TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Passzold vissza tesó! A megunt, elhasználódott holmidat vidd vissza a megfelelő helyre Kecskeméten!

05
2019 febr.

Passzold vissza tesó! A megunt, elhasználódott holmidat vidd vissza a megfelelő helyre Kecskeméten!

 

Ugye nem támogatod a csimpánzok életterének kipusztítását? És mondd, hogy szerinted sincs rendben, hogy gyerekek nehéz fizikai munkát végeznek éhbérért egy fejlődő országban? Akkor egyrészt vásárolj kevesebbet, másrészt a már megunt, elhasználódott holmidat vidd vissza a megfelelő helyre Kecskeméten! Mutatjuk, mit hova!

 

 

 

Passzold vissza tesó!

 

Kecskeméti gyűjtőpont: Café Frei, Malom Központ, Korona u. 2.

 

Passzold vissza tesó! címmel a Jane Goodall Intézet - az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével - kampányt indított, amelynek célja a magyar háztartásokban meglévő, használaton kívüli mobiltelefonok visszagyűjtése.

Amikor nem azért akarod lecserélni a mobiltelefonod, mert végleg tönkrement, hanem azért, mert kijött egy újabb, szebb, okosabb, tetszetősebb változat, jusson eszedbe, mi áll számos elektronikai készülék készítésének hátterében!

 

 

A mobiltelefonok, laptopokok, gps-ek, táblagépek előállításához szükséges koltán nevű ásványt Afrikában, veszélyeztetett fajok, pl. gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket. Ezt a folyamatot szeretné megfékezni a Jane Goodall Intézet, így elhatározták, hogy a mobilokat újrahasznosítás céljából összegyűjtik. Arra kérnek mindenkit, hogy nézzen körül otthon, vegye elő, keressen egy általuk létesített gyűjtőpontot, és dobja be a kihelyezett dobozukba.

 

 

A világ koltán készletének 80% Afrikában található, ennek is nagy része a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A bányák jó része illegális. A tantalit (koltán) az arannyal, az ónnal és a volfrámmal együtt a "konfliktusos ásványok" közé tartozik. "Háborús ásványoknak" ill. "véres ásványoknak" is nevezik. A Blood Coltan c. dokumentumfilmben látható, hogy a fegyveresek sokszor rabszolgaként dolgoztatják a kongóiakat - kicsi gyerekeket is! - a koltánbányában, és amikor már annyira kimerültek, hogy nem tudnak tovább dolgozni, akkor egyszerűen elvágják a torkukat. A körülmények maguktól értetődően nyomorúságosak, kézzel, szinte őskort idéző eszközökkel folyik a kitermelés, munkavédelemről nem is beszélhetünk, s mivel a tantalit enyhén radioaktív, a megbetegedések is gyakoriak.

2018-ban 5.100.000.000 mobil jutott a 7.6 milliárd emberre. 1996-óta 6.000.000 ember halt meg a koltán bányászat következtében. Számítások szerint, ha a növekedési tendenciák ebben az ütemben folytatódnak 2025-re a 8.6 milliárdnyi emberiségből 5.9 milliárd előfizető lesz. Ebből következően 2020-ra a koltán kereslet meghaladhatja az 1000 tonnát.

 

Legyél tudatos vásárló! Ne a divat határozza meg, mire van szükséged és milyen gyorsan cseréld használati eszközeidet! És ne dőlj hátra, hogy ez nem az egyén, hanem a gyártó felelőssége! Minden egyes vásárló minden vásárlásával üzen a gyártónak! Üzend azt, hogy nem kérsz évente új kütyüt!

 

Ha a telefon végleg javíthatatlan, add le újrahasznosításra, hogy minél több koltán (is) kerüljön vissza a gyártási körforgásba!

Ha szeretne valaki gyűjtőpontot a munkahelyén, az irodaházban ahol dolgozik, az iskolában ahol tanul, vagy akárcsak egy rendezvényen tudja biztosítani számukra a megjelenést, és meg is hirdeti a leadás lehetőségét, akkor bátran keresse meg a szervezőket az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. Várják cégek jelentkezését is, akik a lecserélt céges flotta-telefonjaikat ajánlanák fel.

