TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Dr. Lányi Krisztina: 150 éve tudjuk a várandósságról, mégsem törődünk vele
24
2018 nov.

Dr. Lányi Krisztina: 150 éve tudjuk a várandósságról, mégsem törődünk vele


Bedobta a kavicsot a várandós fogászat állóvizébe Dr. Lányi Krisztina fogorvos, hogy minél kevesebb csöppség kezdje az életét négyszáz grammos apró korababaként. Krisztina maga is 1800 grammal indult az életben, majd mindkét gyermeke koraszülöttként jött világra. Teste-lelke legmélyéig átérzi az anyák és családok fájdalmát, akiknek csupán egy-két kilón múlik a boldogsága. Fogorvosként azért is küzd, hogy a hiányos szájhigiénia ne vezessen koraszüléshez. A koraszülöttek világnapja alkalmából a kecskeméti Koramentorházban tartott mítoszromboló előadást a témában. Az esemény után leültünk beszélgetni, hogy helyre tegyük az évtizedes tévhiteket.

 Trendalelke.hu: Miért fontos neked ez a téma?

Dr. Lányi Krisztina: Én magam is koraszülött vagyok, és mind a két gyermekem idő előtt érkezett, ami megható és emlékezetes időszak az életemben. Mindketten pontosan 33 hétre születtek, 2200 grammal. A Balázs körüli rengeteg aggódás mélyen belém ivódott. Férjemen, Dr. Seregély Attilán keresztül - aki szülész-nőgyógyász - az életünk része  a terhesség és a szülés, továbbá Dr. Kelemen Edit neonatológus barátnőm munkássága is a témához fűz, ugyanis régóta csodálattal szemlélem, mi mindent tesz a Bács-Kiskun Megyei Kórház koraszülött babáiért és családjaikért.

Elkezdtem cikkeket olvasni tehát a témában, majd megtudtam, idén pont egy kampányév zajlik: a Magyar Paradontológiai Társaság csatlakozott az EFP, a European Federation of Periodontology felhívásához, amely a 2018-as évet a Terhes nők szájüregi egészsége évének hirdette meg. Ez a kezdeményezés arra buzdít, hogy beszéljünk a szájüregi problémákról és a koraszülés, valamint egyéb terhességi komplikációk összefüggéseiről.

 Miután egyre jobban belemélyedtem a publikációkba, éreztem, hogy ezt el kell mondanom valahol. Mivel magam is átéltem a sokkot, azt szeretném, ha minél több mindent ki tudnánk szűrni azon tényezők közül, amelyek a koraszüléshez vezethetnek. Megkerestem Dr. Kelemen Editet az ötletemmel, és örömmel fogadta. Azt mondta, “szívemből szólsz”, mert a hétköznapokban ez óriási probléma. Az átfogó európai kampányhoz kapcsolódóan hívtuk életre Kecskeméten a Terhes nők szájüregi egészségéért előadást és fogászati szűrést a Koramentorházzal és a Korábban Érkeztem Koraszülött Intenzív Osztály Alapítvánnyal közösen.

 


A koraszülések hány százaléka vezethető vissza fogászati problémákra?

Edit az előadás után hozzászólásában elmondta, hogy a náluk koraszülő nők - akik huszonpárhétre adnak életet gyermeküknek - nagy részének egyértelmű az érintettsége szájüregi problémákban. Épp ezért nagyon örülök neki, hogy számos védőnő hallgatta végig az előadásomat. Kértem őket, hogy a terhesgondozás és a terhességi fogászat szorosabban működjön együtt.

 

Mikortól foglalkozik ezzel egyáltalán az orvostudomány?

1840-ben írtak először a terhességi ínygyulladásról, 1891-ben pedig már meg is fogalmazták, hogy a szájüregi betegségek összefüggésbe hozhatók a terhességi komplikációkkal. 1933-ban feltárták a terhességi ínygyulladás hormonális hátterét. Döbbenetes, hogy ehhez képest itt vagyunk 2018-ban, és kampányolnunk kell azért, hogy erről a témáról egyáltalán beszéljünk és felvilágosítást adjunk a társszakmáknak. Arról nem is beszélve, hogy a kismamák el sem akarják hinni mindezt, nem értik, hogyan lehet ok-okozati kapcsolat az ő koraszülésük és a szájüregi problémáik között.

 

Pontosan hogyan okoz koraszülést egy szájüregi probléma?

Igazolhatóan kimutatható, hogy a szájüregi baktériumok bekerülnek a szisztémás keringésbe, eljutnak a magzatvízbe, a köldökzsinórvérbe és a placentába, és ezekben a szövetekben okoznak olyan fertőzéseket, amelyek kiválthatják a komplikációkat - vetélést, koraszülést, halva születést, de akár egy terhességi diabéteszt is.

