TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Mi szem-szájnak ingere - így jellemeznénk az új kecskeméti termelői piacot

29
2019 márc.

Mi szem-szájnak ingere - így jellemeznénk az új kecskeméti termelői piacot

 

Frissen sült kenyér, bukta és kürtőskalács illata lengte be a Budai utcai piacteret. Múltidéző képek és eszközök közt sétálva, gőzölgő turbolya teát kóstolva, hegedűszó kíséretében vethették bele magukat a vásárlásba a kecskemétiek pénteken, az újonnan életre hívott Slow Food Termelői Piacon. Vegyszermentes, termelői zöldségek, házi sajtok, egészségturbózó gyümölcslevek és még sok más finomság és szépség kerültek a kosarakba.

 

 

 

Slow Food Termelői Piac

 

Helyszín: Budai utcai Piaccsarnok szabadtéri részének hátsó felén

Időpont: minden hónap utolsó péntekjén, 6.00 – 14.00 (május 1-től: 5.30 – 14.00)

 

Nemcsak ehető termékeket vásárolhatunk a havi rendszerességgel megjelenő árusoknál: számos kézműves, egyedi portékára lecsaphatunk magunknak vagy épp ajándékba: kerámiák, nemezelt csodák, újrahasznosítás szellemében készült holmik, kézzel varrott táskák és kiegészítők, horgolt állatkák és ékszerek várják gazdájukat. Nem tudnánk felsorolni, mi minden csábított az árusok standjain.

 

 

A péntek reggel piacozók testközelből ismerhették meg a kenyérkészítés rusztikus paraszti hagyományát. Kismalomban őrölték szemünk láttára lisztté a búzaszemeket, hagyományos fateknőben kelesztették a kenyeret, amely aztán a kemencében sült ropogós barnára. A gyermekeknek frissen sült buktával kedveskedtek, amelynek készítését ugyancsak végigkövethették.

 

 

A nejlonzacsimentesség egyelőre nem valósult meg maradéktalanul, azonban már láttunk klassz, környezetbarát megoldásokat: például a régi matematika könyv lapjaiból fércelt díszcsomagolást.

 

 

A Slow Food Termelői Piac célkitűzése, hogy a termelőktől közvetlen út vezessen a vásárlókhoz – így a jó, tiszta és fair elvét követve a lehető legfrissebb, legegészségesebb, legízletesebb termék a lehető legrövidebb úton és a legolcsóbban kerüljön a vásárló asztalára.

 

 

Csak olyan gazdálkodók és kézműves termelők/előállítók jelenhetnek meg ezen a piacon, akik közvetlenül maguk termesztik, tenyésztik vagy állítják elő az ott árusított élelmet. Közvetítők részvétele nem engedélyezett. A termelőknek fenntartható mezőgazdasági gyakorlatot kell folytatniuk, be kell tartaniuk az állat-jólét szabályait, és - ahol csak lehetséges - védeniük kell a biológiai sokféleséget. Csak olyan termékek jelenhetnek meg, amelyeket természetes és hagyományos, a környezetet tiszteletben tartó módon állítanak elő.

 

Képgaléria a nyitó alkalomról:

Fotók: trendalelke.hu

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 29 március 2019 12:16
Értékelés:
(3 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449