TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskemét kizöldül! Te is kérsz egy fát a 650-ből?

12
2018 szept.

Kecskemét kizöldül! Te is kérsz egy fát a 650-ből?

Fotó: Kovács László - www.foto.designest.hu Fotó: Kovács László - www.foto.designest.hu

 

A fák képesek több fokkal csökkenteni az adott terület hőmérsékletét, élő légszűrőként funkcionálnak és még a hangulatunkat is feldobják a város betonrengetegében (igen, már ezt is bizonyították a ráérő kutatók!), szóval fából sosem elég! Kecskemét 650 éves jubileumára az önkormányzat és a Kecskeméti Városszépítő Egyesület nagyszabású közterületi faültetési programot hirdet meg a város Nagykörúton kívüli területére. Bárki igényelhet egy-egy csemetét, mutatjuk is, hogyan!

 

A program célja az utcai, útmenti fásítások, fasorok hiányainak pótlása a közterületi zöldsávok területén. Összesen 650 db facsemetét (325 db gyümölcsfa és 325 db díszfa), továbbá az ültetéshez szükséges karót és kötözőanyagot, valamint minden fához 1 db jövőnek szóló palack-üzenetet osztanak ki 2018. november 10-én a város főterén, a Szent István szobornál.

 

Az igénylők az alábbi táblázat segítségével tájékozódhatnak az általuk tervezett faültetéshez választható fa típusról és fafajtáról:

 

 Nagy méret megtekintéséhez klikkelj a képre a jobb egérgombbal, majd válaszd a "Kép megnyitása új lapon" opciót

 

Egy igénylő legfeljebb 3 db, a táblázat szerint azonos kategóriájú fát igényelhet. Termő gyümölcsfa igénylés esetén lehet homogén vagy vegyes a fajtaösszetétel, míg díszfa esetén csak azonos fajta igényelhető a fásított utcakép rendezettsége érdekében. Törekedni kell az igénylő és szomszédai előtt meglévő és az utcaképre már jellemző karakterű fák választására (pl. gömbfás utcába gömbfát válasszunk és ne nagylombút). Ha több szomszéd egyszerre nyújt be igénylést, azt egymással egyeztetve kell megtenni és így azonos jellegű fásítást végezni.

 

Igénylések leadása:

 • 2018. szeptember 10. és 28. között,
 • az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, online vagy papír alapon a Városháza főbejáratánál kihelyezett gyűjtőurnában. 

 

Az igénylésben meg kell adni az igénylő

 • nevét, 
 • címét, 
 • e-mail és telefonos elérhetőségét, 
 • továbbá az ültetés helyét (utca, házszám), 
 • az igényelt fák db-számát és fafajta összetételét.

 

Az igény benyújtásával az igénylő vállalja a fák átvételtől számított 2 napon belül való elültetését és hosszútávú gondozását. Az igénylésről, annak az adott ültetési helyen történő megvalósíthatóságáról KMJV Polgármesteri Hivatala - Mérnöki Iroda, Várostervezési Osztály az igénylőnek visszaigazolást küld. A fák átvétele a visszaigazolás felmutatása esetén lehetséges. A fák elültetését és gondozását a Kecskeméti Városüzemeltetési Kft. szakemberei utólagos ellenőrzés formájában segítik, továbbá az elültetett fákat kataszterezik.

 

 

Az igényelhető fafajok, -fajták rövid leírása, habitusképe:

 

Magyarkajszi C.235:

Gyümölcse középnagy (45-50 g), széles, tompán kúp alakú, július végén érik, rendszeresen és bőven terem, öntermékenyülő. Színe narancssárga, vérpiros fedőszínnel mosott, héja finoman molyhos. Húsa narancssárga, félkemény, magvaváló, kissé rostos, lédús. Íze közepesen édes, gyengén savas, jellegzetes zamattal. Koronája nagy, széthajló, csüngő ágú, nyomott félgömb alakú.

 

Robinia pseudoacacia 'Umbraculifera' (Fehér akác fajta):

2,5 méter magas törzsre oltott, szabályos gömbkoronájú fa, koronája maximum 3-4 m szélesre nő. Levelei szárnyaltak, 9-19 elliptikus levélkéből összetettek. Virágot, termést nem hoz, ágai tüskétlenek. Talajra nem igényes, szárazságtűrő.