A rossz szájhigiénés állapotok szoros összefüggésben vannak a rossz szociális háttérrel, az alacsony iskolázottsággal, emiatt kértem a védőnők segítségét, hogy az a társadalmi réteg, aki csak az ingyenes és kötelező hívószóra indul el az egészségügybe, ugyanúgy jusson el ezekre a szűrésekre vagy kezelésekre.

 


Ha jól tudom, tettetek is lépéseket, hogy segítsétek azokat a rászorulókat, akik számára a megfelelő szájhigiénia nem elérhető.

Szerencsére a látóterembe került az Aranyanyu-díjas Lacziné Somogyi Tímea, a Pancsinelló Játszóház vezetője. Ő mesélt arról, hogy a hozzájuk járó gyermekek otthon egyáltalán nem mosnak fogat, a szüleiknek szinte nincsenek is már fogaik vagy nagyon rossz szájhigiéniával rendelkeznek, ezért ő próbálja őket fogmosásra szoktatni. A Védőháló Karitatív Közhasznú Egyesület a működésük óta egyszer tudott a gyerekeknek fogkrémet és fogkeféket venni, de aztán sajnos nem volt anyagi lehetőségük ismételt vásárlásra. Rendezvényünkkel őket szeretnénk támogatni: az én előadói díjammal és a Sanitaria Kft. felajánlásával tudjuk segíteni Timi kezdeményezését, Mikulásra mindenféle klassz, motiváló szájhigiéniai termékkel és eszközzel látjuk el a gyerekeket. Bízunk benne, hogy ezzel elindítunk valamit az életükben.


A csapból is az folyik, hogy várandósság előtt már érdemes vitaminokat szedni. Ugyanez igaz a szűrővizsgálatokra is? Illene a babavárást megelőzően kivizsgáltatnunk magunkat?

Komoly prevenciós munka a szülői szerepre való felkészítés és a pozitív egészségmagatartási formára ösztönzés. A teherbe esést megelőzően kiemelten hangsúlyos az egészséges életmód kialakítása, a rossz szokások elhagyása. Nagyon fontos a szájüregre felhívni a figyelmet, ez úgynevezett primer-primer prevenció, hiszen nem csak az anyára, hanem a születendő gyermekre is tudunk pozitív hatást gyakorolni. Ideális esetben a fogászati problémákat a terhesség előtt kell megoldani. Ehhez az kell, hogy a szülőségre való felkészülés, felkészítés tudatos folyamat legyen.

 Igaz vagy tévhit, hogy természetes a fogak romlása a terhesség alatt?

Teljes mértékben tévhit! Sajnos azonban a köztudatban még mindig él. A fogromlás nem szükségszerű és törvényszerű velejárója a várandósságnak. Oszlassuk el végre azt a tévhitet is, hogy a fogászati kezelések fájdalmasak és nem biztonságosak!

Ha mégis előfordul fogászati probléma a 9 hónap során, melyik szakaszban milyen  lehetőségeink vannak ezek orvoslására?

Bármilyen problémát észlel a kismama, semmiképp sem érdemes hetekig szenvedni a fájdalomtól, orvoshoz kell fordulni! A fájdalom, a félelem és a stressz ugyanis sokkal rosszabb hatást vált ki a terhesség lefolyására nézve, mint egy fogorvosi kezelés. Egy fájdalommentes, biztonságos és időben elvégzett fogászati kezelés jótékony hatású a terhesség kimenetelére. A beavatkozás elmaradása és az ebből adódó fájdalom, félelem és stressz fokozott rizikó.

Két dologra kell koncentrálnunk: a jó diagnózisra és az időzítésre. Ha ez megvan, akkor mindenféle fogászati kezelés biztonságosan elvégezhető a terhesség ideje alatt, semmilyen károsodást nem okoznak sem az anyára, sem a magzatra nézve. Még az sem igaz, hogy fájdalmasnak kell lennie a kezelésnek, nyugodtan lehet érzéstelenítést is használni éppúgy, mint fájdalomcsillapítót vagy antibiotikumot.

Persze jobb ezeket a kezeléseket a terhességet megelőzően elvégezni, ha valamiért ez mégsem megoldható, akkor az első trimeszterben érdemes elkerülni, mert az egy rizikós időszak. A második trimeszterben már lehet végezni fogászati kezeléseket és egyéb beavatkozásokat. A súlyosabb bakteriális fertőzéssel járó fogászati elváltozások kezelése előtt mérlegelni kell, melyik a nagyobb kockázatú: ha elvégezzük a kezelést vagy ha elhalasztjuk. A szülést követő három hónapban még óvatosan állunk a szájüregi problémákhoz, ez az időszak még hozzá tartozik a terhesfogászati gondozáshoz.


