TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Így segíts kertedben a megfáradt méhecskéknek!
29
2018 jún.

Így segíts kertedben a megfáradt méhecskéknek!

 

Noha az lenne az igazi, ha egyrészt nem használnánk olyan rovarirtó szereket, amelyek szegény méhek tömeges pusztulását okozzák, másrészt vigyáznánk az ökoszisztéma egyensúlyára, azért ettől kisebb léptékben gondolkozva is jót tudunk cselekedni. Mutatjuk, hogyan járhatunk a kis csíkos zsenik kedvében!

 

Hozzánk hasonlóan a méhek kimerültté tudnak válni a munkában, mi pedig segíthetünk nekik újra formába lendülni egy kis energialökettel.

“Az év ezen szakaszában sokszor láthatunk haldoklónak vagy halottnak tűnő méheket, mégis gyakran csupán arról van szó, hogy elfáradtak, és egyszerűen nincs erejük visszarepülni a kaptárba” - magyarázza David Attenborough, a népszerű angol természettudós, az ismeretterjesztő televízióműsorok egyik úttörője. “Ha fáradt méhre bukkansz otthon, egy kis víz és cukor segíthet neki, hogy erőre kapjon.”

 

 

A recept:

Két evőkanál fehércukrot elkeverünk egy evőkanálnyi vízzel, majd kihelyezzük olyan helyre, ahol a méh eléri.

 

Emellett számos trükkel óvhatjuk a méheket:

  • Legyen méhbarát a kerted! Nem kell hozzá kerttervezői diploma, a lényeg, hogy változatos növénypalettád legyen, amik virágoznak. Ha nincs kerted, az erkélyre helyezett cserepes virágok, gyógy- és fűszernövények is megteszik.
  • Szerencsés, ha ezek nem egyszerre borulnak virágba, hanem mindig van egy-egy növény, ami táplálékforrásként szolgálhat a méheknek, mivel a különböző fajok az év eltérő szakaszaiban aktívak.
  • Kerüld a vegyszereket! Ha mégis permeteznél, válassz olyan növényvédőt, ami nem árt a méheknek!
  • A focipálya minőségű gyep csodaszép, de a méhecskék jobb szeretik, ha hagyod megnőni a füvet.
  • Használj tőzegmentes komposztot!
  • Gondosan válaszd ki, honnan veszel mézet! Nem minden méhész bánik jól a kolóniákkal!

 

 

Miért fontos a méhek jóléte?

Leegyszerűsítve: ha a méhek kipusztulnának, a világon nem teremne többé gyümölcs, zöldség, magvak, stb.

Ami rossz hír, hogy a növényvédőszerek, az urbanizáció, az ipari mezőgazdaság, a klímaváltozás mind a méhpopuláció csökkenését serkenti. Szerencsére lassan, de kezdi felismerni a világ, hogy ebből óriási baj lehet, így egyre több intézkedés védi a beporzó rovarokat: tavasszal például az Európai Unió tagországainak többsége megszavazta három méhgyilkos rovarölő szer használatának gyakorlatilag teljeskörű tilalmát. (Magyarország - az agrovegyipari lobbi miatt - ellene voksolt.)

 

 

Lenyűgöző kis géniuszok repkednek körülöttünk!

A méhek kész matematikusok! Egyetemi kutatók nemrég bebizonyították, hogy értik a nulla mögött meghúzódó absztrakt fogalmat, sőt, egy számsorozat részeként is képesek azt értelmezni. A rovarok között ők az elsők, akikről ez kiderül, de alapvetően az állatvilágban ritkaságnak számít.

A kísérletben a méhek mindig akkor kaptak “jutalomfalatot”, amikor két számból a kisebbet választották. Egy idő után 80 százalékos pontosságig jutottak akkor is, ha a két bemutatott minta között több mint egy érték volt a különbség, például 6-ost és a 2-est mutattak, szóval a számsor értelmezése sem okozott nekik gondot. Később az egyik szám helyére üres lapot tettek, és bármilyen számot láttak mellette, mindig az üres lapot ítélték a legkisebb értéknek. Fantasztikusak!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 29 június 2018 08:29
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449