TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Akárcsak egy előrehozott újévi fogadalom: kezdődik a Száraz November
31
2018 okt.

Akárcsak egy előrehozott újévi fogadalom: kezdődik a Száraz November


Kreatív mentál-fitness a mértékletesség erényének elmélyítése, a vágyak megregulázása érdekében, egy egész hónapon át. Na jó, leegyszerűsítjük: kibírod, hogy novemberben egy korty alkoholt sem fogyasztasz?

 

 

Száraz November 2018 - Nők a pult előtt

 

Az akciót 2018-ban is a Kék Pont Alapítvány Biopolitikai Műhelye szervezi azzal a céllal, hogy egy önismereti utazás végén büszkén kijelenthessük: az örömeinket kontroll alatt tudjuk tartani. Komolyabbra fordítva a szót, tényleg érdemes kísérletezni, meddig bírjuk. Hisz amiről nem tudunk lemondani, annak ugyebár függői vagyunk...

 

 

Miért pont a nők?

A tavalyi évben az ELTE PPK-val közösen végzett kvalitatív kutatásuk eredményeire alapozva úgy döntöttek a szervezők, hogy idén a nők alkoholfogyasztása kerül a figyelem középpontjába. A férfiak alkoholfogyasztása régóta része a társadalmi párbeszédnek, még ha nem is sikerült minden esetben túllépni a mit iszol? - kérdéskörén, a hogyan nem iszol? - kérdésének irányába, a nőké viszont sokszor még mindig tabu, vagy a férfiak által szabályozni kívánt területek egyikeként jelenik meg.

 

 

„A nemivás a terhesek privilégiuma lett. És mi, akik még nem vagyunk terhesek, valahogy az alkoholban találkoztunk. A ‘még megtehetem’ örömében… De elegem van az ilyen sarkításokból, hogy ha valaki nem iszik, akkor egyből megkérdezik, hogy "te is babát vársz?” (résztvevő 96)

 

„Nagyon örülök, hogy Száraz November van, és nem ittam... így jobban lejött, hogy a pasinak egyáltalán nem az ismerkedés volt a célja, csak az alkalmi szex.”(résztvevő 32)

 

 

Mit várnak a kampánytól a szervezők?

Az ivásról alkotott ismereteink bővülését, a közös kihívásban meglelt örömök kiteljesedését, a nők társadalmi szerepvállalásának erősödését, a nők által megélt élmények közös hasznosítását, a nemek közötti párbeszéd erősödését, a nők általános egészségi állapotának javulását, a különbözőségek és az azonosságok felismerését. A nők társadalmi szerepváltozásának világméretű folyamata számtalan új kihívást és legalább annyi nagyszerű lehetőséget rejt magában, ezért szeretnék, ha olyan közös társadalmi diskurzus alakulna ki, amelyben az érintettek a saját élményeikre támaszkodva találnak új utakat az egészségesebb és magasabb minőségű élet irányába.

 

 

Ezzel párhuzamosan szeretnék elkerülni a nők ivásának férfiak általi bármilyen kontrollját, a nemek közötti ellentétek elmélyítését, a nők alkoholfogyasztásának démonizálását, tabusítását vagy bármilyen megbélyegzését, a nőkre hárított társadalmi felelősség amúgy is elég nehéz súlyának a további fokozását, a női megmentő szerep igazolását vagy erősítését.

Ja, és természetesen az ellenkező nemet sem zárják ki az akcióból, férfiak és nők egyaránt lemondhatnak az alkoholról egy hónapig!

 

 

Osszuk meg egymással a tapasztalatainkat!

Ha a végén van kedvetek beszámolni az önismereti túra göröndjeiről, ne tartsátok magatokban, küldjétek el szerkesztőségünkbe az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre, hogyan éreztétek magatokat a Száraz November alatt és hogyan reagált a környezetetek a vállalásra! Ha örömmel olvasnátok mások sóvárgásairól és megküzdési stratégiáiról, akkor posztoljatok és használjátok a #szaraznovember2018 hashtaget!

Aki pedig egyébként sem iszik alkoholt, próbálkozhat csokival, kávéval - kinek mi a gyengéje.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 31 október 2018 16:27
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449