Nyomtatás
17
2019 máj.

Felveszi a harcot az időskori magánnyal, elszigeteltséggel a CédrusNet új programja

 

8000 kecskeméti háztartásban él egyedül idős ember, a fiatalabb családtagok pedig elfoglaltak, leterheltek vagy távol élnek, ezért egyre többeknek van szüksége kisebb segítségre a mindennapokban. Erre a növekvő igényre nyújt megoldást a CédrusNet új kísérleti képzése, amely keretében időslátogatókat vérteznek fel a megfelelő tudással változatos témakörökben, az elsősegélynyújtástól a terápiás foglalkozáson keresztül a modern digitális eszközök használatáig. A leendő időslátogatók és a szolgáltatást igénylők közötti közvetítő szerepet a CédrusNet fogja betölteni, hogy segítsék a felek közti bizalomépítést.

 

 

Egy online kutatás eredményeit is figyelembe vették a CédrusNet és a Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Szakgimnázium szakértői a képzés életrehívásához. A kérdőívet 300 35-65 év közötti kecskeméti töltötte ki. Kiderült, azoknak a családoknak, amelyekben idősek élnek, elenyésző kivétellel szükségük van - vagy hamarosan lesz - külső segítségre.

Legtöbben a házimunkában, bevásárlásban, ügyintézésben szorulnak némi támogatásra, sokan pedig egyszerűen a magány érzését oldanák egy-egy kellemes beszélgetéssel, sétával vagy kirándulással. Legtöbben heti néhány alkalommal vennék igénybe az időslátogató szolgáltatást napi 1-2 órában.

A felmérés szerint az ideális időslátogató 50-60 év közötti nő, aki rendelkezik lehetőség szerint autóval. A 42 jelentkezőből végül 20-an kezdhetik meg május 18-án a képzést - ők mind az említett korosztályt képviselik, és noha az élet különféle területeiben jártasak, illetve eltérő szakmai tapasztalattal rendelkeznek, egy valami közös bennük: mindannyian foglalkoztak már idősekkel, például saját családtag ápolásával.

A hallgatók a képzés során elsajátítják az időskor lelki, érzelmi igényeinek megfelelő ismereteket, tanulnak az időskori mozgásformákról, az agyműködést serkentő tevékenységekről. Fontos része a tantervnek a betegségek laikus felismerése, megelőzésüknek és késleltetésüknek eszközei. Képet kapnak az időskorban gyakori betegségekről, mint például az érszűkület, magas vérnyomás, demencia, cukorbetegség. Pszichológia, terápiás foglalkozások, torna, számítógépes ismerek, etika, betegjog témakörökben ugyancsak jól használható tudásra tesznek szert.

Az időslátogató nem beteggondozó lesz, a tanfolyam nem jogosít fel egészségügyi gondozásra. Nem helyettesíti a családtagokat sem, de mindenképp enyhíti a rájuk háruló terhet, pótolja a rokonok gondoskodását, törődését. Emellett felkészülnek a résztvevők a saját időskorukra is.

Az 5 hetes tanfolyam az önkormányzat támogatásának köszönhetően térítésmentes, de a CédrusNet az eddigi gyakorlat szerint számít a hallgatók 20 órás önkéntes munkájára.

 

Megosztás = Ez klassz, hasznos írás volt!

Köszönjük, hogy ajánlod barátaidnak a Trendalelke.hu-t!

Értékelés:
(0 szavazat)

Kapcsolódó elemek

A hozzászóláshoz be kell jelentkezned