatása van a környezetre, és hogy mennyi műanyagot tartalmaz.

A műanyag halászeszközök gyártóinak a jövőben viselniük kell a hulladék kikötői begyűjtésének, elszállításának és kezelésének költségeit.

A tervezetet a két uniós társjogalkotó szervnek, a tagországok kormányait tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Reméljük, így tesznek!

 

Forrás: MTI

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 30 máj. 2018 16:38
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449