TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Szeniorok enyhíthetik a munkaerőhiányt Kecskeméten
07
2018 nov.

Szeniorok enyhíthetik a munkaerőhiányt Kecskeméten

 

50 feletti kecskemétiek jelentkezését várják a CédrusNet Szenior Tudásbankjába, akik szaktudásukat, tapasztalatukat és szabadidejüket újra hasznosítani szeretnék. A CédrusNet új kezdeményezése segítségükre lesz a munkaerőpiaci érvényesülésben. 

 

Egy bank, ahol a tudás és az élettapasztalat kamatozik

 

Az adatbázisba bekerülnek a jelentkezők élet és munkatapasztalataival kapcsolatos apró részletek is, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a számukra legmegfelelőbb feladatokat találják meg a versenyszférában vagy a társadalmi piacon. A program célja az idősödő korosztály sokoldalú tudásának hasznosítása munkaerő-piaci vagy társadalmi feladatokban, szolgáltatásokban. A Szenior Tudásbank az idősödő szakemberek foglalkoztatási piacát alapozza meg.

 

 

Kevesen dolgoznak a szenior korosztályból

 

Miközben Kecskeméten is érződik az országos munkaerőhiány, kevés szó esik egy jelentős és bizonyos feltételekkel mozgósítható tartalékról. A város népes, 50 év feletti lakossága felbecsülhetetlen tudással, élettapasztalattal rendelkezik, mely azonban legtöbbször rejtve marad vagy elértéktelenedik.

Egy 2017-ben végzett felmérés kimutatta, hogy már a 60-64 év közöttiek foglalkoztatási aránya is igen alacsony, mindössze 6,2%, a 65-69 év közöttiek, vagyis a friss nyugdíjasok körében ez a mutató csak 5,4%, a 70-74 éveseknek pedig már csak 2,7%-a aktív a munkaerőpiacon.

Pedig nemzetközi kutatások igazolják, hogy az életkor előrehaladtával képességeink nem csak csökkennek, hanem növekednek is - egyebek mellett a kreativitás és az átlátó képesség, felelősségérzet, stratégiai gondolkodás, a racionalizálás képessége, nyelvi készségek. Vagyis a szenior népesség – az 55 és 70 év közöttiek - komoly tartalék erőforrás az atipikus foglalkoztatásra nyitott munkaerőpiac számára. A nemzetközi trendek a szenior foglalkoztatást az aktív idősödés alapvető személyes és társadalmi kritériumának tekintik.

 

 

Szükség és hajlandóság is van az életfogytig tartó munkára

 

Úgy tűnik, az idősödők oldaláról szintén lépéskényszer van, hiszen a társadalmi idősödés folyamatai, életkor folyamatos hosszabbodása felvetik az életfogytig tartó tanulás mellett az életfogytig tartó munka szükségességét is. A nyugdíjba vonulással egy időben elengedhetetlenné válik a következő 20-25 évre szóló új életstratégiák megalkotása és ennek egyik legfontosabb eleme a feladatvállalás. A Szenior Tudásbank - amely a CédrusNet Program talán legfontosabb és legnagyobb hatású eleme - éppen ezekre a felismerésekre épül.

 

Így működik a Tudásbank a gyakorlatban

 

Egy részletes kérdőív kitöltésével összegyűjtik (a hatályos adatkezelési szabályozáshoz igazodva) a jelentkezők által birtokolt értékeket, és elhelyezik a Szenior Tudásbank „széfjében” - biztonságban és mégis a megszerzett tudás kamatozásának, forintra váltásának lehetőségével. A kérdőíves felmérés egy előre egyeztetett időpontban személyesen történik kérdezőbiztosok közreműködésével és megközelítőleg 30-40 percet vesz igénybe. Lehetőség van a kérdőív előzetes kitöltésére elektronikus úton is, azonban a kitöltés után mindenképp személyesen is szeretnék megismerni a jelentkezőket.