 

 

Trendin rohanunk a vesztünkbe

 

Észrevettétek, hogy évszakonként akár már 4-5 alkalommal is váltják egymást a kollekciók a fast fashion-láncokban? Párosulva a szintén elképesztő gyakorivá vált leárazásokkal. Bizonyára nem árulunk el nagy újdonságot, hogy minden korábbinál több ruhát fogyasztunk a fejlett világban. A divatipar méretével együtt nő a szennyezés és a kár, amit az élővilágunknak okozunk. Szén-dioxid-szennyezés, vízpazarlás, vegyszerek, etikátlan munkakörülmények és mérhetetlen mennyiségű szeméttermelés - ezek a fogalmak nem igazán jutnak eszünkbe, amikor megvesszük a 20., teljesen felesleges blúzt, csak mert most épp a pöttyös a nagy divat, nekünk meg épp ilyen nem lóg a szekrényünkben.

 

A ruhagyártás maga az ökológiai katasztrófa: a második legszennyezőbb iparág a világon!

 

Természetesen e tekintetben is az lenne a legjobb, ha nem vásárolnánk ész nélkül és ellenállnánk a fogyasztói társadalom egyre durvább méreteket öltő nyomásának. Ha ilyen tempóban növekszik a divatipar, akkor hiába minden próbálkozás az egyre zöldebb technológiákra (gyártás és újrahasznosítás terén egyaránt), egyszerűen a bolygónk belefullad a szemétbe és a vegyszerbe - persze ez nem csupán az öltözködéssel kapcsolatos vásárlási szokásaink sürgős megváltoztatását teszi szükségessé.

A mobiltelefonokhoz hasonlóan az is előrelépés azonban, ha visszaviszed a már nem használt ruháidat, hogy ne a kecskeméti szeméthegyek növekedéséhez járulj vele hozzá. Cuccaidat leadhatod például az adományboltokban vagy a következő kezdeményezések keretében:

 

 

Ruhacsere: Gyűjtő időszak

 

Helyszín: KÖZ-tér/10 perc, Kossuth tér 4.

Leadás: keddtől péntekig 14.00-20.00-ig

 

Ha akadnak felesleges ruháid, amelyek jó kondícióban vannak, de mégis tavaszi frissességre vágysz, ez a tökéletes alkalom számodra! Hozd el ezeket a gyűjtőpontunkba (a Kecskeméti Ifjúsági Otthon, Köz-tér-Perc pince klubjába), hogy megkaphasd a kuponod, amelyet a leadott ruhákért kapsz és 3 ruhadarab hazavitelére jogosít fel a ruha csere napján.

Ruhacsere időpontja: 2019.03.08. 08.00-20.00

 

 

H&M Ruhagyűjtési program:

 

Vidd el felesleges ruháidat egy zsákban a helyi H&M üzletbe. Minden textíliát örömmel fogadnak – bármilyen márkájú, bármilyen állapotú legyen – akár fél pár zokni, viseltes hatású póló vagy régi lepedő. A textíliákat elküldik a legközelebbi újrahasznosítási üzembe, ahol kézzel különválogatják. A viselésre alkalmas darabokat világszerte használt ruhaként értékesítik. A nem hordható ruhaneműkből új termékek készülnek, például környezetbarát kollekciók vagy háztartási törlőkendők. Azok a textíliák, amelyek az átalakításra is alkalmatlanok, szálakra bontva új esélyt kapnak, vagy például az autóipar használja fel őket a rezgéscsillapító és szigetelő anyagok gyártásához. A fennmaradó használt ruhaneműt az újrahasznosítással kapcsolatos kutatásokra, valamint jótékony célokra ajánlják fel.

Minden zacskó leadott textíliáért egy utalványt adnak, amelyet felhasználhatsz a következő vásárlásodhoz.

 

H&M Kecskeméten:

  • Malom Központ, Korona u. 2.
  • Tesco, Talajfa köz 1.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: szerda, 06 február 2019 11:28
Értékelés:
(6 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449