TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Imádod a kecskeméti színházat? Itt az új kedvenc könyved!
17
2018 okt.

Imádod a kecskeméti színházat? Itt az új kedvenc könyved!

 

Kultúrtörténeti kiadvánnyal és arculatváltással ünnepli a Katona József Színház Kecskemét várossá válásának 650., valamint a színház 122. évfordulóját. A színháztörténeti albumot és a teátrum új imázsát kedden mutatták be a nyilvánosságnak.

 

Gazdagon illusztrált könyv jelent meg a Katona József Színházról „A kecskeméti főtér történelmi épületei” címet viselő sorozat negyedik részeként, a Cifrapalota, a Zsinagóga és az Újkollégium után. A kiadvány a kezdetektől napjainkig, magyar és angol nyelven kalauzolja végig az olvasókat a Kecskemét ékszerdobozaként emlegetett teátrum, valamint a város színjátszásának történetén. A kötetet Dr. Lovas Dániel, a kultúrtörténeti sorozat tervezője és szerkesztője, a Gong Kiadó főszerkesztője, valamint az album szerzői mutatták be.

 

 

Az előszót Trokán Péter írta, aki maga is Kecskeméten kezdte pályáját. A kiadvány első fejezetében ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a Kecskeméti Katona József Múzeum Képzőművészeti Gyűjteményének vezetője tekinti át a kecskeméti színjátszás kezdeteit, melynek gyökerei egészen 1715-ig nyúlnak vissza. A második fejezetben a szerző a színház építészettörténetét ismerteti az olvasókkal - megtudhatjuk például, Ferdinand Fellner és Hermann Helmer mennyire ügyeltek a tűzvédelmi szempontokra a bécsi színháztűz hatására, illetve, hogy több évtizedes tévedésből tulajdonították Hausbeitner Henrik munkájának a külső homlokzati szobrokat. Sőt, valójában a nevét sem így írta.

A teátrum társulatának egykori színművészeit és produkcióit Tóth Kata színháztörténész veszi sorra a kötetben. Cseke Péter direktor - aki az idei évadban harmadik igazgatói ciklusát kezdte -, a színház elmúlt tíz évének legjelentősebb eseményeit, változásait és sikereit, valamint a kecskeméti színjátszás jelenlegi helyzetét mutatja be az olvasóknak.

 

 

Itt vásárolhatod meg:

  • a Katona József Színházban, 
  • a Kecskeméti Református Egyházközség és a Jézus Szíve Társaság könyvesboltjában, 
  • a Líra Könyv-és Zeneszalon Könyváruházban, 
  • valamint a Gong Rádióban.

 

 

A kecskeméti Városi Színház és elődei előadás

 

Helyszín: Cifrapalota Pávás terme

Időpont: 2018. november 8.

 

Ha csillapíthatatlan a tudásszomjatok a kecskeméti színházi élet történetével kapcsolatban, akkor további érdekességeket tudhattok meg fj. Gyergyádesz László művészettörténész vetítettképes előadásából.

 

 

Arculati ráncfelvarrás

A kultúrtörténeti kiadvány mellett a színház arculatváltással is ünnepli Kecskemét várossá válásának 650., valamint a teátrum fennállásának 122. évfordulóját. Az új védjegy hagyomány és modernitás harmonikus ötvözete, melynek középpontjában a kecskeméti színház szemet gyönyörködtető épülete áll. Az új brand az épülettömböt aranymetszésben ábrázolja, így jelképezve az épület történelmi korszakokon átívelő, időtlen esztétikai értékét. A színházi élet elengedhetetlen szereplőit, a színművészeket és a nézőközönséget sziluettek képében megjelenített figurák változó grafikái szimbolizálják. Az elmúlt tíz év sikereit és fellendülését pedig a dicsőség és érdem jelképe, a babérkoszorú hivatott kifejezni.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449