TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Megtaláltuk Kecskemét jó fej, csupaszív és inspiráló pedagógusait!
08
2018 jún.

Megtaláltuk Kecskemét jó fej, csupaszív és inspiráló pedagógusait!

 

Hisszük és tudjuk, hogy nemcsak a YouTube-on és a Facebookon vannak ilyen tanítók és tanárok, hanem Kecskeméten is. Legyünk rájuk büszkék! Mi ezt úgy szerettük volna támogatni, hogy pedagógusnapig vártuk a jelöléseket aktív és korábbi diákoktól, szülőktől, kik azok a kecskeméti pedagógusok, akik kiszínezik diákjai életét. A beérkező jelöléseket összegyűjtve most mindenki megismerheti őket és szerethetőségük titkát. Eredményt nem hirdetünk, vagyis nem rangsorolunk, de annyit elárulunk, Gyergyádeszné Zsuzsanna és Boronkay Piroska tanárnők lettek játékunk legnépszerűbbjei.

 


Jelölt: Gyergyádeszné Zsuzsanna (Corvin Màtyás Általános Iskola)

 

Jelöli: Földi Dominika Bianka

"Zsuzsa néni mindenki szívébe hamar beférkőzik fiatalos viselkedésével. Már ötödikben, a legelső órán tudtam, hogy nála jó helyen leszek. Rendkívüli beleéléssel és minden létező segítséget megadva tanított engem felső osztályos éveimben, és megszerettette velem a magyar nyelv és irodalom tantárgyakat. Hogy megkönnyítse a tanulást, rigmusokat írt (ezek a mai napig folyamatosan bővülnek), melyeket még mindig kívülről fújunk. Minden tanév elején vártuk, hogy megkapjuk az újabb SK (Segédkönyv) borítónkat, hogy kedvünk szerint kidíszítsük és a későbbiekben bővítsük minden órán a gondosan kinyomtatott vázlatokkal és szabályokkal. A tanításának módját minden évben frissíteni szeretné, a tanulók véleménye is érdekli. Irodalomórák keretében különböző irodalmi anyagokat dolgoztunk fel színdarabok formájában, amiket végül közösen néztünk meg egy óra keretében. A saját idejéből áldozott fel időt minden hónapban, hogy közösen megnézzünk és elemezzünk egy filmet. Örök emlékek maradnak számomra a különböző versenyekre való felkészülések és az ezekre való utazások az autójában. A verseny szüneteiben friss pogácsákat majszoltunk, hogy teljen az idő. Ballagásra készülve segített legyőzni a nagy tömegtől való félelmemet. A folyamatosan bíztatása rengeteg önbizalommal látott el. Minden téren Ő volt a legjobb tanár, akit kívánhattam magamnak és örökké hálás leszek neki mindenért amit értem tett."

 

Jelöli: Maria Bloom

"A felső osztályos tanítók gyöngyszeme. Miért szeretjük? Lelkes, soha el nem fáradó, mindig odafigyelő és segítőkész! De ezek mind általánosan jellemzők rá! Zsuzsa néni rigmusokat gyárt a gyerekeknek, hogy a nyelvtan szabályai könnyebben ragadjanak meg az elmékben. Interaktívan kapcsolja be őket a munkába: céduláz, csoportosít, könnyedén, lazán. Nagyon szeretjük!"

 

Jelöli: Farkas Petra

"Zsuzsa néni egy kiváló tanárnő! Szót ért és tudja ösztönözni, motiválni a tanítványait. Például nekem is sokat segített lelkileg, amikor volt egy kisebb depressziós időszakom iskola után, a saját idejét feláldozva beszélt velem és vele együtt sikerült átvészelnem azt az időt. A nyelvtani szabályok tanulását rigmusokkal könnyítette meg, amit Ő maga írt. Minden év elején kaptunk SK-t (Segéd Könyv), amiben ezeket a rigmusokat, könyvben nem lévő verseket, életrajzokat le tudjuk fűzni. És arról még nem is meséltem, hogy amikor verseket tanultunk, eljátszottuk órán azt az adott verset a könnyebb megértése miatt. Zsuzsa néninek köszönhetően elég sok 5-öst tudtam 'bezsebelni' a verselemzéseknél. Minden hónapban, általában a hónap utolsó péntekén rendezett filmklubot, aminek az volt a lényege, hogy megnézünk egy filmet, utána pedig elemezzük. És nem feledkezett meg rólunk ballagás után se, hiszen 2 év elteltével is mindig tölti fel az aktuális filmet és időpontot a volt osztálycsoportunkba. Az biztos, hogy nála jobb tanárt elég nehezen lehet találni."

