TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Rumi László: "A bábszínház az én oxigénem és szeretetnyelvem"
28
2018 nov.

Rumi László: "A bábszínház az én oxigénem és szeretetnyelvem"

 

Jubilálni érkezett vissza Kecskemétre Rumi László rendező, író, díszlettervező: első rendezését is a kecskeméti közönség láthatta, most pedig 100. előadásán, A zöld madár című bábjátékon izgulhatnak a gyerekek a Cirókában. Ennek kapcsán csíptük diktafonvégre, de nem csak a színházról faggattuk.

 

Trendalelke.hu: Nehéz Önt lenyomozni. Egyáltalán nem találtam Önnel készült interjút, úgyhogy megérkezve a kollégáit faggattam, mire számíthatok.

Rumi László: A legrosszabbra…

 

Azt mondták, hangulatfüggő.

Ma jó kedvem van.

 

 

Pedig egy nehéz főpróbahét közepén járunk, ráadásul ez a 100. rendezése.

A dokumentált előadások közül a századik, van köztük gólyalábas utcai színházi rendezés, nyári kisebb előadás és nagybábos darab egyaránt. Különlegesség, hogy az első rendezésemnek, A fehér ló fiának ugyancsak Kecskemét adott otthont ‘91-ben.

 

Az a naivitás, ami első alkalommal megvolt Önben, ott lapul még valahol?

Attól függ, mit értünk naivitás alatt.

 

Ön mit ért alatta?

Ha a rácsodálkozás és a játék örömét, akkor igen, ez megvan bennem. Talán a nyitottság vagy a gyermekekre jellemző képzelet és játszani tudás jobb kifejezés a naivitásnál, hisz az egész bábszínház a játékról szól, a játszó emberek műfaja.

Most is ugyanúgy örülök egy-egy jó megvalósításnak, mint az első előadásaimkor. Szívesen fogadom mások ötleteit, rögtön be is építem az előadásba. Szeretem a közös munkát a kecskemétiekkel, mert velük elég jól lehet közösen gondolkozni.

Szívesen veszek részt a különféle munkafolyamatokban a zene kitalálásától kezdve a műhelymunkákig. Annak idején, amikor jelentkeztem a Cirókába, Báron tanár úr első kérdése volt, tudok-e faragni. Rávágtam, hogy persze, a nagyapám ács volt, úgyhogy konyítok hozzá. Ő pedig rögtön feladatot adott, mondta, milyen szamarat kellene legyártani A brémai muzsikusokba. Ez a csacsi volt az első bábszínházi kézműves munkám. A mai napig gyakran részt veszek ezekben a munkálatokban, ezúttal is, mivel A zöld madárban több minden az én képzeletem szüleménye, szeretek ilyenkor a gyártásba is besegíteni. Fontos, hogy ne vesszen el a kapcsolatom az anyaggal.

 

 

A digitális játékok világában van még igény bábszínházra?

József Attila azt mondta, “félek a játszani nem tudó emberektől”. A bábszínház pont erre sarkall engem is, igyekszem olyan előadásokat készíteni, amik megmutatják, milyen jó játszani, mert a mai gyerekek többsége egyszerűen nem tud játszani, annyira elvesztek a digitális kütyük világában. Nem alakul ki olyan fantáziavilág bennük, mint a digitalizáció előtti gyerekekben.

 

Ön a gyermekeit tiltotta ezektől az eszközöktől?

Amikor az első lányom, Zsófi 2 éves lett, ünnepélyesen eladtuk a televíziónkat. Nagyon sokat meséltünk a gyerekeknek. Nem tiltottuk őket, de azt gondolom, az a helyes, ha bizonyos szabályokat és kereteket meghatározunk, hogy ne váljon pótcselekvéssé a digitális kütyü. Ha éppen szükség van rá, lehet használni, de egyébként több helye legyen az életünkben a nem virtuális dolgoknak. Látok szomorú példákat, amikor bejön a gyerek a bábszínházba, lekapcsolják a villanyt, és már fél. Mitől? Bizonyára a családi és neveltetésbeli zűrzavartól.

