TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Ők az első kecskeméti Szárnyas Aranykecske Díj nyertesei
02
2019 máj.

Ők az első kecskeméti Szárnyas Aranykecske Díj nyertesei

 

Milyen a közösségi lét Kecskeméten, 2019-ben? Jó most fiatalnak lenni a városban? Milyennek képzeli el az ifjúság a jövőt? Ilyesmi kérdések mentén beszélgettünk az idén alapított Szárnyas Aranykecske Díj nyerteseivel, Szél Rebeka Annával és Krasnyánszki Annával, akik színesítik, formálják, élénkítik a helyi közösséget.

 

A Szárnyas Aranykecske Díjat a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal alapította, 2019-ben. Minden évben a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal tagjai ajánlására a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal ítéli oda, majd a V.I.P. Napon, avagy a Városi Ifjúsági Párbeszéd Napján osztják ki. A Szárnyas Kecske párban jár: egyikük azon kecskeméti fiatalhoz kerül, aki egyénileg valósított meg kiemelkedő projektet a saját korosztálya tagjainak aktiválására, másikuk azon kecskeméti ifjúsági közösséghez kerül, mely tevékenységével, példamutató munkájával segíti a helyi fiatalok aktív bevonását a közösség életébe. A díj első kitüntetettjei Szél Rebeka Anna és Krasnyánszki Anna. A díjat Luca Lőrincz keramikus iparművész készítette.

 

 

Szél Rebeka Annának az egyéni kategóriában ítélték oda a díjat, a megelőző években, ifjúságfejlesztés területén végzett tevékenységéért, amelybe beletartozik többek között a helyi, ifjúsági közösségek segítése, a Kecskeméti Gyermek és Ifjúsági Önkormányzat mentoraként végzett munkája, a KGYIÖK-kel és az Európa Jövője Egyesülettel közösen, az ERASMUS+ Program keretén belül megvalósított ifjúsági csere.

“Meglepődtem, amikor megtudtam, hogy a Kecskeméti Ifjúsági Kerekasztal így döntött, hiszen számomra mindez teljesen természetes, sőt. A sikeres programokon résztvevő fiatalok mosolya volt a lényeg, ezért választottam ezt a pályát” - állítja lelkesen, majd hozzáteszi, mindig is próbált aktív tagja lenni a környezetének. “Korábban, még középiskolásként is aktívan részt vettem az akkori közösségem életében, később rengeteg projektben önkénteskedtem, amíg azt láttam, hogy ez jó célt szolgál. Volt, hogy elköltöztem egy időre a tanulmányaim végett, majd ahogy visszajöttem, pikkpakk újra bekapcsolódtam a város véráramába és próbáltam megtalálni, hol lehet új, kiaknázatlan teret nyitni a fiataloknak, legyen szó a koncertekről, improversenyekről a Valentinóban, vagy a slam közösség újraépítéséről a KÖZ-térben. Eleinte mindez még abszolút nem volt tudatos, csak azt éreztem, csinálnom kell valamit. Mindezalatt, ahogy most is, rengeteget tanultam a fiatal közösségektől, a fiatalokról, általuk magamról, és ahogy telt az idő, ez a ‘valami’ egyértelműen a hivatásommá vált.”

 

 

Nem hagyhattuk ki a kérdést: Milyen a közösségi élet Kecskeméten most? “Azt hiszem, ahány ember él ebben a városban, annyiféle válasz lehet. Én azt látom, hogy Kecskeméten elég sokszínű közösségek működnek, legyen az parkour, zene, sport, slam poetry, vagy akár nemzetközi közösségek. Azt hiszem, mindenki megtalálhatja, amit keres, feltéve, ha keres” - konstatálja Rebeka, akinek nincs is túl sok szabadideje ilyen mozgalmas hivatás mellett, de azért elárulja, hogy olyankor hol múlatja az időt. “Mostanában a különböző projektek, amikre készülök, vagy amik már futnak, lekötik a szabad energiáim, de ez véletlenül sem panasz, nagyon jól van ez így. Ezen felül nagyon sok időt igyekszem tölteni önmagammal, hogy minél közelebbi és őszintébb legyen a viszonyunk. De nagyon szeretem például a Kilelében szervezett koncerteket, főként, ha számomra még ismeretlen, esetleg külföldi előadót vagy zenekart fedezhetek fel a barátaimmal. Nagyon szeretek a Szabadidőközpontban, a tóparton kikapcsolni, vagy akár a testvéremmel és két kislányával játszótereket felfedezni. Szeretem a tágas, nyitott tereket, a széles utcákat. Kedvenc utcám is van, az Ady Endre utca, főleg nyáron, amikor az utat átölelik a lombok.”

