TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Csodálatos magyar fák versenyeztek az Év Fája címért, íme a győztesek
18
2018 okt.

Csodálatos magyar fák versenyeztek az Év Fája címért, íme a győztesek

 

Az Év Fája címet idén izgalmas küzdelem után a pécsi havihegyi mandulafa nyerte el, 4779 online szavazattal. A Hős Fa címet a Római-parti fák, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját egy óriási tölgyfa, a szebényi nagy fa kapta az Év Fája versenyen, melyet 2010 óta szervez meg az Ökotárs Alapítvány.

 

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A versenybe bármely közösség nevezhet egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van. Idén 35 jelölt indult a versenyen, amelyek közül a szakmai zsűri választotta ki a 12 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét július 9. és október 8. között. Az Év Fája, a Hős Fa és az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa mellett idén is minden döntőbe jutott fa oklevelet kapott a díjkiosztón. A fákra összesen 16 423 szavazat érkezett az online szavazás keretében.

 

A Hős Fa címet a Római-parti fák kapták

 

A győztes pécsi mandula egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havi-hegy csúcsán álló, pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket. A Hős Fa címet kiérdemlő Római-parti fák az ember és természet harmonikus együttélésének jelképei, melyek sorsa veszélybe került a hullámtérre tervezett gát miatt.

Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc Webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba.

 

Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa

 

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

A pécsi havihegyi mandulafa (Baranya megye) 4779 szavazat
Fák a Rómain (Budapest, III. kerület) 3719 szavazat
A falu fája Ceglédbercelen (Pest megye) 2858 szavazat
A kimlei hárs (Győr-Moson-Sopron megye) 1254 szavazat
A zalai dombokat vigyázó pacsai Öreg Hárs (Zala megye) 1124 szavazat
A szebényi Nagy Fa (Baranya megye) 643 szavazat
A Nagykovácsi templomkert odvas hársfája (Pest megye) 581 szavazat
A tudás fája Kamuton (Békés megye) 564 szavazat
A zuglói "mezős" fák (Budapest, XIV. kerület) 504 szavazat
Az égigérő gerlai vackor Békéscsabán (Békés megye) 230 szavazat
Mesebeli galagonya a pogányi Zsályaligetben (Baranya megye) 97 szavazat
A Mária utcai mesefa (Budapest, XVI. kerület) 70 szavazat

 

 

A 2018-as Év Fája: a pécsi mandula

 

Vajon Pécsre kerül az Európai Év Fája cím is?

 

A 2018-as magyarországi győztes pécsi mandula a 2019 elején rendezendő európai versenyben is indul, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, háromszor pedig elsőként végzett a magyar fa. Tavaly Zengővárkony hős szelídgesztenyéje a negyedik helyen végzett 13 ország fái között.

 

Virágos kőris

 

Van még egy Év Fája mozgalom!

 

Az Országos Erdészeti Egyesület már 1996-ban indította az ugyanilyen néven futó Év Fája mozgalmat, amely nem egy konkrét fát, hanem egy-egy kevésbé ismert hazai fafajt ismertet meg a nagyközönséggel és az erdészeti szakmával. Az adott évben az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskolai programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak a választott fafajjal. 2018-ban az év fafaja a virágos kőris.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 18 október 2018 21:01
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449