TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Megint egy nappal korábban jött el a túlfogyasztás világnapja
01
2018 aug.

Megint egy nappal korábban jött el a túlfogyasztás világnapja

Fotó: Kovács László - foto.designest.hu Fotó: Kovács László - foto.designest.hu


Mindössze 7 hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait, 2018-ban a tavalyinál még korábbi dátumra, augusztus 1-jére esik a túlfogyasztás világnapja. Őrületes hangerővel kong a vészharang: éljünk úgy, hogy ez az egyetlen bolygó elég legyen nekünk!

 

A Global Footprint Network adatai szerint idén ma lépjük át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépi azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Mától tehát a tartalékokat éljük, használjuk, pusztítjuk.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezetének közleménye szerint ez a dátum – amely 1970-ben még csak december 23-ra esett, ma pedig az eddigi legkorábbi időpontra – szimbolikus: azt a hatalmas nyomást jelképezi, amelyet az emberiség, illetve az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémájára gyakorol.

 

 

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

A fogyasztás mértékét tekintve ez egy globális átlag, ami országonként más és más képet mutat. Ha a világ teljes lakossága úgy élne, mint a negatív rekorder katariak, akkor már február 9-én elérnénk a túlfogyasztás világnapját. Magyarországon is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, hiszen ha az egész világ úgy élne, mint a magyarok, akkor közel kettő (1,92) Földre lenne szükségünk. A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint például Marokkó, Kirgizisztán, Niger, Albánia vagy Pápua Új-Guinea.

Ez a fogyasztási szint nem tartható fenn. Társadalmunk, jólétünk és gazdaságunk azokra a szolgáltatásokra épül, amelyeket csak egészséges ökoszisztémák tudnak nyújtani. Természeti környezetünk azonban degradálódik, sőt, össze is omolhat. A Föld biológiai sokfélesége már most rendkívüli tempóban csökken, az éghajlatváltozás hatásai pedig egyre súlyosbodnak.

„Számos olyan tényező van, amellyel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat, és elengedhetetlen, hogy mind globális, mind nemzeti és egyéni szinten megtegyük a megfelelő lépéseket” – folytatta Antal Alexa.

 

 

Néhány példa, mi mindent tehetünk:

  • Ha világszerte fele ennyit autóznánk, akkor 12 nappal kitolhatnánk a túlfogyasztás világnapját.
  • Ha az emberiség szén-dioxid-kibocsátását 50 %-kal csökkentenénk, a 93 napot “nyernénk”.
  • Ha a világon mindenki a felére csökkentené az élelmiszerpazarlást, és minden ember annyi kalóriát fogyasztana, amennyi a világátlag, akkor 38 nappal később jönne el a kritikus nap.
  • Fontos, hogy megfelelően szigeteljük otthonunkat: a rosszul szigetelt falakon, tetőn, padlón keresztül a hő akár 50%-a is elszökhet, de ha csak 1 fokkal csökkentjük a fűtés hőmérsékletét, háztartásunk akár 300 kg szén-dioxidot is megtakaríthat évente.
  • A közlekedésben preferáljuk a kerékpározást, gyaloglást vagy a tömegközlekedést!
  • Vásárláskor ne kérjünk műanyagzacskót, hanem vigyünk magunkkal vászonszatyrot vagy hátizsákot, és lehetőség szerint válasszuk az olyan termékeket, amelyek nem csomagoltak, vagy csomagolásuk újrahasznosítható!
  • Fogmosás, borotválkozás és mosogatás közben ne folyassuk feleslegesen a vizet.
  • A papírral pedig bánjunk takarékosan: ha nem muszáj, ne nyomtassunk ki mindent, ha pedig mégis nyomtatnunk kell, akkor a papír mindkét oldalát használjuk!

 

Rajtad is múlik, jövőre melyik napra esik majd a túlfogyasztás világnapja!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449