TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A havasi cincér meghódította az internetezők szívét
30
2018 dec.

A havasi cincér meghódította az internetezők szívét

 

2015 óta minden ősszel három fajt jelöl ki a Magyar Rovartani Társaság vezetősége, amelyek közül internetes szavazás választja ki a következő év rovarát. Idén a jelöltek a Kis Apolló-lepke (Parnassius mnemosyne), a Magyar tarsza (Isophya costata) és a Havasi cincér (Rosalia alpina) voltak, közülük pedig utóbbi zsebelte be a legtöbb voksot, így ő lett a 2019. év rovara.

 

Az Év madara, Év fája, Év vadvirága mintájára létrehozott Év rovara kampány célja, hogy a társadalom szélesebb rétegeinek figyelmét egy-egy rovarra hívja fel. Ezzel nemcsak az adott faj, hanem annak élete, életkörülményei is előtérbe kerülnek, így a rovar bemutatása a természeti folyamatok jobb megértését is elősegítheti. A védett vagy védendő fajok felmutatása a természetvédelem eszméjét terjeszti, egyben pedig a rovarvilágnak, mint a természet védelemre érdemes részének jelentőségére is felhívja a figyelmet.

 

Fotó: Rahmé Nikola

 

Havasi cincér – Rosalia alpina (Linnaeus, 1758)

 

A havasi cincér leginkább hegyvidéki bükkösökben él, általában 300 és 2000 métere tengerszint feletti magasságban (minél délebbre megyünk, annál magasabban, a bükk elterjedésének megfelelően). A havas hegycsúcsokhoz vagy a havasi legelőkhöz tehát nincs köze, így a „havasi” jelzője tulajdonképpen félrevezető. Más erdőtársulásokban sokkal ritkább, és azokban leginkább akkor fordul elő, ha elegyesen bükk is található bennük. Lárvája ennek megfelelően legtöbbször a bükk (Fagus sylvatica) fájában él.

Magyarországon a havasi cincér a Dunántúli- és az Északi-középhegységben, valamint a Mecsekben honos, és sok helyen gyakori. Megtalálható a Dunántúli-dombság egyes magasabb részein is. Egyetlen alföldi adata a Dráva mellékéről, Barcsról származik, ahol 2018-ban figyelték meg. A Dunától keletre, az Alföldön csak faáruval behurcolt egyedeket figyeltek meg városi környezetben.

A kifejlett bogarak nálunk általában július első felében jelennek meg, előbb a hímek, majd néhány nap múlva a nőstények is. Meleg, napos időben délelőtt 10–11 órától délután 4–6-ig aktívak.

Ha a közelben frissen kivágott fák találhatók, a hím bogarak odarepülnek; ha ilyenek nincsenek, 1–1,5 kilométeres felderítő repüléssel olyan helyet választanak, ahol álcázottak, de jól tudnak tájékozódni is. Territóriumtartók, vagyis a kiválasztott területüket védik. Rendszerint mozdulatlanul ülnek, csak a csápjuk szondázza a levegőt, de veszély esetén gyorsan elmenekülnek az ágak közé, vagy elrepülnek. Ha hím vetélytárs közeledik, ideges mozgással nekirontanak, és igyekeznek eltávolítani a területükről – néha az embert is megpróbálják elűzni. Ha a hím egy nőstény egyed feromonjait érzékeli a csápjaival, követni kezdi, és párosodni próbál vele. Ha a nőstény elrepül, nem követi, de ha a nőstény hajlandóságot mutat, egy órán át párzik vele, majd egy ideig még követi; így próbálja megakadályozni, hogy más hímek is a közelébe férkőzzenek. A kifejlett havasi cincérek élettartama néha csupán 10 nap, de három hétnél biztosan nem több.

A havasi cincér Magyarországon védett faj, természetvédelmi értéke 50 000 forint. Számos más európai országban is védett. A jövőben az egyik legnagyobb veszélyeztető tényező várhatóan a bükkös állományok visszaszorulása, illetve tudatos lecserélése lesz. Magyarországon a bükk egyike az éghajlatváltozás hatásaira legérzékenyebben reagáló fafajoknak, ezért az erdészeket is nagy feladat elé állítja a bükkösök megfelelő kezelése. Több esetben felmerült, hogy a bükkösök helyére erdőfelújításkor más, a szárazodó klímát jobban tűrő fafajokat kellene ültetni. Kérdés, hogy ez milyen hatással lesz a jövőben – a tápnövényspektrum szélesedése ellenére jelenleg is leginkább a bükkösökhöz kötődő – havasi cincérre.

 

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: vasárnap, 30 december 2018 13:17
Értékelés:
(1 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449