TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Mindent tudsz vagy tudni akarsz Kecskemétről? Akkor ez a vetélkedő neked szól!

15
2018 okt.

Mindent tudsz vagy tudni akarsz Kecskemétről? Akkor ez a vetélkedő neked szól!

 

A Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteménye immár ötödik alkalommal rendezi meg ifjúsági művészettörténeti vetélkedőjét „Csak Kecskemét példáját kell utánozni” címmel. A vetélkedőben 7–13. osztályba járó általános- és középiskolai kecskeméti tanulók mérhetik össze tudásukat. A vetélkedő tematikája (Kecskemét építészeti emlékei) ezúttal szorosan kapcsolódik a város „oppidumként” való első említésének 650. évfordulójához.

 

V. „Csak Kecskemét példáját kell utánozni” - VETÉLKEDŐ

KECSKEMÉT ÉPÍTÉSZETÉNEK ELMÚLT 650 ÉVÉRŐL

 

Jelentkezés:

A háromfős csapatok (egyedi csapatnévvel, az iskola és a felkészítő tanár megnevezésével, továbbá a tagok és a tanár e-mailes + telefonos elérhetőségének megadásával) 2018. október 30-ig jelentkezhetnek e-mail-ben (Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.). Egy iskolából természetesen több csapat is jelentkezhet, és a csapatok tagjai különböző osztályokba is járhatnak.

 

A vetélkedő menete:

Amennyiben hatnál több csapat jelentkezik, úgy egy rövid írásbeli selejtezőt rendeznek november első felében. Ellenkező esetben a vetélkedő csupán két részből fog állni: előkészületként két otthoni feladatból (ezeket a döntőn kell majd csak bemutatni), illetve a szóbeli döntőből.

A vetélkedő döntője: 2018. december 11-én, délután 3 órától lesz a Cifrapalotában.

 

Felkészülés:

A vetélkedőre való felkészülést a kötelező olvasmány és a kapcsolódó előadás-sorozat mellett egy városnéző séta is segíti.

 

Városnéző séta:

A városnéző sétára 2018. október 24-én, délután 3 órától kerül sor (találkozó du. 3 óra előtt a Kossuth-szobornál).

 

Kötelező olvasmány:

Kecskemét – Képes városkalauz

Írta: ifj. Gyergyádesz László – Iványosi-Szabó András – Iványosi-Szabó Tibor – Lovas Dániel. Kecskemét, 2008. 43–125. oldal (ifj. Gyergyádesz László: Kecskemét művészettörténeti öröksége, látnivalói c. fejezet az utolsó 7 oldal kivételével)

A könyv számos példánya megtalálható és ki is kölcsönözhető a Katona József Könyvtárból. (Az iskolai könyvtárakban is érdemes keresni.)

 

Vetítettképes előadások a felkészüléshez (minden alkalommal 17 órai kezdettel a Cifrapalota Pávás termében):

 • 2018. október 16. „Az Alföld nagy metropolisa” – városszerkezet, városrendezési szabályozások, mindenekelőtt a dualizmus időszakában (előadó: Horváth Roland művészettörténész)
 • 2018. október 25. A piarista templom és a Nagytemplom (előadó: Jernyei Kiss János művészettörténész)
 • 2018. október 30. Az Ókollégium (előadó: Fogarasi Zsuzsa művészettörténész)
 • 2018. november 6. A vallási türelem soktornyú városa – a Homoki-kápolnától a Zsinagógáig (előadó: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész)
 • 2018. november 8. A kecskeméti Városi Színház és elődei (előadó: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész)
 • 2018. november 13. Kecskemét századfordulós-szecessziós építészete I. (előadó: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész)
 • 2018. november 15. Ismeretlen ismerősök – Takarékpénztár, Népbank és a Tormássy bérpalota (előadó: Horváth Roland művészettörténész)
 • 2018. november 20. Kecskemét századfordulós-szecessziós építészete II. (előadó: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész)
 • 2018. november 22. Építészet és történelem – A Széktótól az I. katolikus bérházig (előadó: Hajagos Csaba történész)
 • 2018. november 27. Város és lakótelep – A Széchenyi 50 éve (előadó: Bezsenyi Ádám történész)

 

Díjazás

A vetélkedő döntőjébe (2018. december 11.) jutott csapatokat a szervezők ezúttal is magas színvonalon igyekeznek jutalmazni. Különösen értékesek e téren a kortárs kecskeméti képző- és iparművészek által felajánlott műalkotások, folytatva egy még 1999-ben elkezdett nemes hagyományt. Emellett Kecskemét MJV támogatásának köszönhetően az I–VI. helyezett csapatok tagjai számos további, a korosztályuk számára is használható ajándékokat fognak kapni (pl. tintasugaras nyomtató, fejhallgató, hordozható hangszóró, hátizsák, színházjegyek).

 

Szakmai felelős, információ: ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője (Tel: 76/480-776; 30/287-2549; E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)

Főtámogató: Kecskemét MJV Városi Támogatási Program

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 15 október 2018 10:58
Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449