 

 

Jelölt: Gönczölné Boronkay Piroska (Kecskeméti SZC Szent-Györgyi Albert Szakgimnázium)

 

Jelöli: Keresztesi Klaudia

"Sosem szerettem sem az iskolát, sem a tanárokat! Piri nénivel viszont élmény volt a tanulás! Ha valamit nem értettünk, minden alkalommal el tudta még másképp, még izgalmasabban, még viccesebben, emlékezetesebben mondani az anyagot. Az ő órájára nem kellett sokat tanulni, mert már a tanítása alatt megmaradt az anyag. Nem csak a tanulásban, de az élet minden terén fordulhatunk hozzá a mai napig, mert bármiben segít! Mindennapos szavajárásaival, mint "Az anyád is volt kislány" nevelt minket. Többgenerációs tanítónak mondanám, hiszen saját munkatársait is ő tanította még a régebbi időkben. Nem csak jó tanár, de jó ember is! Mindenben és mindenkiben a jóságot teszi előtérbe és ha valaki valamiben gyengébb, akkor az erősségében segíti. Bárkit kérdezhetnek a kórházban vagy egészségügyben, merem állítani, országszerte Boronkay Piroska Tanárnő nevéről mindenki tudni fogja, kiről van szó, hisz Piri néni 25 éves pályafutása alatt mindenkit átsegített a vizsgákon, aki át akart jutni, sőt, aki nem, még azt is! Tudása az 5 éves középiskolás éveim alatt nem talált versenytársra! Emberséges, jó tanító, nagy tudású, becsületes, segítőkész tanár! Nála jobb tanárt sem Kecskeméten, sem az országban másikat nem tudnánk véleményem szerint találni!"

 

Jelöli: Kiss Szilvia

"Tanárnővel először tizenévesen egészségügyi tanulmányaim során találkoztam. Magabiztos, jó megjelenésű, bizalmat sugárzó személyiség, aki mosolyával kicsit rekedtes hangjával volt még színesebb. Tanóráin - fegyelmet megkövetelve - humoros történeteivel tette érdekessé, humorossá és maradandóvá a tananyagot. Szakmáját nem munkának, mindinkább hivatásnak tekintette. Mindig felkészülten érkezett az órákra és viccekkel próbálta a diákokban lévő szorongást oldani egy-egy számonkérés során. Dolgozatok értékelése mindig igazságos volt, ha valaki nem jól teljesített, lehetőséget biztosított a javításra. Tanulmányi kérdésekkel és magánéleti problémákkal is fordulhattunk felé bizalommal. Majd 25 évvel később egy képzés során újra találkoztam a tanárnővel és nagy örömmel töltött el látni a mosolygós, jó megjelenésű, bizalmat sugárzó pedagógust, akinek ennyi év távlatában is töretlen a munkakedve. Büszke vagyok rá! Példaértékű sok ember számára!"

 

Jelöli: Néző Barbara

"Ő az a tanár, aki pályafutása alatt az iskolában a tanítási módszerével rengeteg, ma is az egészségügyben dolgozó ápolót, asszisztenst, mentőst és még sorolhatnám, hány embert juttatott el a sikeres vizsgákig, könnyítette meg az elhelyezkedésüket, hisz amit Ő egyszer elmagyaráz, azt mindenki megtanulja! Merem állítani, hogy Ő az a tanár az iskolában, aki TUD tanítani! Sajnálatos módon az idei évvel befejeztetik vele 25 éves csodálatos pályafutását... De ha valaki, akkor Ő az, aki erre a címre érdemes! Igen, a LEGJOBB PEDAGÓGUS! Csupaszív, önzetlen, küzd a diákjaiért, és nem azért, hogy saját magát jobb fényben tüntesse fel, hanem, hogy Mi, diákok, elérjük céljainkat! Bemehetünk a megyei kórházba, megállíthatunk bárki ápolót, megemlítjük Piri néni nevét és a válasz: "Jajj a Piró! A legjobb, Ő tanította meg nekem a belgyógyászatot!" És szerintem ez magáért beszél! ❤"

 

