TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Bevállalod az 1000 óra a szabadban kihívást 2019-ben?
07
2019 márc.

Bevállalod az 1000 óra a szabadban kihívást 2019-ben?

 

Az USA sok egészségtelen kezdeményezés szülőföldje, de időnként kimondottan tetszetős dolgok indulnak hódító útjukra a tengerentúlról: szerintünk ilyen az a kihívás is, amely arra buzdítja a szülőket, hogy töltsenek el gyerekeikkel legalább 1000 órát a szabadban egy év alatt. Persze nem kell ehhez szülőnek lenni! Szinglik, párkapcsolatban élők, fiatalok, szépkorúak - bárki csatlakozhat, biztosan nem fogja megbánni!

 

 

 

A Michiganben élő 5 gyermekes Ginny és férje feltették egymásnak a nagy kérdést: miért üresek általában a parkok, játszóterek? Aztán döbbenten olvasták a javaslatot, miszerint az az ideális, ha a gyerekek naponta 4-5 órát töltenek a szabadban. Képtelenségnek gondolták, de inkább kihívást kreáltak belőle. Ginny azt mondja, a legklasszabb időket a szabadban töltve élték át családként.

Innen jött nekik az ötlet, hogy másokat is arra sarkallnak, irány a természet! Az 1000 órát a szabadban egy év alatt kihívás azt jelenti, hogy hetente kb. 20 órát töltünk a szabad ég alatt, ez naponta átlagosan kicsit több mint két és fél óra. Egy jó kis hétvégi kirándulással a felét simán ki is pipálhatjuk egy nap alatt!

Egyébként a kutatások szerint egy átlagos amerikai gyermek 1200 órát tölt képernyő előtt évente. Döbbenet, igaz? És nem hisszük, hogy a magyar statisztika sokkal jobb lenne. Tv, számítógépes játékok, Xbox, tablet, YouTube videók, okostelefon, VR-szemüveg… Megannyi kütyü vív harcot a gyerkőcök és (ne legyünk álszentek!) a felnőttek figyelméért és szabadidejéért.

 

 

Pedig ha visszagondolok a legmenőbb gyerekkori élményeimre, olyasmik jutnak eszembe, mint a bicajozás a cimborákkal, a természetjáró szakkör, a játék a kutyáimmal, a családi barangolások vagy csak a dédi kertjének végtelen játéklehetőségei, de még arra is határozottan emlékszem, hogy ha valakit a barátok közül szobafogságra ítéltek, az tényleg börtönként hatott.

 

 

Persze meg lehet találni az arany középutat a kütyük és a kinti elfoglaltságok között! Nemrég írtunk például arról, hogy szuper magyar applikáció készült túrázóknak: Magyarország online, interaktív térképes útikönyve gyalogtúrázóknak, kerékpárosoknak és vízitúrázóknak, beépített túratervezővel, valamint több száz előre elkészített túraajánlattal és ezernyi látnivalóval, amelyek mindegyikéhez részletes ismertető és számos fénykép tartozik. Röviden ezt nyújtja a Természetjáró alkalmazás. Bővebben itt olvashatsz róla.

 

Fotó: Kis Ferenc

 

Tudjuk, gyerekekkel milyen nehéz megszervezni egy kirándulást, de nem kell rögtön több száz kilométeres útban gondolkodni, Kecskemét környéke szerencsére bővelkedik a látnivalókban. Szerintünk a legtökéletesebb stresszmentesítő hely a közelben a Tőserdő és Tiszaalpár - ahol tollas barátainkkal pihenhetünk és a felújított Árpád-kori falurekonstrukcióba is bekukkanthatunk. A megye ugyancsak változatos kirándulóhelyekkel csábít Afrikát idéző hangulattól a biciklizés alföldi fellegváráig.

 

 

Kecskemétről sem feltétlenül kell kimozdulnunk, a város zöld tüdeje bármikor több óra elfoglaltságot nyújt kicsiknek és nagyoknak, illetve a Kecskeméti Arborétum, a Nyíri-erdő és a Vackor Vár Erdei Iskola szintén minden évszakban vonzó kirándulóhely, 2019-ben is számos programmal csábítanak.

Az 1000 óra természetesen ne legyen egy kényszer, mert akkor pont nem éri el a célját, hogy visszataláljunk a szabadban töltött percek nyújtotta örömhöz. Inkább csak szolgáljon egy emlékeztetőül, hogy ne csak a 21. századi kikapcsolódási lehetőségek jussanak eszünkbe, amikor programot keresünk a családnak.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 07 március 2019 21:33
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449