TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Kecskemét arcai: Dr. Szentannay Judit
07
2019 márc.

Kecskemét arcai: Dr. Szentannay Judit

Fotó: Petróczi Réka Fotó: Petróczi Réka

 
Láthatatlan vírusok és ádáz baktériumok ellen harcol, ennek ellenére mindig csinos és mosolygós. Sztetoszkópból egész gyűjteménye van, de tudna még ötleteket adni a gyártóknak a dizájnos kivitelezéshez. Elég egy inspiráció ahhoz, hogy szédületes sebességgel és akarattal kormányozza magát az újabb szakvizsgák és kihívások elé. Kórházi orvosból mentőorvos, mentőorvosból orvos-közgazdász, közgazdászból házi gyermekorvos lett, és az új szerelem a gyermek gasztroenterológia. Maximalista, nem mellesleg szó szerint a vérében van az orvoslás - Dr. Szentannay Judit büszkén mesélt nekünk a nagypapától felívelő orvosdinasztiáról is.

 

Kecskemét arcai című sorozatunkban neves, kevésbé ismert, vagy egyáltalán nem ismert kecskemétiekről mesélünk, akik alakítják, formálják a várost, színesítik a kecskeméti életérzést: lehetnek nők, férfiak, művészek, vállalkozók, sportolók, önkéntesek, hétköznapi hősök. Ami fontos: köztünk, értünk, velünk élnek.

 
Rendelői életkép

 

Trendalelke.hu: Nap mint nap vírusokkal és baktériumokkal élsz együtt. Hogyan turbózod fel az immunrendszeredet? Van valami csodaszer a birtokodban?

Dr. Szentannay Judit: Én már annyit találkoztam velük, hogy nem bírnak ledönteni a lábamról, A legjobb módszernek a fertőtlenítővel történő kézmosást tartom a fertőzések megelőzésében.

 

Luca lányod a Semmelweis Egyetem orvostudományi karán tanul, és éppen gyermek gasztroenterológiából írta első helyezést érő rektori pályamunkáját Alakul a Szentannay-orvosdinasztia?

A nagyapám is - aki szintén Szentannay volt - orvosként praktizált, úgyhogy tulajdonképpen vele indult a dinasztia. Ő még falusi orvosként, lóháton járva gyógyított. A nagybátyámnak is ő mentette meg az életét, aki a ‘30-as években koraszülöttként jött a világra, nagyon kis súllyal. Nem fejlődött, így már élet-halál között ingadozott, amikor nagyapám vércserét alkalmazott. Siker koronázta döntését: 80 éves elmúlt a nagybácsim és jó egészségnek örvend. Emellett egyébként kiváló sportoló is volt a papám: az olimpián rövidtávfutásban indult.

Édesapám ugyancsak orvos szeretett volna lenni, de mivel kulák származású volt, semmi esélye sem lett volna bekerülni az egyetemre abban az időben. Nagy szívfájdalma maradt, hogy le kellett mondania erről a hivatásról. Eztán jöttem én, és most már valóban a lányom is erre a pályára készül.

De nem volt rajtam családi nyomás, nem is akartam már óvodásként orvos lenni. Jól tanultam a gimnáziumban, és amikor eljött a felvételi ideje, akkor az orvosira jelentkeztem. Nem bántam meg! A lányom ugyancsak saját döntése alapján választotta ezt a hivatást. Jelenleg ötödéves a SOTE-n, már most PhD ösztöndíjas. Sokat szakmázunk, mivel mindkettőnket nagyon érdekel a gyermekgyógyászat. A férjem ugyancsak egészségügyben tevékenykedik gyógyszerészként -, nagyon büszke ránk, mindenben támogat minket.

 

Egy gyermekorvos hogyan neveli a saját gyermekét? Teljesen lazán vagy rá tud görcsölni a rázósabb helyzetekre, például amikor a gyerkőc veszélyes tüneteket produkál?

Szerintem ez nem azon múlik, gyermekorvos-e a szülő, inkább habitus kérdése. Én nem tartozom az aggódó szülők táborába. Orvosként ugyancsak igyekszem rugalmasan követni a generációváltásból fakadó változásokat. A mai szülőknek teljesen más a hozzáállása, mások az elvárásaik. Felgyorsult a világ, bizonyos dolgokban rendkívül tájékozottak, másban épp ellenkezőleg, türelmetlenebbek az emberek a gyógyulást illetően. Néha megküzdök azokkal, akik vagy online - például egy kép alapján - várják a segítségem, vagy az internet alapján már öndiagnózist állítottak fel és azzal érkeznek hozzám. Az esetek többségében ilyenkor sokkal kisebb a baj, mint vélik.

 

A mosoly és jókedv a terápia része Dr. Szentannay Judit rendelőjében

 

Előbb a kecskeméti kórház gyermekosztályán, majd az országos mentőszolgálatnál mentőorvosként dolgoztál. Egy gyógyszercégnél tett kitérő után 2007 óta házi gyermekorvosként praktizálsz. Az egzotikus hangzású oxyológiából (sürgősségi orvoslás), csecsemő és gyermekgyógyászatból és immár gyermek gasztroenterológiából is rendelkezel szakvizsgával. Melyik terület a legnagyobb szerelmed?