Ilyen esetekben konzultálsz szülész-nőgyógyásszal?

Nagyon pontos fogászati diagnózist kell felállítani, illetve az kell, hogy előre tervezhető kezelés előtt álljunk. Tehát a fogorvos kezében a döntés. Nem egy alapvető fogászati problémánál merül fel a dilemma, mint egy tömés, gyökérkezelés vagy foghúzás, hanem egy nagyon fertőzött szájüreg vagy fog kezelésekor. Ilyenkor ugyanis pont a kezelés válthat ki olyan bakteriális szórást, amiről beszéltem.

A pontos diagnózishoz bizonyára kell a röntgen. Mi a helyzet a kismamák esetében a sugárzással?

A diagnosztika nagyon fontos a terhesfogászatban, hiszen mérlegelnünk kell, hogy elvégezhető-e, és milyen kockázattal jár a kezelés, így a beavatkozás előre tervezhető és biztonságos lesz. A mai modern digitális felvételeknek olyan alacsony a sugárdózisuk, hogy alapos indokoltság esetén és természetesen megfelelő sugárvédelemben elvégezhető a röntgen.

 A mi rendelőnk azonban rendelkezik sugármentes diagnosztikával.  A diagnosztikai készülék segítségével röntgen nélkül belelátunk a fogba, pontosan beméri a fogszuvasodás mélységét, méretét, ezáltal előre fel tudjuk készíteni a pácienst, hogy például egy egyszerű tömésre számítson vagy gyökérkezelésre. A páciens egy táblagépen nyomon tudja követni a szájüreg állapotát: minden állapotot megszínezve lát, így könnyen érti a fog szerkezetében végbement változásokat.

Ha sugármentes diagnosztikával feltártuk az okokat, akkor jöhet a hatékony és gyors kezelés. Fényterápiás készülékünk gyors, helyi fájdalom- és vérzéscsillapítást, illetve gyulladáscsökkentést végez mellékhatások és gyógyszerek nélkül. Természetesen ezt az eljárást nemcsak a kismamáknál, hanem az általános fogászatban is használjuk.

 


Mi az üzenete a Koramentorházban rendezett programnak?

A terhesség során részt kell venni kötelező fogászati kontrollon ahhoz, hogy valaki megkaphassa a családtámogatási ellátásokat. A kampány által azt szeretnénk elérni, hogy ez ne csak egy kötelező pecsét legyen a várandósgondozási könyvben, hanem a terhesgondozás fontos része legyen a fogászati vizsgálat és kezelés. A várandósok minél hamarabb vegyenek részt fogászati gondozásban, lehetőség szerint már az első trimeszterben. Megfelelő időben ugyanis még lehet instruálni, motiválni és megelőző tevékenységeket folytatni. A 9 hónap alatt szükséges még egy látogatás a fogorvosnál, hisz ekkor a kialakult szájüregi problémákat még lehet gyógyítani. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, nagy szükség van egy aktív együttműködésre a társszakmák között. Erre buzdítottam az ott lévő védőnőket.


 

Ez a téma, remélem, olyan lesz, mint egy tóba dobott kavics, ami a résztvevőkben, olvasókban hullámokat kelt, majd tovább hullámzik a célcsoportokig ez az üzenet. Ez csak úgy működhet, ha aktív együttműködés alakul ki a társszakmák - a szülészek, védőnők és a fogorvosok - között, és ennek része lesz a célcsoport is, vagyis a kismamák és leendő kismamák.Ingyenes várandós fogászati szűrővizsgálat a koraszülöttek világnapja alkalmából

Helyszín: Dr. Lányi Krisztina rendelője, Kecskemét, Wesselényi utca 10.

Időpont: 2018. november 26., 12:00

Bejelentkezés szükséges! Telefon: +36-76/497-058 vagy +36-20/4890-879

 

A kecskeméti Koramentorházról

A mentorház három terápiás szobájában és tornatermében gyógytornász és konduktor tart mozgásterápiás foglalkozásokat, illetve csoportos gyermekfoglalkozásokra, szenzomotoros tréningekre egyaránt várják a korán érkezetteket. Hisz amint a Koramentorház mottója is szól: “Nagy a világ, ők is belenőnek.”, de ehhez célzott törődésre és fejlesztésre van szükség.

Gyásztanácsadásra, családkonzultációra, pszichológussal és mentálhigiéniés szakemberekkel való konzultációra ugyancsak lehetősége nyílik az érintett családoknak.

Elérhetőségeik:

  • E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
    Telefon: +3670/6787926, +3670/6787922 és +3670/6787929
  • Honlap
  • Facebook olda

 

KÉPGALÉRIA AZ ESEMÉNYRŐL

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 26 november 2018 15:40
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449