Jelöli: Kocsis Tázi

"Azért szeretném jelölni a tanárnőt erre a címre, mert véleményem szerint a szakma egyik legjobbja. Nemcsak mint tanár, de mint ember is csodás. Megszeretteti a szakmát a diákokkal és valóságszerűsíti az órákat. Sosem lehet érezni azt a 45 percet, amikor vele vagyunk. Mindig hajt minket a tudásvágy, amire ő ösztönöz minket a történeteivel, azzal, hogy bemutatja, milyen is az élet. Nemcsak egy képzést kapunk tőle, hanem az életre is nevel minket. Számtalan történetből, amit ő mesélt, csak még jobban vágytam arra, hogy én is szakmabeli lehessek, hogy tehessem azt, amiket tőle hallok. Amellett, hogy buzdít minket, nagyon szeretjük még a humoros óráit is. Az egész egy kész kalandpark. Egyszer fent, egyszer lent, akár az élet. Hiszen mindennek van pozitív és negatív oldala. Ezt is megtanította nekünk. Hogy bármire készen álljunk, ha arról van szó. Ezek mellett rengeteg indokot tudnék még felsorolni, és azt hiszem, a megengedett karakterszám nem is lenne elég. Szeretném tehát jelölni őt a legjobb tanár címre, amit jogosan megérdemel. Köszönöm a lehetőséget és azt is, hogy ilyen tanárral büszkélkedhetek."

 

 

Jelölt: Dózsai Ilona (Hunyadi János Általános Iskola)

 

Jelöli: Szőkéné Kopping Rita

"Icu - Dózsai Ilona - több mint 30 éve van a pályán. 2011 óta a Hunyadi János Általános Iskola osztálytanítója vagy osztályfőnöke. Sajnos sok, hátrányos helyzetű család gyermekei kerülnek osztályába és gyakori a speciális nevelést igénylő csemete is. Mégis, szinte minden évben érnek el diákjai valamilyen sikert. Rajz területén a leginkább. Munkája során törekszik arra, hogy a különböző képességű gyermekek megtalálják a szellemi és erkölcsi fejlődésük lehetőségét és ezáltal testileg, lelkileg egészséges felnőtté váljanak."

 

 

Jelölt: Pap-Szigetiné Németh Anikó és Rogicné Stojanovics Rózsa (Vásárhelyi Pál Általános Iskola)

 

Jelöli: Schimóné Bán Annamária

"Szeretném nevezni kisfiam két tanítónénijét. Azért mind a kettőt, mert egyszerűen lehetetlen lenne választani közülük, mind a ketten zseniálisak. A Vásárhelyi Pál Általános Iskola 1. Óvoda-iskola osztályában tanítanak. Ott kezdeném, hogy szeptemberben, amikor kezdtük az iskolát, nem 45 perces órákat tartottak egyből: 20 percről indultak, hogy legyen a gyerekeknek ideje átállni az iskolai ritmusra. Aztán az első szülői értekezleten tájékoztattak bennünket, hogy nem fognak házi feladatot adni az első évben, ami szükséges, megtanulják bent. Akinél úgy látják, szükség van otthoni gyakorlásra, annak külön tájékoztatják a szüleit, és ez így is van. A gyerekek imádnak iskolába járni, Rózsa néninek és Anikó néninek szerintem még a csillagokat is lehoznák az égről, ha az lenne a feladat. :-) Például versmondó versenyt hirdettek, és az osztályból minden gyerek megtanult egy verset, csak mert Rózsa néni kérte! Amikor a kisfiam barátja rosszul lett az osztályban, és súlyos betegséggel kórházba került, nem tudta kezelni a helyzetet, nagyon sírt és hiába vigasztaltuk, nem tudtuk megnyugtatni még estére sem. Anikó néni pedig este 8-kor meg tudta vigasztalni és 'elintézte', hogy másnap bekerüljön hozzá a kisfiam által készített rajz és kis ajándék. Bármikor, bármiben számíthatunk rájuk - mi, szülők és a gyerekek is. Mindig mosolyognak, jókedvűek, bűbájosak és fantasztikus tanárok! Szerintem igazán megérdemlik minden tiszteletünket és elismerésünket! Köszönöm, hogy írhattam Róluk!"

