TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskemét most már mesekönyvvel is büszkélkedhet Pásztor Andi jóvoltából
13
2018 dec.

Kecskemét most már mesekönyvvel is büszkélkedhet Pásztor Andi jóvoltából

 

Dömping van mesekönyvekből, sorra kerülnek a boltokba az újabbnál újabb történetek, roppant nehéz lett a polc előtt állva dönteni, melyiket vegyük meg a gyerekünknek vagy rokonunk, barátunk csemetéjének. Segítünk a választásban! A kecskeméti Pásztor Andrea első gyermekkönyvét publikálta nemrég A platánfa álma címmel. A történet egyszerre megható, humoros és nagyon tanulságos, Nagy-Bán Kitti illusztrációi pedig roppant bájosak, úgyhogy még felnőttként is szívesen lapozgattuk.

 

A platánfa álma

  • Kiadó: Kecskeméti Televízió, 2018
  • Szerző: Pásztor Andrea
  • Illusztrátor: Nagy-Bán Kitti
  • Ajánlott korosztály: nagyobb óvodás és általános iskolás gyerekek
  • Megvásárolható: Líra Könyvesbolt, Korda Könyvesbolt, Kecskeméti Református Könyvesbolt, Piac és Vásárcsarnok, Kecskeméti Médiacentrum
  • Ára: 2700 Ft

 


Vajon vannak-e a fáknak érzéseik? Boldogok-e, ha virágoznak? Álmodnak-e télen, amikor megkopaszodva várják a tavaszt?

Pásztor Andrea A platánfa álma című könyve egy százéves fa és egy óvodás korú kislány szeretetteljes, megható kapcsolatába avatja be az olvasót a platánfa szemszögéből. A négy évszakot átölelő, több szálon futó történetében fontos emberi kérdéseket vet fel. Megismerhetjük a meséből a körülöttünk lévő világ sérülékenységét, a szeretet és a barátság cselekedetekben megnyilvánuló erejét.

A környezettudatos magatartásra neveléstől a társadalomismereti kérdések széles körén át a felelősségteljes barátságig terelgeti finoman a gyerekeket.

“Nem emlékszem pontosan, de talán egy álomkép fészkelte be magát a gondolataimba, hogy írni szeretnék egy mesekönyvet egy kislány és egy platánfa barátságáról” - meséli a szerző. “Kunfehértón, a szüleim háza előtt álltak platánfák, részben innen jött az inspiráció.”

Noha először publikált mesekönyvet, az írás közel áll Andihoz újságírói munkája miatt. Sőt, korábban már több történetbe belefogott: Julcsi kislánya 1. születésnapjára írt egy történetet, de akkoriban még nem igazán érezte, hogyan kell a gyerekek nyelvén mesélni. Aztán második lánya, Zsuzsi születésnapjára is készült egy mesekönyv, amit már Julcsi illusztrált. Mindkettőt be is köttették, de ezek megmaradnak családi emléknek.

Természetesen A platánfa álmát is Julcsi és Zsuzsi hallgathatta meg először, akik szorosabb barátságba kerültek a hatására a fákkal. Julcsi maga is ültetett egy platánt. A szerzői jogoknál ugyancsak fel lehetne tüntetni a két kishölgy nevét, ugyanis még javaslatot is megfogalmaztak édesanyjuknak a művel kapcsolatban. “Ki kellett például hagynom egy részt, annyira érzékenyen érintette Julcsit” - vallja be a szerző.

Mint ahogyan az élet sem csupa mese habbal, a történetben is felszínre bukkannak szomorú történések, traumák: például a válás. “Ez egy létező dolog, már nem döntögetünk vele tabukat” - indokolja Andi, miért mert kevésbé vidám szálakat is beleszőni a könyvbe. “Alapvetően Olívia és a platánfa barátságát szerettem volna bemutatni, köré pedig építettem egy cselekményt, amiben megjelennek a való világból vett események, karakterek - de egyik sem személyes indíttatású.”

A mesét Nagy-Bán Kitti grafikusművész egyedi stílusú illusztrációi díszítik, amelyek tökéletesen visszaadják a mese hangulatát. Nem csoda, hisz Kittit is mélyen megérintették Olívia és a platánfa kalandjai, így teljesen azonosulni tudott a mese érzelmi világával. “A legszebb mese, amit valaha olvastam” - állítja Kitti. “Különösen tetszett, hogy egy mozdulatlan fa meséli el a történetet, mégis rendkívül eseménydús a könyv.”

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 14 december 2018 14:00
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449