 

Kiszely Ágnessel beszélgettünk arról, milyen furcsa, hogy a Grimm-meséktől tiltani kell a gyerekeket, mert olyan horrorisztikusak…

Szerintem nincs gond a tartalmukkal. Bármilyen mesét eljátszhatunk horrorisztikusan, két fogkefe is halálosan össze tud veszni, a mosogatószivacsot is le lehet döfni. A való világban lévő normál konfliktusok megjelennek ugyan a Grimm-mesékben, de ezeket kibonthatjuk úgy is, hogy nem lesz teljesen horrorisztikus.

 

 

A zöld madár semmiképp sem egy ilyen darab.

Ebben is akad azért egy félelmetes jelenet: Ambrus királyfit madárrá változtatja egy banya. Ha viszont megvan a mesében a konfliktus feloldása, megoldása, akkor megmarad puszta izgalomnak. Konfliktus nélkül nincs dráma, ami a színház alapja. Kell, hogy izguljunk a hősünkért, kell, hogy állást foglaljunk, mert ez dolgoztatja meg a lelkünket, de a végére ki kell, hogy simuljanak az erővonalak egy gyermekelőadásban.

 

Az ajánló szerint a szeretet erejével szabadul ki a kalitkából a zöld madár.

Általában a királyfik szoktak elindulni, hogy kimentsék a sárkány fogságából a királykisasszonyt, ellenben ezúttal egy Hanga nevű lánynak kell útra kelnie és vállalni a veszélyeket, majd visszaváltoztatnia a párját. Ehhez a szerelem ad neki erőt.

 

Mit jelképez Önnek a zöld madár?

A madár lét általánosságban véve a korlátozások és kalitka nélküli, szabad szárnyalást és dalolást jelenti. Itt el is árulhatok egy titkot a darab fő dallamáról. Van egy Szőke Péter nevű ornitológus, aki lelassította a madárhangokat Az ismeretlen madárzene c. lemezén, hogy a különféle madárhangok zenei törvényszerűségeit vizsgálja. Az utolsó track a lemezen a kanadai fenyőrigó hangja, ezt a dallamot használjuk az előadásban, persze lelassítva. Egyébként a madárhangokon kívül élő zenével fut a darab.

 

Utánanéztem, a népi nyelvben a zöld harkályra utal a zöld madár kifejezés.

Csodálatos madár a zöldküllő! Hasonlít rá a bábunk, de nem másoltuk le egy az egyben.

 

 

Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó így fogalmazta meg az öt szeretetnyelvet: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Rumi Lászlónak mi a szeretetnyelve?

Ezek közül mindegyiket használom, alkotóként pedig egy jó előadás. Ez az oxigénem és a szeretetnyelvem is egyben. A nézőknek szeretek minőségi időt ajándékozni.

 

A kollégáit hogyan terelgeti?

Arra törekszem, hogy mindenki motiváltan dolgozzon és kellemes hangulatban töltsük a próbákat. A főpróbahéten előfordul hangos szó, de ez annak köszönhető, hogy ilyenkor felszökik az adrenalin.

 

Kérem, fejezze be a mondatot: Nekem Kecskemét…

A fiatalságom! Bár most Budapesten és Balatoncsicsón lakom felváltva, itt éltem 16 évig, itt születtek meg a lányaim, Zsófi és Sári és itt találtam meg a hivatásom. Nekem ez most afféle hazatérés, rengeteg a barátom a városban.

 

Van kedvenc helye?

Voltak, például a régi Kisbugaci. Szívem csücske továbbá az Otthon mozi és persze a Szórakaténusz, hisz az volt az első munkahelyem - gyerekeknek tartottam kézműves foglalkozásokat. A piac elképesztő és fantasztikus, kevés ilyen van az országban.

 

Képgaléria A zöld madár c. előadásról:

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 28 november 2018 13:07
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449