TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ 1 éve formálja a kecskemétieket a Kontroll Diéta

07
2018 okt.

1 éve formálja a kecskemétieket a Kontroll Diéta

 

Tavaly szeptemberben indult el a Kontroll Diéta Kecskeméten, kíváncsiak voltunk, mi történt az elmúlt egy évben náluk. Turu Balázs nem ígér csodát, ellenben türelmet és kitartást kér a tartós eredményhez. Cserébe fáradhatatlanul ösztönzi életmódváltóit, akik mellett végig ott áll, erős hátteret és motivációt biztosítva ahhoz, hogy végig tudjanak menni az általuk kijelölt úton.

 

Trendalelke.hu: Talán a káposztaleves és citrom kúra, már kiment a divatból, de jött helyette ezer másik diéta, csak győzzünk belőle választani. Mivel kecsegtetsz minket?

Turu Balázs: A számok magukért beszélnek: 450 ember, 3 tonna az összmérlegem, a Kecskeméten pedig ezidáig 150 kontroll diétázó és 1000 leadott kiló az eredmény.

 

Az életmódváltóid zöme 35 év feletti. Miért pont ezzel a korosztállyal dolgozol?

Az igazság az, hogy nem is én választottam ki ezt a korosztályt, hanem épp fordítva történt. Egyre több egészségtudatos emberrel találkozom harminc felett is, főleg a nagyobb városokban, mint például Kecskemét. Eddig a legidősebb résztvevő egy 68 éves kecskeméti hölgy volt. Döntő többségben nőkkel dolgozom. A férfiakat kevésbé érdekli egy bizonyos kor felett, mit látnak a tükörben. Az is vitathatatlan, hogy ha valaki nem figyel oda a kellő mennyiségű mozgásra és a megfelelő táplálkozásra, akkor 50 éves korára idősnek érezheti magát, pedig nem kell ennek így lennie! Sokszor családtagjuknak, fogadott gyermeküknek, esetleg idősebbek unokájuknak tekintenek. Szeretnének egy kis színt vinni az életükbe, és ha ezzel még az egészséges életmód is együtt jár, az abszolút tetszik nekik.

 

Korábban csoportokkal dolgoztál együtt. Változott azóta a módszered?

Azt tapasztaltam, hogy az emberek türelmetlenek, ezért nehéz volt összevárni egy-egy csoportot, szóval most már inkább egyéni együttműködések folynak. Ha jelentkezik valaki, következő hétre megbeszéljük az oktatás időpontját, az azt követő héten pedig akár már indulhat is a diéta. Abszolút remekül működik a személyes találkozókkal. Részemről nagyobb a hajtás, de így jobban fel tudom mérni az igényeket, hogy kit hogyan tudok jobban motiválni, fel tudjam ismerni a nehéz időszakokat... Ez engem ugyancsak fejleszt. Folyamatos a kapcsolattartás online is, hétfőnként pedig az egész napot Kecskeméten töltöm, ilyenkor jönnek hozzám oktatásra és a konzultációval egybekötött mérlegelésre. Ez a sikerünk egyik kulcsa, hisz ilyenkor nem csupán maguknak tartoznak elszámolnivalóval, hanem elsősorban nekem.

 

 

 

Mi még a siker képlete nálad?

Az alapja a pozitív hozzáállás, a rendszeres mozgás és a helyes étrend. Kezdésnek egy leheletnyivel a mozgás a fontosabb egy olyan diétázó esetében, aki nagyjából figyel az étkezésre, még ha olykor hibázgat is, mert akkor az ő jutalma egy erős szervezet lesz hamarosan, amivel pedig ki lehet küszöbölni a diétában ejtett hibákat. Amennyiben valakinek a fogyás a célja, nem pusztán az egészséges életmód, esetében nem elég a mozgás, a bevitt táplálékra szintén nagy hangsúlyt kell fektetni.

Nálam úgy néz ki a rendszer, hogy az első héten egyszer kell mozogni, persze ez azokra vonatkozik, akik eddig abszolút mozgásszegény életmódot folytattak. Később - vagy haladóknak - heti 2-3 alkalmat javaslok.

 

Engem is rászoktattál a rendszeres mozgásra, sőt, családostól szoktunk kerékpárra pattanni újabban. Különösen büszke vagyok a két kislányomra, akik hősiesen helyt állnak a hosszabb távokon.

Jó is, hogy említed a gyerekeket, ugyanis újabban járnak hozzám igen zsenge korú vendégek, egészen pontosan 9 éves kortól. Alapvetően semmi megvonás nincs a diétámban, szóval végezhetik ők is, persze több csalással, mint a felnőttek. Azt gondolom, ha náluk a nassolást ki tudjuk iktatni, az már jó eredményhez, vagyis fogyáshoz vezethet. Nemrég egy kiskőrösi 9 éves fiút fogyasztottam le 72 kilóról 61-re. Gyerekeknél sem sokkal tér el a módszerem, részt vesznek szülőkkel az oktatáson, majd megbeszéljük előre a csalónapokat, betervezzük, mikor fér bele a Kinder tejszelet, a rántott sajt vagy a sült krumpli, de tudják, hogy a többi napon szigorúan kell ragaszkodni az ugyancsak előre egyeztetett étrendhez.

