TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Összecsap a macskahere, a magyar zergevirág és a tündérfátyol
22
2018 nov.

Összecsap a macskahere, a magyar zergevirág és a tündérfátyol

 

Méghozzá a 2019-es Év vadvirága címért versengenek. Eddig még csak az Év fája, az Év madara és az Év rovara kezdeményezésekről hallottunk, de íme, csodaszép vadvirágokra is szavazhatunk, ami talán jobb kedvre derít bennünket a hosszúra nyúlt indián nyár után hirtelen jött didergős, szürke napokon.

A kezdeményezés megszületése után hamar elérte célját: országos mozgalommá vált, útra indítása óta tucatnyi hazai védett vagy védendő növényfaj került a látókörébe és a természet védelme iránt elkötelezett emberek sokasága érezte magáénak és vett részt az adott év vadvirágához kapcsolódó eseményeken, programokon. Idén a kornistárnicsot ünnepeltük, tavaly pedig a hóvirágot.

 

Íme, a versenyzők:

 

Fotó: Farkas Sándor

 

Macskahere (Phlomis tuberosa) 

 

Nevének forrását földben levő gumói adják, nem rokona tehát a lóherének vagy a fehér herének. Mivel jól tűri a nyári aszályt, a kaszálást és legelést is elviseli, a fel nem szántott alföldi löszhátakon az egyik legfontosabb pusztai, védett növényfaj. Jól sarjadzik, sok helyen szép sarjtelepeket képez. Természetvédelmi jelentősége kiemelkedő.

Míg a fokozottan védett sztyeplepke (Catopta thrips) ínyencségnek tekinti, a védett macskaherecincér (Pilemia hirsutula) valójában nem szereti a macskaherét, inkább ligeti zsályán (Salvia nemorosa) él, magyar nevét tévedésből kaphatta.

Májustól június végéig virágzik, a Tiszántúlon, az Északi- és a Dunántúli-középhegység peremein szórványos, másutt igen ritka vagy hiányzik.

1982 óta védett, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

 

Fotó: Farkas Sándor

 

Tündérfátyol (Nymphoides peltata)

 

A sejtelmes és sokat ígérő név egy valóban gyönyörű vízinövény rejt - szó szerint, mert bár egész nyáron át nyílhatnak virágai, de a növény számára kedvező 1–2 méter mély háborítatlan vízben nem könnyű a közelükbe jutni.

A Tisza, a Körösök, a Dráva mentén és a Duna hazai alsó szakaszán szórványos, másutt igen ritka (pl. a Kis-Balatonon, Győr mellett). Jellemző élőhelyein, így nagyon lassan folyó csatornákban, holtágakban társulásalkotó is lehet, azaz a vízen úszó hínárnövényzet meghatározó tagja. Ezt a társulást nevezzük tündérfátyol-hínárnak (Nymphoidetum peltatae), melynek igen nagy és látványos állománya található a Tisza-tavon, illetve a Hortobágyi Nemzeti Park Hortobágy-Halastavi tanösvényének Tündérfátyol-torony állomásától is megfigyelhetjük – többek között – a kiterjedt tündérfátyol-mezőt.

1982 óta védett, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

 

Fotó: Barina Zoltán

 

Magyar zergevirág (Doronicum hungaricum) 

 

A zergevirágok többsége – nevükhöz méltóan – hegyvidéki sziklák növénye, de zergevirág-élményért nem kell ilyen messzire mennünk. Sőt, a magyar zergevirághoz sziklát sem kell másznunk, mivel száraz, nyílt tölgyesek, erdőszegélyek növénye. Ilyen könnyen azért mégsem adja magát, mivel nagyméretű sárga virágait csak rövid ideig, május–június folyamán csodálhatjuk meg, ebből az időszakból is csak néhány hét az, amikor teljes pompájában láthatjuk. Bár messze nem olyan látványos, de egy ideig még elvirágzás után is megismerhető, majd hamar elszárad és visszahúzódik föld alatti, gumós gyöktörzsébe. Tőlevelei sem jelennek meg csak következő április végén, így összességében is rövid idő adódik a növény megtalálására, feltérképezésére

És hol van esélyünk találkozni vele? Elsősorban a Dunazug-hegyvidék környékén, leginkább talán a Vértesben, valamint a Mátrában és a Bükkben. Máshol már kimondottan ritka, így a Mecsekben, a Mezőföldön és a Duna–Tisza-közén csak igen elszórtan fordul elő. Európában is csak kis területen fordul elő: a Kárpát-medencén kívül a Balkán-félsziget keleti felén található meg elszórtan Észak-Görögországig.

Hazai és nemzetközi ritkasága miatt hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

 

Szavazz Te is!

  • Határidő: 2018. december 31.
  • Itt tudsz szavazni.
  • Csupán egy kattintás, nem szükséges semmilyen adatot megadni.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449