TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kirepültek az első kecskeméti szupernagyik
12
2018 jún.

Kirepültek az első kecskeméti szupernagyik

 

A CédrusNet Kecskemét Mintaprogram keretében az első hivatásos nagyszülő tanfolyamra 22-en nyertek felvételt áprilisban, így 2018. június 11-én ennyi bátor, vállalkozó kedvű szupernagyi vette át a programban való részvételt igazoló dokumentumot a Városházán Sárközy Erikától, a CédrusNet alapítójától, és a város ajándékát, egy kecskeméti fejlesztésű gyermekjátékot Engert Jakabnétól, az Esélyteremtési Bizottság elnökétől. A képzés célja volt, hogy felkészült, modern ismeretekkel rendelkező pótnagyik segíthessék a gyermekes családokat, a leendő pótnagyik pedig pótcsaládhoz, jövedelemkiegészítéshez juthassanak.

 

 

A Trendalelke Magazinnál és a vállalkozónői reggelin is női célcsoporttal dolgozom, így elég pontos látleletem van arról, hogy milyen kihívásokkal küzdenek a nők és a kisgyermekes családok. Szinte nincs olyan női beszélgetés, amelyben ne merülne fel, hogy mennyire kevés a nap 24 órája arra, hogy gyermeket neveljünk, karriert építsünk, ápoljuk a párkapcsolatunkat és baráti kapcsolatainkat, háztartást vezessünk, és akkor még feltöltődnénk, pihennénk is.

A klasszikus nagyszülő pedig szinte hiánycikk.

Sokan települtek be Kecskeméte a munkalehetőségek miatt, esetükben távol élnek a nagyszülők, de a tősgyökeres kecskemétieknél is sokszor előfordul, hogy a nagyszülők még aktívan dolgoznak, vagy épp az egészségük nem engedi, hogy az unokákkal töltsék az idejüket.

Ilyen helyzetben valóságos kincs egy szuper nagyi, egy hivatásos nagyszülő, akinek mindenre van ideje: tehermentesíteni a fáradt szülőket, minőségi időt tölteni a gyerekekkel.

 

 

Bár a munkaerőpiacon egyébként hátrányos helyzetűnek számít az ötvenes, hatvanas korosztály, ebben a sziutációban értékes és hasznos tagjai a családoknak, a társadalomnak.

Nekem igazi élmény volt a szupernagyikkal dolgozni, 22 vidám és lelkes seniorral találkoztam a képzés vállalkozói moduljának oktatásakor. Az ókori görögök szerint az ember negyven éves koráig csak felkészül az előtte álló életre. A szupernagyik ezek szerint a legjobb korban vannak ahhoz, hogy a bennük összegyűlt tapasztalatot, tudást és szeretetet átadják.

Azt gondolom, a szupernagyikkal jobb hely lesz Kecskemét, mert fantasztikus dolgokat tudnak átadni a családoknak és a gyerekeknek, ahol ők majd hivatásos nagyszülők lesznek.

 

 

Sokrétű ismerettel ruházta fel őket a program: például korszerű gyermekgyógyászati ismeretekkel, tájékozottsággal a fejlesztések, számítógépes játékok, kiskamasz lelkek és modern táplálkozási tudnivalók terén, de szerintem a legnagyobb kincs az, hogy velük generációról generációra öröklődhetnek történetek, és olyan világot ismerhetnek meg tőlük a gyerkőcök, amit a tankönyvekből nem.

Múlt hét kedden oktattam a vállalkozói modult a hivatásos nagyszülőknek, a hét második felében pedig már több ismerős kisgyermekes család érdeklődött nálam a szupernagyikról. Meséljem el, hogy milyenek, mit tanultak, és szerintem van-e olyan szupernagyi, akivel ők összepasszolnak.

Nagyon örülök annak, hogy ilyen befogadókészség tapasztalható Kecskeméten, és nem úri huncutságként tekintenek a szupernagyi jelenségre.

 

 

Nyílt napot tartanak szupernagyik!

 

A CédrusNet Kecskeméti Irodája nyílt napra hívja azokat a kisgyermekes családokat, akik szívesen megismerkednének a 22 most végzett SzuperNagyival, és részt vennének a nagyik által vezetett interaktív játékos foglalkozásokon.

Időpont: 2018. június 19., 17.00-19.00

Helyszín: Katona József Könyvtár

 A nyílt nap előtt és után a tanfolyamon végzettek az „Első Kecskeméti Szupernagyik” Facebook csoportban érhetők el.

 

A részvétel feltételeként szereplő 20-20 óra önkéntes munkát a hallgatók egyebek mellett az Agóra és a Szentcsalád Plébánia nyári táboraiban, a Katona József Könyvtárban és a 650 éves Kecskemét rendezvényein teljesítik összesen 440 órában. Vannak, akik először vállalnak önkéntes feladatot, így erősödik a városban az önkéntesség kultúrája. A generációk közeledését szolgálta, hogy a NetNagyi foglalkozáson a Bányai és a Bolyai Gimnázium 10 diákja önkéntes mentorként igyekezett segíteni a nagyikat az internet és okostelefonok útvesztőiben.

 

 

Újabb szupernagyik kerestetnek!

Ami a folytatást illeti, a CédrusNet Egyesület vállalásának megfelelően szeptemberben újabb, térítésmentes tanfolyamot indít, melyre ugyan már most 30 feletti a jelentkezők száma, de fogadnak még jelentkezéseket a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen.

 

Galéria:

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 12 június 2018 11:29
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449