TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Telt házzal nyitott a kecskeméti Alzheimer Café
26
2018 szept.

Telt házzal nyitott a kecskeméti Alzheimer Café

 

Kedden Kecskeméten is megnyitott az Alzheimer Café, amely világszerte elterjedt módszer arra, hogy az Alzheimer-kórban és a demencia különböző típusaival élő betegek, családtagjaik, gondozóik számára találkozási lehetőséget és segítséget biztosítson.

 

A mozgalom Hollandiából indult, majd világszerte több országban vált népszerűvé. Az első találkozókat kávézókban tartották, innen ered e civil, önkéntességen alapuló mozgalom elnevezése. Magyarországon először Győrött alakult meg, mára pedig számos nagyvárosban működik.

Az Alzheimer Café találkozóin lehetőség nyílik egy kötetlen, félelem, szorongás nélküli beszélgetésre. Egy közösség, ahol meg lehet osztani egymással érzelmeket, aggodalmakat és tapasztalatokat. Együttérzést, lelki támaszt kaphat sorstársaitól és tanácsokat kérhet szakemberektől beteg és hozzátartozó egyaránt, továbbá a változatos előadások révén bővíthetik ismereteiket a betegséggel kapcsolatban szakemberek, előadók segítségével.

 

 

Minden alkalommal egy rövid előadás keretein belül dolgozzák fel a demenciához kapcsolódó témákat. Lehetőség van kérdezni, hozzászólni, hiszen fontos, hogy a problémákat megosszák egymással, átbeszéljék és a felmerülő kérdésekre válaszokat kapjanak az érintettek. Fontos, hogy érezzék, nincsenek egyedül.

“El lehet kerülni a stigmát, amit egy demenciával küzdő beteg okoz a családban. Azért jó ez a lehetőség, mert ebben a zárt, családias hangulatú közösségben olyan tanácsokat adnak-kapnak egymásnak a résztvevők, amelyek révén szakszerűen tudják ellátni a demens, főleg az Alzheimer-kóros betegeket. Mindkettő esetében az a legnagyobb gond, hogy nem csak a beteg, hanem a környezete problémája is egyben. Segítséggel viszont könnyebben tudják végigkísérni ezeket a gyógyíthatatlan betegségeket” - foglalta össze az első alkalom egyik meghívott előadója, dr. Menyhárt Miklós, az első magyarországi Alzheimer Café alapítója.

Mint minden betegségnél, itt sem szabad megfeledkeznünk a prevenció fontosságáról: az agy leépülése ellen tesz minden idősödő ember, aki igyekszik szellemi frissességét megtartani például egy idegen nyelv tanulásával, olvasással, közösségbe járással. Utóbbiban ugyancsak segít a korosodó generációnak a kecskeméti Egészségfejlesztési Iroda színes programjaival.

 

Alzheimer Café Kecskemét

 

Helyszín: ESZII Oktatási Központ, Piaristák tere 7. (bejárat a Véradó Állomás felől, Koháry krt.)

Időpontja: minden hónap 4. keddje 17 óra

 

A részvétel nyitott mindenki számára és ingyenes!

 

Elérhetőségek:

  • Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Honlap 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449