TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Egy kreatív kecskeméti alkotó újragondolta a poligonkecskét

11
2019 ápr.

Egy kreatív kecskeméti alkotó újragondolta a poligonkecskét

 

Közel 140 anyagdarabból áll Szilberhornné Csilla patchworkként újraértelmezett poligonkecskéje, amely péntektől látható a Hírös Agórában. Kifaggattuk, hogyan született meg az ötlet, illetve mennyit dolgozott a szemre is sok munkaórát igénylő alkotással.

 

 

Trendalelke.hu: Mennyit dolgoztál az alkotáson?

Szilberhornné Csilla: Általában egy patchwork kép alkotása a tervezéssel indul, ami sok időt vesz/vehet igénybe. A poligonkecske formája és színvilága adott volt, egy grafikai stúdió tervezőasztalán született meg, így ezt tervezni nem kellett. Volt egy képem a kecskéről, amelyet használható méretre kellett nagyítani. A képet tükröztem, hogy az általam kigondolt technikához tudjam használni. Most egy egyszerű, applikációs technikát választottam. Színenként több lépésben megrajzoltam a ragasztófátyolra a háromszögeket, ezután jött a színek kiválasztása a festett anyagokból, a vasalás és a háromszögek kivágása. Közel 140 darabból áll az alkotás, ami a patchwork technikákat ismerve nem sok. A kecske összeállításában lelkesen segített a fiam, ő kereste a megfelelő darabokat, és mint egy kirakóst, összeraktuk a formát. Amikor már helyére került minden darab, következhetett a textil tűzése, jelen esetben a “varrva írás”. Összességében volt vele munka bőven, mint minden kézműves alkotással, még akkor is, ha egy egyszerű technikával készítettem.


Mi inspirált?

Gyakran keresem a kihívásokat, és azokat célként tűzöm magam elé. Amikor megláttam a színes, modern kecskebak képet, úgy éreztem, még dolgom lesz vele. A varrás adott volt, a minkéntje pedig szépen formálódott, lépésről lépésre alakult ki.

 

Milyen szavak szerepelnek rajta?

Egy álmatlan éjszakán villant be az ötlet, amikor a tűzésen gondolkodtam, hogy milyen forma illene a képhez. Az jutott eszembe, hogy ha már Kecskemét címerállatát elkészítettem, milyen jó lenne “kecskeméti szavakkal” megtűzni az alkotást. Eljátszottam a gondolattal: Mi jut eszembe a Kecskemét szó hallatán? Egy pillanat alatt több, mint 100 kifejezést szedtem össze, köztük személyneveket, helyszíneket, eseményeket, stb. A képre 60 kifejezést varrtam, közülük néhány: Cifrapalota, Vadaspark, Természet Háza, Katona József, Csík zenekar, Vízműdomb, Vízipók-csodapók, Szimferopol, Csiperó, Népi Iparművészeti Gyűjtemény, Ifjúsági Otthon, Leskowsky Hangszergyűjtemény, Hankovszki Zsigmond… ”Színös város” Kecskemét a szép épületeivel, programjaival, híres embereivel.

 

 

Sok szépség került már ki a kezeid közül, nemezelsz, ékszereket készítesz, hímzel, stb. Miért pont a patchwork technikát választottad a poligonkecskés ötlethez?

Nagyon széles a patchwork technikák tárháza és igen mutatós dolgokat lehet készíteni velük, a használati tárgyaktól kezdve a faliképen át a takarókig és még azon is túl. Sok mindenbe belekóstolok, az alkotás öröme visz előre. A poligonkecske a színeivel, a háromszög formákkal “kívánta” a patchwork technikát.

 

Mire fogod használni az alkotást?

Még nem tudom. Most a Kecskeméti Patchwork Kiállításon várja, hogy minél többen lássák, olvasgassák. Azután szépen feltekerem és pihen a többi faliképemmel együtt. Esetleg egy újabb kiállításon megmutatom, vagy Kecskemét népszerűsítéséhez felhasználható.

 

Készül belőle megvásárolható sorozatgyártás?

Ez eszembe sem jutott. Úgy gondolom, nem is ilyen egyszerű a történet. A poligonkecskét egy grafikai stúdió készítette és használatához a Kecskemét Arculati Kézikönyv is társul. Egy gondolat megvalósítása vezérelt, hogy elkészüljön az alkotás.

 

Kecskeméti Patchwork Kiállítás

 

Helyszín: Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ, Deák Ferenc tér 1.

Kiállításmegnyitó: 2019. április 12., 17 óra.

Megtekinthető: 2019. április 12-27. között

A kiállítás ingyenes.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: csütörtök, 11 április 2019 16:07
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449