TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Összefogtak a kecskeméti szakemberek a szoptatás és az anyatejes táplálás népszerűsítéséért
21
2019 jan.

Összefogtak a kecskeméti szakemberek a szoptatás és az anyatejes táplálás népszerűsítéséért

 

Igyekeznek az anyatejes táplálásra ösztönözni az édesanyákat a Bács-Kiskun Megyei Kórház Újszülött Részlegén, 2018 óta immár újabb szakemberek bevonásával. Ilyen rövid idő alatt is nagy sikert könyvelhetnek el: 24 %-ról 50 % fölé nőtt a kizárólag anyatejes táplálás aránya - derült ki a pénteki sajtótájékoztatón.

 

Dr. Tálosi Gyula, a Csecsemő- és Gyermekosztály osztályvezető főorvosa nem győzte hangsúlyozni, mennyi jótékony hatása ismert az anyatejnek az immunrendszer fejlődésétől - az anya-gyermek közti lelki kapcsolat erősítésén át - a betegségek megelőzéséig, mint például a diabétesz vagy a különféle allergiák. Sőt, az anyatejjel táplált babáknak bizonyítottan magasabb az intelligenciájuk felnőtt korban.

“Nagyon nagy hiba, ha nem teszünk meg mindent annak érdekében, hogy a babák hozzájussanak ehhez a folyékony, fehér aranyhoz” – szögezte le.

 

 

“A cumisüveg nem a babakelengye tartozéka!”

 

Utal Dr. Kelemen Edit neonatológus, az Újszülött és Koraszülött Osztály vezető főorvosa az indokolatlan méreteket öltött tápszerhasználatra. Sok anya elhatárolódik a szoptatástól, illetve általános probléma, hogy nincsenek tisztában az anyatejes táplálással kapcsolatos tudnivalókkal, ezért összezavarodnak, félnek, elszunnyad bennük az anyai ösztön.

A kecskeméti anyák viszont olyan szempontból szerencsés helyzetben vannak, hogy a városban rendszeresen tartanak ingyenes születés- és szoptatásra felkészítő tanfolyamokat, a kórházon belül is.

A kecskeméti kórház szintén nagy hangsúlyt fektet az ún. aranyóra biztosítására, amikor is a babát közvetlenül a születés után a szülők mellkasára helyezik, mert a csecsemő a 45-50. percben ösztönösen keresi édesanyja mellét, így máris egymásra tudnak hangolódni. Kelemen doktornő elmondta, szeretnék az aranyórát kétórásra nyújtani.

 

 

A nők 98 %-a tud szoptatni, csak nem hiszi el magáról

 

“Felnőtt egy olyan generáció, amelyben elvették az anyától a szoptatás örömét - például az olyan szabályokkal, mint a baba három óránkénti etetése. Ez aláásta az anyatej termelődését, amit a tápszergyártó cégek remekül kihasználtak és egy jól profitáló iparágat építettek rá. Pedig tényleg nagyon ritka, mindössze 2 % az, aki betegség vagy bizonyos kezelések miatt nem szoptathat. Az anyák 98 %-a képes szoptatni gyermekét a megszületés után” - magyarázza Szabóné Kis Éva védőnő és laktációs szaktanácsadó, aki szerint az egységes kommunikáció hozhat fellendülést a szoptatás és az anyatejes táplálás újból népszerűvé tételében. “Az összes egészségügyi dolgozó, a védőnő, a szülész-nőgyógyász, a gyermekorvos és bárki, akivel egy terhes nő vagy egy friss anya találkozik, ugyanazt kell, hogy mondja, és akkor az anyák eltántoríthatatlanok lesznek.”

A méhlepény leválása indítja be hormonális szinten a tej termelődését, a tejelválasztást pedig onnantól az serkenti, ha az anya a csecsemő igényei szerint, a megfelelő technikával szoptat. Alapesetben ez elég, nincs szükség gyógyteákra vagy bármi egyébre a tejtermelődés fokozására.

Az anyatejet nem lehet túladagolni, amikor a baba jelzi, hogy éhes vagy szomjas, nyugodtan szoptathatja az édesanya, nem jó, ha egy külső irányítás programozza ezt be. Mint ahogyan azt sem lehet beszabályozni, meddig kell szoptatni. A szopási ösztönt 15 hónapos és 4 éves kor között növik ki a gyerekek. Kerülendő, hogy az anya csak a társadalmi nyomás miatt, kényszerből hagyja abba a szoptatást, mert a környezete szerint már túl nagy a gyermeke ehhez, miközben még esetleg sem ő, sem a baba nem érett meg az elválasztásra.

 

 

Tudtad? Kecskeméten leadhatod és igényelhetsz is anyatejet!

 

Persze sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor saját édesanyja mégsem tudja szoptatni csecsemőjét, ilyenkor nyújt óriási segítséget az Anyatejgyűjtő Állomás, amely összegyűjti az anyatejet azon édesanyáktól, akiknek a saját gyermekük szoptatásán túl többletként termelődő teje is van. Noha sokan idegenkednek attól, hogy más anya tejével táplálják gyermeküket, a rendszer teljesen biztonságos, az anyák szigorú orvosi vizsgálatokon esnek át, illetve a tejet hőkezelik. Háztól-házig ugyancsak működik az anyatej adása, az orvosi vizsgálat és a pasztörizálás természetesen ilyenkor is kötelező.

 

Anyatejgyűjtő Állomás

  • 6000 Kecskemét, Piaristák tere 7.
  • Telefon: 76/514-065
  • Védőnő: Török Zita
  • Anyatej átvétele, kiadása: minden nap 6.30-8.30 között

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 21 január 2019 18:51
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449