TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ A csodaszép magyar mandulafa lett az Európai Év Fája!
29
2019 márc.

A csodaszép magyar mandulafa lett az Európai Év Fája!

 

Három év után ismét magyar fa lett az Európai Év Fája verseny első helyezettje, így a vetélkedő kezdete, 2010 óta már negyedik alkalommal nyerte el hazánk fája a címet (és először azóta, hogy két fára lehet szavazni). Februárban több mint 310 ezren szavaztak Európa szerte a kedvenc fájukra, ebből a Havi-hegyi mandulafa 45 132 szavazatot szerzett. A második helyet szoros versenyben az orosz Abramtsevói tölgy nyerte el, a harmadik pedig Portugália fája lett. A mandulafa ezúton is köszöni mindenkinek a rá leadott sok-sok szavazatot!

 

 

Idén már tizenöt ország vett részt a versenyben, Magyarországot a pécsi Havi-hegyi mandulafa képviselte, mely 2018-ban győzött az Ökotárs Alapítvány által szervezett magyarországi Év Fája versenyen. A fákra február 1. és 28. között a www.treeoftheyear.org oldalon lehetett szavazni. Az eredményre március 19-én a brüsszeli Európa Parlamentben tartott ünnepélyes díjátadón derült fény.

A Havas Boldogasszony-templom előtt álló mandulafa 135 éve örvendezteti meg virágaival a látogatókat. A versenybe a Jurassic Természetismereti és Túraklub jelölte.

 

Elindult az idei verseny!

 

Idén is megmérettethetik magukat azok a fák, amelyek fontos szerepet töltenek be a helyi közösség, a környéken élők életében. Március 21-én, a csillagászati tavasz első napján már indult is a jelölés a 2019-es Év Fája versenybe, és a Föld Napjáig, április 22-ig tart. A korábbi évekhez hasonlóan az Év fája weboldalon keresztül lehet beküldeni a nevezéseket, a fa vagy facsoport történetét és képeit mellékelve. Bárki jelölhet - családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. Nem számít azonban a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora.

A nevezett fák, illetve facsoportok közül az versenyt szervező Ökotárs négytagú szakmai zsűrije választja ki azt a 12-15 döntőst, amelyekre a közönség a júliustól októberig tartó voksolás folyamán szavazhat majd – itt fog eldőlni, hogy melyik fa nyeri el a címet ebben az évben. Az Év Fája egy egészségügyi felmérésben részesül, és ha szüksége van rá, egy speciális ápolásra szóló utalványt is kap, amit a díjátadó ünnepség keretében nyújtanak át a fát jelölőknek (várhatóan novemberben).

2011 óta a zsűri minden évben kiválasztja a Hős Fát is a döntősök közül. Erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várják, amelyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek, vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával szeretnék – legalább jelképesen – elismerni azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák, a zöldterületek megmentése érdekében. A verseny döntősei közül az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(0 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449