 

Csengődi meggy:

Gyümölcse középnagy (5g, 21mm) kárminpiros, az érés végére sötétbordó, kissé megnyúlt gömb, június végén érik. Húsa sötétpiros, középkemény, rostos, bő- és erősen festőlevű, magja kicsi. Öntermékenyülő, jelentős termőképességű, rezisztens a moníliával szemben. Erősen fölfelé növekszik, gúla alakú koronát nevel.

 

Malus baccata 'Street Parade' (Díszalma fajta):

Kis termetű (6-8 m) skarcsú, tojásdad koronájú, lassú növekedésű fa. Dúsan virágzó, májusban nyíló virágai bimbóban halványrózsaszínűek, kinyílva fehérek. Termése fénylővörös színű. Mélyrétegű üde talajba, napos fekvésbe ültessük.

 

Stanley szilva:

Gyümölcse közepesen nagy vagy nagy méretű (35-40 g, 30-35 mm), megnyúlt hengeres, tojás alakú, sötétkék színű, héja hamvas. Húsa zöldessárga, kemény, lédús, magvaváló. Közepesen szétterülő, ritka koronát fejleszt. Korán termőre fordul (augusztus vége, szeptember eleje), rendszeresen és igen bőven terem. Virágrügyei a téli hideget jól tűrik. Öntermékenyülő és jó porzó fajta.

 

Tilia cordata (Kislevelű hárs):

20–25 m magasra növő, kissé szabálytalan, lekerekedően oszlopos koronájú, többnyire tövétől ágas fa. Sárgásfehér, kellemes illatú, bogernyőben nyíló virágú, jó mézelő. Viszonylag igénytelen, szárazság- és árnyéktűrő, de lassan növő fa. Legjobban a mély, nem túl száraz talajban érzi magát jól.

 

Acer tataricum (Tatár juhar):

Közepes termetű (10-15 m) bokor vagy fa, kerekded koronát fejleszt. Bugavirágzatai kora májustól nyílnak, zöldessárga színűek. Fő díszítő értékét vörös színű repítőszárnyas termései adják. Lassú növekedésű, napos fekvést, nyirkos, jó vízelvezetésű talajt kedvel, de jó alkalmazkodóképességű, kevésbé kedvező körülmények között is szépen fejlődik.

 

Acer platanoides (Korai juhar):

Dús, terebélyes lombkoronájú, korán kizöldülő, 20-25 m magasra megnövő fa. Levelei nagyok, mélyen szeldeltek, karéjosak. Fő díszítő értéke aranysárga, apró, illatos virágcsoportjai (melyeket lombfakadással együtt hoz), és az ebből fejlődő élénk rózsaszínű termések sokasága (április végén, május elején). Közepes vízigényű, napos vagy félárnyékos fekvést igényel, gyorsan nő.

 

 

Ültetési útmutató:

 

A fatelepítéseket az átvételtől számított 2 napon belül kell elvégezni fél köbméteres ültetőgödör kialakításával, általános esetben talajjavítással (komposzt vagy érett trágya), szennyezett talaj esetén termőföldcserével, alapos beiszapolással és egyoldali fa karózással, illetve a jövőnek szóló „palack-üzenet" földbe helyezésével.

Közművektől tartandó legkisebb ültetési távolságok:

 • gázvezeték: 2,0 m; 
 • egyéb közművezeték (elektromos földkábel, víz-, csapadékvíz- és szennyvízvezeték, távhővezeték, távközlési földkábelek): 1,0 m

Út- és járdaburkolatok szélétől tartandó legkisebb ültetési távolságok:

 • helyi közút: 1,0 m országos közút és helyi gyűjtőút : 3,0 m
 • járda: 1,0 m

Fák telepítési távolsága:

 • kiskoronás gyümölcsfa, díszfa (kajszi, meggy, szilva, díszalma, tatárjuhar, gömbakác): 5-7 m
 • nagykoronás díszfa (korai juhar és kislevelű hárs): 7–9 m

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 12 szeptember 2018 14:56
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449