TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Méregtelenítsük Kecskemétet!
16
2018 okt.
Fotó: Kovács László - https://foto.designest.hu/ Fotó: Kovács László - https://foto.designest.hu/

 

Szedtünk már szemetet Kecskeméten, teszteltük a zacskómentes piacozás fogadtatását, beszámoltunk vagány helyiekről, akik a városszépítésre áldozták szabadidejüket, elújságoltuk, hogyan lehet illegális hulladékot bejelenteni Kecskeméten és még sorolhatnánk a bizonyítékokat, mennyire szívügyünk a környezettudatosság globálisan és lokálisan egyaránt. Most is egy zöld mozgalomhoz való csatlakozásra biztatunk titeket: csatlakozzatok minél többen az Európai Hulladékcsökkentési Héthez!

 

 Designed by Freepik

 

Európai Hulladékcsökkentési Hét

 

Időpont: 2018. november 17-25.

 

Az idei év kiemelt témája a veszélyes hulladékok megelőzése, „Méregtelenítsünk” szlogennel. A fókusztéma főként a háztartásokban keletkező veszélyes hulladékokra próbálja felhívni a figyelmet. A veszélyes hulladékok nagyobb kockázatot jelentenek az egészségünkre és környezetünkre, mint a más típusú hulladékok. Így kiemelten fontos, hogy csökkentsük a veszélyes összetevőkkel rendelkező termékek fogyasztását, valamint gondoskodjunk róla, hogy ezek megfelelően legyenek ártalmatlanítva. A Hét kiemelt témája arra hívja fel a figyelmet, hogy csökkentsük e termékek használatát közvetlen környezetünkben, például a fürdőszobában, konyhában, fészerben vagy garázsban.

2009-ben indult útjára a kezdeményezés, amely kapcsán 2012-ben már 27 országban 10 793 akció valósult meg. Azóta ezek az akciószámok tovább növekedtek.

 

Hulladéktípusok, amelyek kapcsán akciókat lehet létrehozni:

 • takarítószerek
 • sütőolaj
 • fénycsövek/izzók
 • E+E
 • gyógyszerek
 • festékek

Az építési bontási hulladék kérdése nagyon bonyolult ezért ebben a témában továbbra sem lehet akciókat regisztrálni!

 

Indíts saját akciót!

 1. Tervezd meg!
 2. Regisztráld ötletedet 2018. november 9-ig
 3. Várd meg a jóváhagyó levelet!
 4. Toborozz résztvevőket!
 5. Valósítsd meg az akciódat!

A kiemelt téma mellett természetesen örömmel fogadnak egyéb, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára és azok újrahasznosításának fontosságára felhívó ötleteket.

 

 

Segítesz megóvni a környezetet?

A “megtermelt” szeméthegyek nemcsak a szemünket bántják, hanem a környezetünkre is negatív, romboló hatással vannak. Pusztítják, mérgezik az állatvilágot, például az állatok tápláléknak nézhetik a hulladékot, és az elhagyott szemétből káros anyagok oldódhatnak ki, amelyek szennyezik természetes vizeinket és ivóvízbázisainkat. Ez hosszú távon a mi egészségünkre is káros hatással lehet…

Az elmúlt 40 évben világviszonylatban megduplázódott a háztartási hulladék mennyisége és évente további 1-2 százalékkal nő. Az Európai Unió tagországaiban 2013-ben az egy főre jutó hulladéktermelés 481 kg-ot tett ki. (EU-28 átlag, Forrás: Eurostat). Ez a nagy mennyiségű hulladék a fenntarthatóságot figyelmen kívül hagyó termelés a túlzott fogyasztás eredménye.

A hulladékképződés megelőzése ezért alapvető fontosságú a hulladékgazdálkodáson belül, és az erőforrásaink ilyen mértékű pazarlása arra is figyelmeztet bennünket, hogy természet adta készleteink végesek, és azokkal a mostaninál sokkal takarékosabban kell bánnunk.

Az akcióötletek megvalósításába vond be a környezetedben élőket, családodat, iskoládat, munkatársaidat. A közös munka, a közös tanulás, a közös élmények közelebb hozzák az embereket egymáshoz, miközben a társadalom és a környezet számára hasznos dolgot visznek véghez.

Emellett saját akcióötleted sikeres megvalósításával a környezetedben élők, sőt, akár nemzetközi szakemberek elismerését is kivívhatod magadnak, ha részt veszel az Európai Hulladékcsökkentési Héten és pályázol az Európai Hulladékcsökkentési Díjra.

 

Több pénz marad a zsebedben

A környezettudatos vásárlás és a hulladékokkal való felelősségteljes gazdálkodás a pénztárcádban is több pénzt hagy. Ha ugyanis nem szaporítod a hulladék mennyiségét, akkor nem kell növelni a hulladék gyűjtésének gyakoriságát és bővíteni a kezeléséhez szükséges infrastruktúrát. Így az nem ró jelentős többletterhet a gazdaságra, a társadalomra.

Ezen kívül az előre megtervezett tudatos vásárlások során nap, mint nap sok pénzt tudsz megtakarítani. Gondolj csak bele, amikor kidobsz valamit a kukába, az olyan mintha pénzt dobnál ki!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: kedd, 16 október 2018 18:33
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

 • Trendalelke.hu Blogmagazin
 • +36302434449