 

Ők hogyan jutnak el odáig, hogy problémát okoz a túlsúly?

Mindenkinél van hajlam rá, ami persze önmagában nem indok arra, hogy egy 10 év körüli gyermek 80-90 kilót nyomjon - van sajnos ilyen súlyos esetre is példa, minden sértés nélkül. Ilyenkor egy harmadik személy könnyebben közbe tud lépni, mint a család, mert felnéznek rá és persze külső álláspontot képvisel. Nálam a program egy hónapig tart, de azt mondom, ha ezt követően egy évig stagnál a gyermek súlya és valamilyen rendszer kerül az életébe, akkor elégedettek lehetünk. A rendszeresség kiemelten fontos az étkezésekben, erre is próbálom rászoktatni a gyerekeket és szülőket.

 

Ilona fáradhatatlanul rója a kilómétereket...

 

Ilona története, - 24,3 kg

57 évesen, közel 1 éve kezdtem el Balázzsal a Kontroll Diétát. Az első hetem volt a legrosszabb, minden új dolog, mit mivel enni, stb. Viszont bármikor kérdezhettem, és kaptam tájékoztatást Balázstól. Az a bizonyos heti mérlegelés után megbeszéltük a következő hétre, milyen változások lesznek az étrendünkben. Én nagyon kellemesen csalódtam. Elkezdtem a teljes életmódváltást és folytatom is tovább. Köszönöm Balázs!

 

Talán ezt a legnehezebb betartani - ez saját tapasztalat is.

Főként azoknál okoz problémát a menetrend szerinti evés, akik kötetlen munkaidőben dolgoznak. Tőlük több fegyelmet igényel a diéta, akárcsak a cukorbetegektől vagy az IR-esektől. Egyébként sokan jönnek hozzám az említett problémákkal, kijelenthetem, hogy mindegyikőjüknél javulást tapasztalunk. De ezt csak rendszeres evéssel lehet elérni. Óriási hiba, ha valaki mondjuk 8-9 órán keresztül nem étkezik, mert ilyenkor a szervezet felkészül a raktározásra, ezért amikor újra ételhez jut, túltölti a készleteket. Ez pedig egyenes út a hízáshoz.

 

Aki négy hét után tovább folytatná, maradhat a felügyeleted alatt?

Továbbfejlesztettem a diétát és már van 5. hetes dokumentumom is, amit kiküldök mindenkinek, aztán eldönthetik, velem tartanak-e továbbra is vagy sem. Ebben a dokumentumban egyébként egy hosszú távon fenntartható rendszerre helyezem a hangsúlyt. Akadnak, akikkel hónapok elteltével is tartom még a kapcsolatot.

 

Az ő esetükben már inkább életmódváltásról van szó?

Igen, de valahol ez a célom mindenkivel: nemcsak az, hogy négy hét alatt fogyjon x kilót, hanem hogy amikor fél év elteltével bemegy a boltba, akkor más tápanyagokat keressen a polcokon, mint mielőtt velem kapcsolatba került.


 

 

Kitti története, -18,1 kg

Sokan felteszik a kérdést, hogy mi motivált engem arra, hogy elkezdjem a fogyókúrát. Alapjáraton egész életemben túlsúllyal küzdöttem, majd 17 éves koromban autoimmun beteg lettem. Akkor hirtelen 1 év alatt 38 kg-ot fogytam. Sokan dicsértek, hogy jól nézek ki, de a betegség miatt elfelejtettem önmagam lenni. Hiába voltam soványabb, nem éreztem jól magam a bőrömben. Többször megműtöttek és a mai napig szteroidos kezelés alatt állok, ami testsúlygyarapodással jár. 2 év alatt 40 kg jött fel rám a szteroidok miatt. Mikor a psoriasis is kezdett elhatalmasodni a bőrömön, megelégeltem és azt mondtam, hogy ezúttal a személyiségemet megtartva, betegség nélkül szeretnék küzdeni azért, hogy jobban nézzek ki és jól érezzem magam. Ekkor találtam rá Turu Balázsra és a KontrollDiétára. Tetszett, hogy természetes fogyásról van szó, nem tabletták és ilyen-olyan csodaszerek által hirdeti a fogyókúrát! Ezért úgy döntöttem, belevágok. A diéta elsősorban az étkezésünkön múlik. Nem mindegy, mennyiszer és mit eszük. Meglepetésemre eleinte 3 óránként kell enni. Az első és legfontosabb szabály az, ha eszel, fogysz, ha nem eszel, nem fogsz fogyni! És igaz! Azóta apró lépésekben, de megtapasztalom azt, hogy kemény munkával, de jókedvűen is lehet fogyni! Messze még a cél, de az életben mindenért küzdeni kell! Az étrend mellett természetesen fontos szerepe van a mozgásnak is, de egyáltalán nem lehetetlen betartani! Kb. 3 hónapja kezdtem el a diétát, és azóta a szteroidokat teljesen elhagyva élek. A diétát igyekszem a legjobb tudásom és lehetőségem szerint betartani, mozgással együtt. Mindezt jókedvűen és betegségmentesen. Ha hisz az ember a módszerben és abban, hogy képes rá, el fogja érni a célját!

