TrendaLelke

Itt vagy most:Home \ Köz-tér \ Új szakma debütál Kecskeméten: időslátogatók enyhítik a társadalmi nehézségeket

06
2019 máj.

Új szakma debütál Kecskeméten: időslátogatók enyhítik a társadalmi nehézségeket

 

A fiatalabb korosztályok elfoglaltak, leterheltek vagy máshol élnek, mint szüleik vagy idős hozzátartozóik. Ezért egyre több az olyan idős ember, aki képes az önálló életre, de szüksége van kisebb segítségre a háztartásban. Szüksége van arra, hogy valaki beszélgessen vele, elkísérje az orvoshoz vagy bevásárolni, aki megérti őt és az élethelyzetét, akivel esetleg kártyázni vagy sakkozni is lehet, vagy aki segít interneten beszélgetni a távol élő családdal. Erre az igényre reagál Kecskemét önkormányzatának támogatásával a megvalósuló társadalmi innovációs projekt. A CédrusNet Kecskemét Program a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakgimnázium közreműködésével Időslátogató képzési programot dolgozott ki. A tanfolyamra jelentkezők arra készülnek fel, hogy a különböző élethelyzetekben a család vagy az idős családtag segítségére legyenek, új ismereteket szerezzenek az idősödés lelki, fizikai folyamatairól – akár önmaguk számára is.

 

A képzés során tanulnak az időskori betegségek laikus felismeréséről, ezek megelőzésének vagy késleltetésének eszközeiről. Sok hasznos információ hangzik el az egészséges életmódról és táplálkozásról, a szellemi frissesség megőrzéséről, az informatikai eszközök biztonságos használatáról.

Az időslátogató nem gondozó, nem betegápoló, hanem a távol levő vagy elfoglalt családtagok gondoskodását, törődését igyekszik pótolni.

A tanterv és a konkrét tananyagok véglegesítése előtt online kérdőívet indítottak, hogy a szolgáltatást felhasználó piacról közvetlenül jussanak információhoz. Több mint 300-an töltötték ki a kérdőívet a 35 és 65 év közötti kecskemétiek közül. Az eredmények visszaigazolták mind a határozott és fizetőképes keresletet a szolgáltatásokra, mind a tervezett képzési tematikát illető elképzelések egybeesését.

Az 5 hetes tanfolyam a város támogatásának köszönhetően térítésmentes. Azoknak az 50 év feletti (felső korhatár nincs) – első sorban nőknek – a jelentkezését várják, akik segíteni akarnak egyedül élő időseknek, hasznos elfoglaltságot és nem utolsó sorban kiegészítő jövedelmet is keresnek.

 

 

A képzés heti 2 napon 6-6 órás elfoglaltságot jelent: kedd délután, szombat délelőtt.

Alkalmassági minimum feltételek:

  • legalább középfokú végzettség
  • egészségügyi alkalmasság
  • erkölcsi bizonyítvány

És természetesen olyan jelentkezőket várnak, akikre biztosan lehet számítani a képzés utáni munkavállalásban. A munkavállalásban a CédrusNet is közvetíteni fog, úgy, mint a szupernagyik esetében.

A felvételi beszélgetések után az első kurzusra maximum 20 hallgatót vesznek fel.

 

Jelentkezni lehet:

  • CédrusNet Kecskeméti Iroda
  • Kovácsné Tóth Ibolya
  • Telefon:06-20-802-3545
  • Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Jelentkezési határidő: 2019. május 9.

A jelentkezést írásban kérik név, telefonszám, email cím megadásával, valamint egy rövid indoklással, hogy miért jelentkezik a képzésre (vagy a jelentkezési lap leadásával a Kápolna u. 24. szám alatt, vagy e-mailben).

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Utoljára frissítve: hétfő, 06 máj. 2019 13:05
Értékelés:
(5 szavazat)
A hozzászóláshoz be kell jelentkezned

Partnereink

Kapcsolat

  • Trendalelke.hu Blogmagazin
  • +36302434449