TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ezért nem éri meg gyűjtened a műanyag kupakokat

19
2018 szept.

Ezért nem éri meg gyűjtened a műanyag kupakokat

 

Boldog-boldogtalan gyűjti a kupakokat szerte hazánkban, Kecskeméten is gyakran futunk bele ilyen akcióba környezetvédelmi felelősségvállalás és/vagy jótékonyság ürügyén. Bár az oknyomozó újságírás nem a mi műfajunk, most mégis a valóságot firtattuk, hogy kiderüljön, megéri-e ekképp nyugtatni háborgó lelkiismeretünket. Figyelem! Mítoszrombolás következik!

 

Kineveztük magunkat lelkes pedagógusnak, és megérdeklődtük a legnagyobb magyarországi felvásárlónál, hogy milyen feltételekkel áldozhatunk a jótékonyság és környezetvédelem oltárán. A cég hőre lágyuló műanyag hulladékot vesz át és dolgoz fel környezetbarát technológiával: válogatás, aprítás, darálás és regranulálás után lesz másodnyersanyag a kupakokból.

 

Jobban jártok, ha leadás helyett valami kreatív projekthez gyűjtitek össze a kupakokat

 

Megéri? Nem!

Ugyan bármilyen, vizes, üdítős, mosóporos, illetve tusfürdős palackokról, flakonokról származó kupakokat átvesznek, de kilónként csupán 65 Ft-ot fizetnek érte. Egy kupak átlagban 3 gramm.

Az iskolai kupakgyűjtést toronymagasan az az osztály nyerte, amely 50 kiló kupakot halmozott fel, hónapokon át mozgósítva a nagy családot, az ismerősöket, boldog-boldogtalant a siker érdekében. A nagy lelkesedés kevés haszonnal társul: a temérdek kupak csupán 3250 Ft-ot érhet, a legmagasabb hazai felvásárlási árral számolva.

A szállításról pedig még szót sem ejtettünk. A legjobb árat fizető cég 1,5 órányi autóútra és 130 km-re van Kecskeméttől, szóval ha egy-két tonna kupak összejön, akkor talán nullára ki lehet hozni a fuvart. Ha egy helyi felvásárlót választunk, akkor a szállítási költség ugyan kevesebb, de ezzel arányosan a felvásárlási ár is.

A nagylányom a nagyszülőknél is kupakok után kuncsorgott, így valóságos kupakgyűjtő hálózatot szervezett meg. Az előző tanév végén több havi hálózatépítést és begyűjtést követően 70 dekát mutatott a kupakoktól roskadozó konyhai mérlegünk. Egészen pontosan 45 forint 50 fillért sikerült "keresnünk".

45 forintnyi jótékonyságért kerülgettem a lakásban mindenhol fel-fel bukkanó kupakokat. A nagyik és ismerősök külön kupakátadó villámlátogatásokat tettek nálunk. Sok hűhó semmiért. Itt szakadt el bennem valami.

Letiltottam a kupakgyűjtést. Persze a kupakos hálózat földalatti mozgalomként élt tovább, és immáron nem az én kezembe nyomták a kupakos zacskókat, hanem Szonjáéba. Otthon szívfájdalom nélkül hajítottam ki a rózsaszín, kék, zöld micsodákat a szelektív szemétbe. A gyerekeknek persze rosszul esett. Nem baj, én az életre nevelek.

 

Itt egy kis inspiráció, mihez kezdhettek a megmaradt palackokkal

 

A jótékonyság és a környezetvédelem nem a kupakgyűjtésnél kezdődik!

Inkább mondj le egy napi desszertről, például egy gombóc fagyiról, egy tejszeletről (kinek hitvallása szerint) minden héten, és tedd félre az árát, többet segíthetsz vele - így hangzott az anyai intelmem.

Vagy segítsd tanszerrel a rászorulókat, hogy ne halat adjunk, hanem megtanítsuk őket halászni. Mi ezt tettük, és kupakgyűjtés helyett púposra tömtünk tolltartóval, tornazsákkal, füzetboxszal, rajz- és technika felszereléssel egy iskolatáskát augusztus végén, hogy azoknak is öröm legyen az iskolakezdés, akik nem egyforma esélyekkel indulnának az életben. 45 forintnyi kupaknál ugyan jóval többe került a magánakciónk, de reményeink szerint többet is lendített a világ sorsán.

Szerkesztőségünk totálisan keményvonalas környezetvédő tagja, Sárdi Barbi szerint a környezet védelme ott kezdődik, hogy nem veszed meg a PET palackot, így nincs se flakonod, se kupakod. Nehéz ügy, tudjuk. De felesleges üdítős, ásványvizes műanyag üvegek és kupak helyett van víztisztító berendezés vagy víztisztító kancsó, kulacs.

Kupakgyűjtéssel nem lesz jobb hely a világ, ahhoz pár kupaknál több cselekedre van szükség.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 21 szeptember 2018 13:08
Értékelés:
(50 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449