 

Te is úgy étkezel, ahogyan a diétádban előírod?

Hetven százalékban. Mindenkinek hangsúlyozom, a négy hét alatt mutatott étrend 100 százalékos. Ha ennek hetven százalékát elsajátítják az emberek és hosszú távon alkalmazzák, akkor tartani tudják a súlyukat vagy akár tovább is tudnak fogyni.

 

Mi változik a negyedik hét után?

Jönnek vissza a zsírok az étrendbe, persze korlátozott mennyiségben. Például levesek, 12 %-os tejföl, sajtok, házi kolbász… Ami a jó hír, hogy ezek sem gátolják a fogyást. Aztán egyre több tápanyagot visszavezetek, hogy minél fenntarthatóbb legyen az életmód. A végcél az, hogy bármit ehessenek, csak korlátozott mennyiségben.

 

Még mindig működik a "kiesős rendszer"?

Igen, de szerencsére nincsenek kiesők a mentális felkészítésnek köszönhetően.

 

Van olyan, akire kimondottan büszke vagy?

Mindenkire büszke vagyok, akik valamit már letettek a diétás asztalra! Főként azokra, akik mondjuk több hét stagnálás után még mindig velem tartanak és nem adják fel.

 

30 kilóval könnyebben a horgászat is könnyebben megy Attilának

 

Attila története, -29,4 kg

Februárban egy új élet kezdődött számomra. Magas volt a vérnyomásom, és nagy túlsúllyal is küzdöttem. Nem csoda, hisz volt olyan, hogy háromszor is vacsoráztam. Bejelentkeztem Balázshoz. Először furcsa volt a diéta, de akár napi 5-6-szor is ehettem. Az első hónapban több mint 10 kg-ot sikerült leadnom, persze, fokozatosan mozogtam is. Először heti kétszer, utána már minden nap bicikliztem és gyalogoltam, hétről hétre jobban ment! Majdnem 30 kg-ot fogytam. Teljesen átálltam arra a rendszerre, amit Balázs diétájában tanultam meg. Már heti egy-két csaló étkezés sem gátol meg abban hogy fogyjak. Az életmódváltásnak köszönhetően a gyógyszereimet is el tudtam hagyni, de minden könnyebb lett az életemben: tudok a családdal focizni, futkározni. Sikeresebb vagyok a versenyhorgászatban is, jobban tudok teljesíteni. Nekem megérte!

Eljön az a pont, amikor a szervezet azt mondja, nincs tovább?

Nem létezik olyan, hogy a szervezet gátolja a fogyást, ott a rendszeren kell változtatni. Ha valakinél kicsit megreked a helyzet, akkor további megvonások helyett csak a mozgás időtartamának emelésére vagy az intenzitás növelésére hagyatkozom.

 

Döntően mit mozognak a vendégeid? Lehet általánosítani?

Bár a csoportos órák is nagyon népszerűek, jó időben leginkább a szabadtéri mozgásformákat részesítik előnyben. Rengetegen kerékpároznak, illetve kihasználják a Benkó Zoltán Szabadidőközpontban lévő domb előnyeit: fel-le sétálva rendkívül jó intervall-edzés. Otthonra teljes testet átmozgató videókat szoktam javasolni, például kisgyermekes anyukáknak. Érdemes kísérletezgetni a mozgásformákkal, illetve egyre növelni a kihívást.

 

Pszichológiailag hogyan tudsz segíteni a hozzád jelentkezőknek?

Maga a diétám sablon, de azt, hogyan tudom az adott egyénre illeszteni, csak én látom. Épp ezért ragaszkodom a személyes találkozóhoz, amennyiben lehetséges. Bármikor panaszkodhatnak nekem, meghallgatom őket, maximálisan átérzem a helyzetüket és tudok rá motiválóan reagálni.

 

 

Minden diétának vannak ellenzői. Téged támadtak már valamivel?

Az egészségtudatos iparág legalább évi 5-10 százalékot emelkedik, mindenki mindent el akar adni, ezért az emberek szkeptikussá váltak. Nehéz ebben a közegben érvényesülni. Szoktak olyasmivel támadni, hogy miért fizetnének egy olyan szolgáltatásért, amit az ember maga is meg tud csinálni.

 

Hogyan néz ki nálad egy napi menü?

A legkedveltebb ételem a tonhal, ezt akár vajkrémes pirítósra is kenem. Nagyon szeretem a sajtokat, például az edámit, és ha mindezt megspékelem olívabogyóval, paradicsommal és erős paprikával, az már kész ízorgia. Nem vagyok édesszájú szerencsére, tehát cukrot egyáltalán nem eszem, a nassolást édesítőszeres üdítővel helyettesítem alkalomadtán.

 

Még több infó a Kontroll Diétáról

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Utoljára frissítve: vasárnap, 07 október 2018 19:05
Értékelés:
(9 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449