 

 

Milyennek szeretné Rebeka látni a várost 5 év múlva? “Örülnék, ha még fiatalosabbá válna a város - olyan hellyé, ahol a 18 éves kortól 35 éves korig mindenki megtalálná, amire vágyik. Jó lenne azt látni, hogy a fiatalok a tanulmányaik után motiváltak arra, hogy visszatérjenek a városba. Az is szuper lenne, ha születne végre egy konszenzus a szórakozást illetően és nem kellene messzire menni, ha például Péterfy Bori koncertre vágyom. Bár ez utóbbi, sarkalatos probléma megoldódni látszik, azt is jó lenne látni, hogy megpróbálunk tenni valamit a változásért, nem csak panaszkodunk és felelősöket keresünk. Ha lenne egy kecskeméti jótündér, füleket és hangot kívánnék tőle. Sok és erős hangot, széles és működő füleket.”

“Rengeteg olyan platform van, amin keresztül elérhető lehet, amit szeretnénk. Nem részletezem, az egy másik témakör, de legyen szó akár diákfórumról vagy a VIP Napról. Merjék megtenni az első lépést, hiszen minden azzal indul. Ha ez így nem jó, hogyan lehetne jobb? Ha ez kevés, én, mint egyén, mit tudok hozzátenni, hogy több legyen? Ha szar az egész, és reménytelen, csak romokat látok, hogy tegyem le az első téglát? Nem kell a házat felépíteni, de ha leteszem azt az egyet és szólok egy barátomnak, hogy ő is tegyen így, egyszer csak 110.000 téglánk lesz” - üzeni Rebeka a kecskeméti fiataloknak.

 

 

Krasnyánszki Anna a Kecskeméti Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat képviseletében vette át a díjat, annak elnökeként. Rebekához hasonlóan tele lelkesedéssel és ötlettel igyekszik összefogni a kecskeméti fiatalokat.

“Szeretem ha van valami tennivalóm, főleg ha azzal másoknak is segíthetek. Általános iskolás korom óta igyekszem kivenni a részem az ifjúsági élet alakításában. Sok fórumon fordultam meg, amelyek célja az ifjúság érdekeinek képviselete volt. Emellett fontosnak tartom a közösségi szerepvállalást, hogy jobbá tegyük a környezetünket, ezáltal a saját életünket is” - szól a hitvallása.

“Kecskeméten most kezd kialakulni a kultúrája annak, hogy a fiatalok részt vegyenek a városi programokon, vagy az éjszakai életben. Úgy látom, hogy az elmúlt években fejlődésnek indultunk ezen a téren, de ez egy folyamat, ami nem egyik napról a másikra fog végbemenni. Kecskemét nem hasonlítható egy olyan városhoz, ahol hosszú évek óta alakítják az egyetemisták a közösségi életet. Biztosra veszem, hogy pár éven belül a városvezetés segítségével változást érhetünk el, ezzel pezsgőbbé, aktívabbá téve a várost” - tekint optimistán a jövőbe.

 

 

Hol szereted, szeretitek legjobban múlatni az időt Kecskeméten? Van kedvenc helyed, programod? “Nagyon szeretek a központban kávézókba beülni a barátaimmal. Mindig összefutok rég látott ismerősökkel és könnyen megismerhetek új arcokat is. Alapvetően elég nyitott személyiség vagyok, mindig is érdekelt mások nézőpontja és gondolatai. Talán ez az egyik legjobb tulajdonság, ha több fiatalt kell képviselnem. Az általuk elmondott ötleteket tovább gondolva indíthatunk el folyamatokat, hogy mindenki találjon kedvére való programot Kecskeméten.”

 

 

Mindenképp mozgalmasabbnak szeretné látni a város életét a jövőben, és biztosra vesszük, hogy aligha találnánk valakit, aki más víziót dédelget. Megkérdeztük Annát, ha lenne egy kecskeméti jótündér, mit kívánna tőle a helyi fiatalok nevében. “Szórakozóhelyeket. Jelenleg nem sok olyan helyet tudnék mondani, ahova szívesen beülnék esténként, vagy elmennék egyet táncolni. Egy ilyen méretű városban több lehetőségre van szükség, ami nem csak egy réteg igényeit szolgálja ki. Illetve az sem mindegy, hogy milyen árakkal működik. Jelenleg a nagyobb szórakozóhelyek monopol helyzetben vannak, de ez hosszú távon nem tartható, mert így az emberek inkább otthon maradnak, ezért a meglévő helyeknek is leáldozik lassan. Jó lenne megtalálni az egyensúlyt, hogy mind a két oldal jól járjon.”

Így szól Anna üzenete a kecskeméti fiataloknak: “Merjenek kiállni és elmondani, amit szeretnének! Ez lenne a Városi Ifjúsági Párbeszéd Napjának is a lényege. Együtt tudunk csak változást elérni, nem elég, ha csak páran teszünk érte. Merjenek felkeresni minket, hogy segíthessünk. Közös célunk egy élhető város létrejötte. Egyébként is, elég jófejek vagyunk, már csak ezért is megéri!”

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: péntek, 03 máj. 2019 07:30
Értékelés:
(2 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449