 

 

 

Jelölt: Bálint Kinga Lujza (Kecskeméti Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája)

 

Jelöli: Szirtes Bence

"Kinga néni már az egészségügyi iskola megnyitása óta dolgozik az intézményben. Számára sohasem jelent akadályt problémás gyermekek tanítása. Kinga néninél jobb pedagógussal még nem találkoztam tanulmányaim során. Ő amellett, hogy odafigyel minden képességű gyermekre, átadja a maximális tudást is minden gyermek számára. Az a történelem és magyar szakos tanár, akinél öröm a tanulás és még a legszárazabb tananyagot is izgalmassá tudja tenni. Bármiféle problémánk adódik, ő az első, aki a tőle telhető maximális szinten segít a gyermekeknek. Nincs olyan tanuló, aki ne szeretné őt az iskolában. Érdekes projektmunkák, vagy akár társasjátékok készítésére ösztönzi a tanulókat és ezáltal színesebbé teszi a megtanulnivalót. Modern pedagógiai módszereket használ, az internet segítségével bemutat érdekes videókat, hanganyagokat és képeket is. Rendkívül ért minden gyermek nyelvén, és rögtön tud reagálni mindenféle diákcsínyre, amellett, hogy mintapéldát mutat a diákoknak, ami szerintem a legfontosabb. Az ő hatására döntöttem én is úgy, hogy tanár szeretnék lenni, és követni szeretném az ő példáját, hogy úgy is lehet jó tanár egy tanár, hogy minden diák szereti őt! Véleményem szerint méltán megérdemli Kecskemét legjobb tanára címét azért, mert számára a tanítás öröm és nem teher, s ezt a tanulók is érzik."

 

 

 

Jelölt: Kun-Sebők Kata (Katedra Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakgimnázium)

 

Jelöli: Urbán Tímea

"Osztálytársaimmal Kun-Sebők Kata tanárnőt szeretnénk jelölni, aki a Katedra Gimnázium, Informatikai és Művészeti Szakgimnázium művésztanára. Legfőbb erényei közé tartozik, hogy bármilyen tantárgyat is tanít, órájára szívesen járnak a diákok. Rajz, grafika, művészettörténet, anyagismeret, ... Legyen szó gyakorlati vagy elméleti tárgyról, a tananyagot hiánytalanul leadja, utána pedig eredményes dolgozatok születnek. Ha esetleg mégsem, akkor pedig lehetőség van a javításra. A tanárnő különösen szerethető vonása a nyitottsága: a kötelező feladatok is személyre szabhatók, sőt, nagyra értékeli a megszokottól eltérő látásmódot, egyediséget. Az iskola falai sem jelentenek korlátot, hacsak lehetőség van rá, elmegyünk 'világot látni'. Neki köszönhetően részt vettünk kihelyezett műtermi munkán a Fringe Fesztivál keretein belül, ellátogattunk kiállításokra, megismerkedtünk a kecskeméti művészteleppel, illetve kortárs alkotókat is felkerestünk a tanév során. Nemcsak szakmailag motivál, hanem emberként is példát mutat: menedzseli a családot, tanárként mindig felkészült, rendszeresen sportol és még arra is van ideje, hogy alkotótábort szervezzen az ifjúságnak. Diákjaival közvetlen, segítőkész, alkotómunka közben bármiről lehet vele beszélgetni, magánéletről vagy a világ dolgairól egyaránt. Véleménye a valóságot tükrözi, de kritikája nem bántó. Inspiráló azok számára, akik a tanári pályát választanák.

 

 

Jelölt: Hajdú-Vörös Enikő (Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola)

 

Jelölő: Érsek Tamásné Anikó

"Tanítónéninket, Hajdú-Vörös Enikőt szeretném bemutatni és jelölni mint Kecskemét egyik legnagyszerűbb pedagógusát. Sokak által ismert és nem véletlenül rendkívül közkedvelt, nagyon gyerekcentrikus, mindig mosolygós tanítónő. Munkáját szívvel-lélekkel, nagyon nagy szeretettel és lelkiismerettel, teljes mértékben hivatásként végzi. Első osztályban csodálatosan áthidalja az óvoda és iskola közti különbséget sok-sok bábozással, játékkal. 'Sehallselát' nevű rosszcsont plüssemberkét gyakran hívja segítségül, hogy humort, kedvességet csempésszen a tanórákba, s nagyszerű módszer ez olykor egyes problémák megoldásához is. Különös figyelmet szentel nemcsak a tehetségek kiemelésére, de szükség esetén a gyengébbek felzárkóztatására is, jól alkalmazva a differenciál pedagógia elveit. A gyerekeket hatalmas szeretettel, megértéssel, elfogadással, ám a humor és játékosság jegyében neveli. Tanítványai legtöbbször kiemelkedő helyen szerepelnek az egyes iskolai, városi, megyei versenyeken. Drámapedagógusként elsöprő sikerű színpadi előadásokat rendez és tanít be a diákoknak. Többször volt alkalma a város elismerő oklevelét is átvenni. Büszke vagyok rá, hogy gyermekem Enikő néni tanítványa, és tudom, további tanulmányai és majd későbbi pályája során ezt sokszor fogja áldásként érezni magán."