Nincs külön egy terület, amely közelebb áll a szívemhez, mint a többi. Az egész összeáll egy nagy szerelemmé. Az egyetemről kikerült frissdiplomás orvosként a szomszéd néni hirtelen rosszullétében segédkeztem, ez inspirált arra, hogy a sürgősségi orvoslásba (oxyológia) jobban beletanuljak, így kerültem a mentőkhöz. Nagyon élveztem a rohamkocsin dolgozni! Mindezt már gyermek mellett tettem, úgyhogy előfordult, hogy a mentőautóval mentünk a bölcsibe. Ekkor úgy éreztem, váltanom kell. Így jött a gyógyszeripari multi, amiből szintén sokat tanultam és profitáltam. A szívem mélyén azonban visszavágytam a gyógyításhoz, szakvizsgáztam gyermekgyógyászatból, és elindítottam a praxisom. A legfrissebb utam a gyermek gasztroenterológia, amihez jó adag inspirációt kaptam a gyermekgyógyászati szakvizsgára készülve az ország szerintem egyik legjobb szakembere, Dr. Polgár Marianne PhD mentorálása alatt. Úgy gondolom, jót tesz az embernek, ha időnként picit mással foglalkozik, mint addig.

 

Bele lehet unni a sokadik hányás-hasmenés vírusba?

Inkább azt mondanám, nehéz fenntartani az alaposságot akkor, ha már az ötszázadik pácienst vizsgálom ugyanazokkal a tünetekkel. Erre van egy tanulságos történetem: még házi gyermekorvosként helyettesítettem, akkor esett meg, hogy iszonyú sok beteg érkezett, már-már úgy éreztem, mintha a fronton lennék, nem akartak elfogyni, közben folyton csengett a telefon, ráadásul mindenki hányás-hasmenés-láz kombinációval türelmetlenkedett a váróban. Bejött egy kisgyermek, a szülei elsorolták ugyanazokat a tüneteket, mint az előtte lévő 25 gyerek szülei. Megvizsgáltam, semmi különöset nem találtam. Közben csörgött a telefon, amit csak azért vettem fel, mert abban a rendelőben az volt a szokás, én a saját rendelésemen nem telefonálok. Beszélgetés közben néztem a gyereket, láttam, hogy alszik. Rákérdeztem az anyukájánál, miért ilyen fáradt. Kiderült, hogy már előző nap is sokat aludt, alig lehetett felkelteni. Ez kongatta meg bennem a vészharangot. Újra megnéztem, kötött volt a tarkója: agyhártyagyulladása volt… Szakvizsga előtt álló fiataloknak, akik jönnek hozzám tanulni, mindig elmesélem ezt.

 

Maximalista vagy?

Valaki ezt negatív fogalomként kezeli, szerintem nem az. Akkor kezdek el valamit, ha azt maximálisan végig tudom vinni. Jelenleg azon dolgozom, hogy itt, Kecskeméten létrehozzak egy szakmailag színvonalas és felkészült gyermek gasztroenterológiát.

 

Nem csak Kecskeméten vagy aktív. A Magyar Gyermekgyógyász Társaság alapellátási szekciójának gasztroenterológiai munkacsoportját is vezeted.

Az egyik leglényegesebb feladatunk jelenleg, hogy meghozzuk a fiatalok kedvét ehhez a hivatáshoz, ugyanis egyáltalán nem biztos, hogy 10 év múlva lesz még házi gyermekorvosi praxis. A háziorvosok és főleg a házi gyermekorvosok átlagéletkora aggasztóan magas, 58 év körüli, utánpótlásról pedig alig beszélhetünk. Próbálunk az átszervezésre is terveket szőni, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy vegyes háziorvosi ellátásban a gyermekek nem kapják ugyanazt a színvonalú ellátást, mint egy gyermekgyógyászati praxisban, hisz egy háziorvos felnőttekre specializálódott elsősorban. A gyermekgyógyászat ráadásul nagy hangsúlyt fektet a prevencióra: a felnőttkorban kezelt krónikus kórképek kialakulása ellen ebben a korosztályban még sokat tehetünk.

 

Folyamatosan bővül a rendelő stílusos dekorációkkal

 

Mi az, ami téged stresszmentesít?

Tudatosan szánok időt a pihenésre, a telefonomon sem érnek el 0-24 órában. Csak így tudok ugyanolyan odaadással gyógyítani hétről hétre. Az orvos is emberből van! Nagyon szeretek színházba járni - bérletünk van Kecskeméten és Budapesten is, vagy gyakran járunk foci- és kosármeccsre. Utazni ugyancsak szeretek, illetve olvasni. A férjem viszont a múltkor rám szólt, hogy ne csak szakkönyveket olvassak, de nem tehetek róla, nagyon szívesen tájékozódom a szakmámon belül a szabadidőmben is. Viszont most el fogom kezdeni az Így szerettek ők c. könyvet, igaz, az éjjeliszekrényen még rajta pihen egy gyermekkori allergiákról szóló szakkönyv, de majd megfordítom a sorrendet.

 

Mindig nagyon csinos vagy. Hogy csinálod? Sportolsz? Érdekel a divat?

Egyetemig társas táncoltam, mostanság sajnos nincs ilyesmire időm. Nemcsak az öltözködés érdekel egyébként. Ha nem orvos lennék, akkor biztosan lakberendezőként dolgoznék, kisimul a lelkem, ha egy-egy gyönyörű enteriőrt látok, imádom a színeket.

 

Van kedvenc kecskeméti helyed? Ahol mindig fel tudsz töltődni?

Az otthonunk! Meleg, barátságos hely, ahol kizárom a külvilágot.

 

Szerinted milyen legyen Kecskemét 5 év múlva?

Nagyon tetszik Kecskemétben, hogy őrzi a klasszikus dolgokat, a műemlékeket, a hagyományokat, miközben modernizálódik is, de jó lenne, ha a fiatalokat is itt tartaná. Szeretném, ha egy fiataloktól pezsgő város lenne Kecskemét! Hiszek abban, hogy a város fejlődése ezt hozza majd magával.

 

Köszönet a fotókért Petróczi Rékának!

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 március 2019 18:45
Értékelés:
(9 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449