Ezt követően új feladatok ajánlása és a munkát keresők és a foglalkoztatók egymásra találásának segítése következik.

A Tudásbankban lévők folyamatos tájékoztatást kapnak továbbképzésekről, munkavállalási lehetőségekről és az ehhez kapcsolódó hasznos információkról.

 

Jelentkezés:

  • a 70/618-1878-as telefonszámon,
  • a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen,
  • vagy személyesen a CédrusNet Irodában (Kecskemét, Kápolna u. 24.) munkanapokon 9.00-16.00 óra között 

 

 

Már százas nagyságrendben mérhető a jelentkezők száma!

 

A kecskeméti és környékbeli szakmával rendelkező, 50 feletti munkát, elfoglaltságot keresők úgy tűnik, élnek a Tudásbank nyújtotta lehetőségekkel, ugyanis máris száz körüli a jelentkezettek létszáma. A végzettséget illetően nincsenek megkötések, éppúgy jelentkezhet egy egészségügyben tapasztalatot szerzett, mint egy mérnök vagy épp egy villanyszerelő.

A nemek arányát tekintve eddig zömében a hölgyek keresték meg a CédrusNetet, pedig az urak jelentkezését éppúgy várják!

 

Így működik a Tudásbank a munkáltatók szemszögéből

 

A CédrusNet széles kapcsolatrendszert épít és működtet a kecskeméti és a városkörnyéki munkáltatókkal, bemutatják az adatbázist, igyekeznek minél pontosabban megismerni a foglalkoztatói igényeket, hogy szükség esetén célirányos képzéseket ajánljanak annak érdekében, hogy a munkavállalók felkészültek legyenek új feladataikra. Feltérképezik azt is, hogy a foglalkoztatók mennyire nyitottak az idősödő munkavállalók tudásának, tapasztalatának hasznosítására. Igyekeznek meggyőzni őket arról, hogy nyissanak új, eddig nem alkalmazott foglalkoztatási formák és munkatípusok felé, beszélnek az általunk javasolt lehetséges új munkakörökről, atipikus foglalkoztatási formákról, új rész- és résmunkák bevezetéséről.

A CédrusNet munkatársainak korai tapasztalatai szerint a helyi munkáltatók hajlanak az atipikus foglalkoztatásra és a szenior tudás felhasználására.

 

 

Több mint egyszerű munkaerő-közvetítés!

 

Nemcsak a szakmai képzettség számít, nem csupán egy önéletrajzot ad le a jelentkező, hanem az emberi oldal is hangsúlyos: figyelembe veszik a tulajdonságait, igényeit, egyéb képességeit. Megtudakolják, milyen munkarendben érne rá, illetve egyáltalán azzal szeretne-e foglalkozni, amivel aktív éveit töltötte. Ha új területen hasznosítaná valaki a tudását, őt átképzéssel segítik. Sokan választják például a hivatásos nagyszülőséget, amihez minden szükséges és modern kompetenciát és információt elsajátíthatnak az érdeklődők a 70 órás Szupernagyi képzésen, amiért 20 órás önkéntes szolgálattal fizetnek az elvégzést követően.

A valódi és teljes cél tehát az idősebb korosztály megszerzett tudásának és tapasztalatának értékelése, az aktív idősödés gyakorlatának erősítése, amely egyaránt szolgálja az érintett egyének, szűkebb környezetük és a társadalom egészének érdekeit. A szenior munkaerőpiac kiépülése pedig valódi lehetőség az idősödők igényeihez igazodó, új típusú foglalkoztatási formák terjedésére, a szenior erőforrással való gazdálkodásra.

Egy jogszabályi változás következtében a nyugdíjas munkavállalók, illetve az őket foglalkoztató vállalkozók is jobban járnak jövőre, ugyanis az öregségi nyugdíj mellett dolgozók jövedelme után 2019-ben már csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 07 november 2018 19:57
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449