 

 

Jelölt: Kaszab Éva (II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola)

 

Jelöli: 5. B

"Éva néni angol-történelem szakos tanárnő és a csapat osztályfőnöke, de az sem túlzás, hogy a lelke. Nagyon jó látni, hogy milyen lelkesedéssel tanít, adja át az ismereteket. Nyílt nap alkalmával volt szerencsém látni egy angolórát, ahol úgy telt el a 45 perc, hogy észre se vettem. Volt, hogy kis csoportokban kellett dolgozni a gyerekeknek, azt, hogy ki melyikbe kerül, sorshúzás döntötte el, színes cukorkákat használva, amit persze jutalmul megehettek, majd a feladat közben számot adtak a tudásukról és bővült is a szókincsük. Az óra másik részében pedig a táblára felhelyezett nagy képről kellett beszélni úgy, hogy valamennyien körbe állták. Így a gyerekek észre sem vették, de nem mozdulatlanul ülték végig az órát. Mindezt úgy, hogy egyszer sem kellett fegyelmeznie.
Ennek a tanévnek a témája, amit Éva néni talált ki: '185 nap alatt a Föld körül', mert ennyi napból áll a tanév, e köré csoportosította az angol tananyagot, volt, hogy angol teát ittak, volt, hogy amerikai palacsintát kóstoltak, de a történelem órái is fantasztikusak a gyerekek szerint. Éva néni aktívan szervezi az osztály közösségi programjait is, ahová csak lehet, viszi őket, például a Seuso kiállítást is megnézték, színházba járnak. Nagyon jó érzékkel ismeri fel, melyik gyerkőc miben kiemelkedő vagy miben van szükséges segítségre. Benevezi és elkíséri a gyerekeket versenyekre, amiken jó eredményeket érnek el. Felkutatja a pályázati lehetőségeket, azokat lelkesen el is készíti, így nyertünk már például táborozást. Nem utolsó sorban: mindig mosolyog! A gyerekeink elmondásából azt látjuk mi, szülők, hogy bizalommal fordulhatnak és fordulnak is hozzá, mindig a pozitív megoldást keresi, illetve a szülők is bármikor megkereshetik. Az 5.B. tanulói és szülői szerint róla, Kaszab Éva tanárnőről mindenképp elmondható, hogy jó fej, csupaszív és inspiráló pedagógus!”

 

 

Jelölt: Wágner Vanda (Kandó Kálmán Szakközépiskola és Szakiskola)

 

"Hihetetlen empátiával és segitőkészséggel rendelkező személyiség. Igazi egyéniség és minta a tanári pályán. Mindent megtesz a gyerekekért/tanulókért, bármikor kiáll mellettük, akár a konftrontációt is vállalva. Az igazságérzete győzedelmeskedik felette. Bármikor lehet hozzáfordulni és számítani rá, akár családi-és magánügyekben. Sok helyzetben pótolja az Anyai szerepet. Megosztja sok éves tapasztalatait és gyakorlati módon nyújt segítséget. Sokszor elég szigorúnak tűnik, de emellett következetes nevelést helyezi előtérbe. Ugyanakkor jó humorérzékkel is rendelkezik. Kitűnően alkalmazkodik helyzetekhez és rugalmas. Igyekszik mindig építeni a közösséget és elsimítani a konfliktusokat. Renteget olyan élményük van vele a diákoknak, amikre 10-20 év múlva is emlékeznek, mert meghatározó volt az életükben. Minden gyermeknek legalább 1 ilyen fantasztikus pedagógus kellene -mint Vanda néni- hogy ezáltal utána máshogy viszonyulhassanak az egész oktatási rendszerhez. Ő az a tanár, aki meglát olyan dolgokat a gyerekekben, amit senki más nem. Minden diákban megtalálja a pozitív dolgokat és igyekszik is rávilágítani, hogy fejlődhessen ezáltal. Mi sem mutatja jobban a hivatásához való elköteleződését, mint 4 diplomája és megannyi továbbképzése. Sok sok eredményes, elégedett és boldog évet Neki még ezen a pályán!"

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 08 június 2018 14:10
Értékelés:
(27 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449