TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Märcz Fruzsina megosztotta velünk kedvenc versét - mi ezzel ünnepeljük József Attila születésnapját
10
2019 ápr.

Märcz Fruzsina megosztotta velünk kedvenc versét - mi ezzel ünnepeljük József Attila születésnapját

 

A magyar költészet napja alkalmából a kecskeméti Katona József Színház színművésznőjével beszélgettünk a versek életszépítő, lélekgyógyító és személyiségformáló tulajdonságairól, kortalanságukról és persze megosztjuk veled, melyik a kedvenc verse Märcz Fruzsinának és miért kötődik hozzá gyerekkora óta.

 

Kosztolányi Dezső: Mostan színes tintákról álmodom


Mostan színes tintákról álmodom.

Legszebb a sárga. Sok-sok levelet
e tintával írnék egy kisleánynak,
egy kisleánynak, akit szeretek.
Krikszkrakszokat, japán betűket írnék
s egy kacskaringós, kedves madarat.
És akarok még sok másszínű tintát,
bronzot, ezüstöt, zöldet, aranyat,
és kellene még sok száz és ezer
és kellene még aztán millió:
tréfás-lila, bor-színű, néma-szürke,
szemérmetes, szerelmes, rikító,
és kellene szomorú-viola
és téglabarna és kék is, de halvány,
akár a színes kapuablak árnya
augusztusi délkor a kapualján.
És akarok még égő-pirosat,
vérszínűt, mint a mérges alkonyat
és akkor írnék, mindig-mindig írnék,
kékkel húgomnak, anyámnak arannyal.
arany-imát írnék az én anyámnak,
arany-tüzet, arany-szót, mint a hajnal.
És el nem unnám, egyre-egyre írnék
egy vén toronyba, szünes-szüntelen.
Oly boldog lennék, Istenem, de boldog.

Kiszínezném vele az életem.

1910

 

Trendalelke.hu: Miért ez a kedvenced?

Märcz Fruzsina: Nagyon szeretem a verseket. Olvasni, hallgatni és mondani is. Ennél fogva nincs olyan, hogy konkrét kedvenc. De ha választanom kell egy olyat, ami nagyon közel áll hozzám, és több szálon is kötődik az életemhez, hát akkor ez lenne az. Nem titok, gyerekként gyakran jártam versmondó versenyekre, emlékeim szerint többnyire nyertem is (bár lehet, hogy csak az idő szépíti meg ezeket az emlékeket, és nem is volt ekkora sikerem, ki tudja). Ezt a verset már általános iskolánként is mondtam versenyen.

Később, mikor a Színire felvételiztem, ugyancsak benne volt a repertoáromban. Azt hittem, tudom már, hogyan kell mondani, mert régóta foglalkoztam ezzel a verssel. Kérték is, el is mondtam, akkori tudásom szerint jól. Aztán elvégeztem a főiskolát, és megtanultam, hogyan is kell ezt a versmondás-dolgot csinálni. Ez a vers volt, amit azóta is sokszor adtam elő, és most már ténylegesen tudni vélem, hogyan kell verset mondani, hogyan kell ezt a verset mondani. Azért áll igazán közel hozzám, mert ezen tudtam az elmúlt években legjobban felmérni, honnan hova értem emberileg és szakmailag.

 

Mit jelent neked ez a vers?

Gyerekként a játékossága fogott meg. A gyermekiessége. De akkor még arról szólt számomra, amiről egy gyermek számára szólnia kell; a színekről, a festésről, a cikázó gondolatokról.

Ma már, mikor ezt a verset olvasom vagy mondom, nyilván benne van a nosztalgia, az emlékek, az első szerelem és a család. Csupa gyönyörű gondolat, amelyektől repülni kezd a lelkem.

 

Milyen költőket olvasol?

Elsősorban természetesen magyar költőket, hiszen minden vers csorbul, ha lefordítják, és sajnos csak angolul beszélek olyan szinten, hogy értsem azokat a verseket eredeti nyelvükön. A magyar nyelv önmagában is bonyolult és csodálatos, azt hiszem, nem kell magyaráznom ezt senkinek. Mindig meglep, mennyi mindent lehet ebből a nyelvből kihozni. Nézzük csak meg Bencze Imre Édes-ékes Apanyelvünk című versét! Szeretek csak úgy véletlenszerűen olvasgatni verseket. Különösen szeretem azokat, amelyeknek erős hangulata van: Tóth Árpád Körúti hajnala, Szép Ernő Én így szerettem volna élni című verse, Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurakja vagy Nagy Lászlótól a Ki viszi át a szerelmet?, de hosszan sorolhatnám még a címeket József Attilától Radnótin át Pilinszkyig. És buzdítok mindenkit, hogy olvassanak kortárs magyar költőket is, hazaiakat és határon túliakat egyaránt! Imádom Varró Danit, Kovács András Ferencet és a nemrég elhunyt Tandorit. Óriási veszteség.

 

A gyermekednek milyen verseket olvasol?

Elsősorban nekik íródott verseket. Ezeknek a zeneisége különösen erős. Hál' Istennek a fiam szereti is ezeket hallgatni, nagyon sokat tud már kívülről, de még ő maga nem járt versenyen - ezt mondjuk nem bánom. Csukás Istvánt, Varró Danit, de még Petőfit is szívesen olvasok neki. Egy régi-új kedvencünk Nyulász Péter. Szerintem Samu kívülről fújja az egész Zsubattát.

 

Nem kérdés ezek után, hogy óriási jelentőséget tulajdonítasz a verseknek.

Azért is vállaltam boldogan, hogy írok néhány gondolatot a Költészet napjára, mert színészként, anyaként és botcsinálta tanárként küldetésnek tartom, hogy olvassunk és mondjunk verseket. Az egyik legkötöttebb, és mégis az egyik legszabadabb formája a nyelv használatának. Sokkal gyakrabban találkozunk vele, mint gondolnánk, hiszen mindenhol ott van: dalszövegekben, emlékműveken, egy szépen megfogalmazott gondolatban.

Tavaly harmadik alkalommal voltam zsűritagja a Szórakaténuszban megrendezett városi óvodás versmondó versenynek. (Szándékosan írok mindig versmondó, és nem szavaló versenyt. Szerintem a verset el kell mondani, elszavalni semmi értelme, mert pont a lényege vész el.) Minden alkalommal imádtam, szuper élmény a kicsiket hallgatni. És minden alkalommal én nyitottam meg ezt a versenyt egy általam elmondott verssel. Jobban izgultam, mint az ovisok, mert az ő figyelmüket borzasztóan nehéz egy hosszabb verssel lekötni, de ha náluk nem is, a szülőknél sikert arattam.

Fontosnak érzem, hogy olvassunk a gyerekeinknek, a gyerekeinkkel verseket, mert nem csak szavakat adunk nekik ezáltal, hanem zenét is. A többit ők meg fogják majd találni maguknak a versekben az évek során.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 11 április 2019 09:51
Értékelés:
(4 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449