TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Legyen Kecskeméten Ehető játszókert?
30
2019 jan.

Legyen Kecskeméten Ehető játszókert?

"Designed by Freepik" "Designed by Freepik"

 

Szerinted a gyerekeknek az iskolában meg kellene tanítani, hogyan termesszenek élelmiszert? Mit gondolsz, élveznék a kerti munkát? Egy zseniális kezdeményezésre bukkantunk, és őszintén szólva, már drukkolunk, hogy Kecskeméten is megvalósuljon az Ehető játszókert!

 

 

Az Ehető játszókertet angol mintára honosította meg Hagyáné Takács Ibolya mezőgazdasági technikus. A gyermekek környezeti nevelését elősegítő program háztáji és önellátó gazdálkodásra oktat, játékos kertészkedéssel, mesés előadásokkal. Minden a mezőkovácsházi kertészetben kezdődött, azóta azonban az országban sokfelé megismerkedhettek a kezdeményezéssel az óvodák, iskolák. Természetes, egészséges zöldségeket, gyümölcsöket, gyógy- és fűszernövényeket termesztenek a gyerekek felnőttek segítségével.

 

 

“Mezőtündér meséin keresztül ismerkednek meg a gyermekek a termesztés alapjaival, a gyógy- és fűszernövények szerepével. Ezzel együtt játékos, kertészkedős, interaktív foglalkozás keretében ismereteket szerezhetnek a biológiai sokféleségről, a tájfajta vetőmagok sokszínűségéről, az őshonos gyümölcsfák, bokrok, paraszti, hagyományos gazdálkodásban betöltött szerepéről” - részletezi Hagyáné Takács Ibolya. “Az így szerzett tudást pedig a gyakorlatban is hasznosítják, együtt ültetik el az óvoda udvarán a magvakat, gondozzák a növényeket, majd szüretelik le munkájuk gyümölcsét, a vegyszermentes termést.”

„Úgy látom, hogy a mostani gyerekeknek nagyon sok elfoglaltságuk van, de ez kizökkenti őket abból, ami muszáj feladat, és egy olyan elfoglaltságot nyújt nekik, amin nem érzik, hogy kötelező jelleggel végzik.”

 

 

Hagyáné Takács Ibolya olyan közoktatási intézmények pedagógusait, szülői közösségét, továbbá települések önkormányzatát célozza, akik nyitottak a kertészkedésre, a természet szeretetére és tiszteletére, szűkebb és tágabb környezetük védelmére. Ugyancsak várja olyan település jelentkezését, ahol van megfelelő terület, hogy az iskolakerten kívül nagyobb méretű tankertet, bemutató kertet, tanösvényt is ki lehessen alakítani.

 

Kapcsolatfelvétel:

  • Hagyáné Takács Ibolya mezőgazdasági technikus, Ehető játszókert program
  • privát üzenetben a Facebookon vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 30 január 2019 09:24
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449